Tercüme Haber
Tercüme Haber: Kapalı Müslüman kadınlar salgından dolayı toplumda daha az ayrımcılığa uğruyor
Follow @dusuncemektebi2
Yüzlerini örten Müslüman kadınlar koronavirüs maskelerinin arasında daha fazla kabul görüyor -Kimse bana pislik gibi bakmıyor-
Amerikalılar bu hafta yerel ve federal yetkililerin yüzü kaplamanın koronavirüse karşı koruyup korumadığına dair tutumunu deÄŸiÅŸtirdiÄŸinden beri maske takmaya baÅŸladı.
Bu komÅŸusunu tanıyamayan ve mimiklerini kullanmadan nasıl sosyalleÅŸeceÄŸini bilmeyen birçok insan için yeni bir durum. Ama peçe takan veya Ä°slami örtüyle yüzünü örten Müslüman kadınlar için öyle deÄŸil. Birdenbire, yüzlerini örttükleri için Batı’da genellikle açıkça nefrete maruz kalan bu kadınlar diÄŸer herkes gibi görünmeye baÅŸlamıştı.
Dini giysilerinden ötürü hedef gösteriliyorlar
BirleÅŸik Krallık ve Amerika’da peçe takan kadınlar hakkında yazdığım kitabım için Ä°ngiliz ve Amerikalı vatandaşı 38 kadın ile röportaj yaptım. Hemen hepsi BirleÅŸik Krallık ve Amerika vatandaşı idi ama dünyanın dört bir yanından ve farklı yaÅŸamlardan gelmiÅŸlerdi.
Peçe -Ä°slam tarafından zorunlu kılınmayan ama bazıları tarafından tavsiye edilen giysi- genellikle palto benzeyen geniÅŸ bir giysi olan abaya ve baÅŸörtüsü ile giyilir. Bazı kadınlar vücut hatlarını örtmek için uzun bir etek ve tunikle kombinler.
Kitap için röportaj yapılan tüm kadınlar peçe takmanın Allah’a yakinlerini artırmak ve Ä°slami ibadetlerine derinlik katmak gibi faydasını görmüÅŸtü. Fakat kamusal alanda peçe takmak onları sokakta Ä°slamofobik, ırkçı ve cinsiyetçi hakaretlerin hedefi haline getirdi.
AraÅŸtırmalar Müslümanların azınlıkta olduÄŸu ülkelerde Ä°slami giysiler giyen kadınların istismara uÄŸradığını gösteriyor. 2017’de Amerika’daki 40 kadınla yapılan bir çalışmada, kadınların %85’i sözlü ÅŸiddete maruz kaldığını ve %25’i de fiziksel ÅŸiddet gördüÄŸünü belirtti.
En göze çarpan Ä°slami giysi olan peçeyi takmak oldukça tehlikeli. Ä°nsan hakları örgütü Açık Toplum Vakfı tarafından yazılmış bir rapor için görüÅŸülen peçeli Ä°ngiliz kadınlarının %80’i sözlü ve fiziksel ÅŸiddet görmüÅŸtü.
Failler, peçe takan kadınları baskılanmış, geri kalmış, yabancı ve sosyal olarak dışlanmış veya tehdit unsuru olarak görüyor. Saldırganlar çoÄŸu zaman güvenlik ve göç sorunlarını dile getirerek eylemlerini mazur gösteriyor.
“Herkes birden anlar oldu...”
Åžimdi, beklenmedik olaylarla, Batı’nın her yerindeki insanlar etrafta yüz maskeleri veya ağızlarına örttükleri bandanalar ile koÅŸturuyor. Peçe takan kadınlar bunun kamuda peçe ile yaÅŸamayı çok daha keyifli hale getirdiÄŸini söylüyor.
BirleÅŸik Krallıktan kendisine Afrah dediÄŸim bir kadın bir Facebook konuÅŸmamızda “Benim dışarıdan algılanış biçimimde belirgin bir farklılık var. Kimse bana eldiven giydiÄŸm ve yüzümü örttüÄŸüm için pislik gibi bakmıyor.” diyor. “Herkes birden anlar oldu...”
AraÅŸtırmadaki kadınların kimliÄŸini korumak için takma isimler kullanıyorum çünkü peçe hakkında konuÅŸmak hassas bir durum.
“Bugün el oyası bir peçe takmıştım ve bu mükemmeldi.” diyor, kamusal pek çok alanda peçenin resmen yasak olduÄŸu Fransa’dan Jameelah. “Durumdan dolayı hiç kötü niyetli bakışa maruz kalmadım.”
Moda tasarımcıları bile, uzun zamandır güvenlik tehdidi olarak algılanan Müslüman kadınların sosyal medyada gözlerini devirdiÄŸi bir çabayla yüz maskelerinin şık görünmesi için uÄŸraşıyor.
Hırvatistanlı Müslüman Rumana, yüzü örtmek konusundaki artan kabulleniÅŸin peçe kullanmak konusundaki isteksizliÄŸini aÅŸmasına yardımcı olduÄŸunu anlattı.
“Genellikle dikkat çekmeyi sevmeyen, gergin bir insanım dolayısıyla bu her zaman en büyük sorundu. Åžimdi yüz örtmek her yerde görüldüÄŸüne nihayet peçe takacak cesareti buldum.” diyor Rumana.
Bazı gayrimüslimler bile koronavirüse karşı bir koruma olarak peçeye ilgi duyuyor.
BirleÅŸik Krallıktan Afrah, gayrimüslim halasının yüz maskeleri rahatsız hissettirdiÄŸi için artık peçe takmayı istediÄŸini söyledi. Ve Amerikalı bir Müslüman olan Sajida, Ä°slamın ÅŸiddetle eleÅŸtiren ve Müslümanlarla ilgili komplo teorilerine inanan babasının artık koronavirüsten korunması adına kendisini peçe takması için yüreklendiren din deÄŸiÅŸtirerek Müslüman olmuÅŸ bir arkadaşından bahsetti.
Peçe hava geçirmez özelliÄŸe sahip olmadığından tek başına grip benzeri virüslere karşı etkili koruma saÄŸlamaz. Camiler, peçe takan kadınları daha etkili bir koruma için ek olarak altına bir maske takmaları noktasında uyarıyor. Bununla birlikle peçe, diÄŸer tüm kumaÅŸ maskeler gibi, eÄŸer gözlerin kulakların ve burnun etrafına saÄŸlam takıldıysa baÅŸkalarını takanın hapşırıklarından koruyabilir.
Yüzü örtme ustaları...
Bu hikâye için yorum yapan peçeli kadınlar, yüz örtmeye dair algının iyileÅŸmesinin bilinen sosyal normların askıya alındığı bir kriz dönemine denk geldiÄŸinin farkında.
“Bu empati devam eder mi yoksa salgın geçer geçmez biter mi merak ediyorum.” dedi Afrah Facebook Messenger aracılığı ile. “Ä°nsanların nedeni ne olursa olsa bu tepkiyi, birini koruma ihtiyacını sürdürüp sürdürmeyeceÄŸini merak ediyorum.”
Aynı soru Müslüman topluluklar için de geçerli.
Sajida bir mailinde “Umarım daha evvel peçeye karşı olan ve sonra ihtiyaç ve korku döneminde peçeye sarılan hanım kardeÅŸler peçeye karşı tavırlı oldukları günlere geri dönmezler.” diyor.
Peçe takan kadınlar, ÅŸimdilerde yüz örtmek konusunda çokça baÅŸvurulan uzmanlar olduklarını söylüyor.
Ä°lk defa peçe takan Müslim ve gayrimüslim arkadaÅŸlarının güvenle denemek için onların yardımına ihtiyaç duyuyor ve yüzün gözler hariç tamamını deÄŸil de sadece aÄŸzı ve burnu örtmenin kültürel olarak uygun olup olmadığını soruyorlar.
Peçe takan kadınlar örtülmüÅŸ bir yüz ile iletiÅŸim kurmanın verdiÄŸi tecrübelerden bahsedebilir. Maske takmaya alışkın olmayan pek çok insan hislerini aktarmakta ve toplumsal ipuçlarını yakalamakta zorlanıyor.
Fakat peçe takan kadınlar yüzü örtmenin etkili iletiÅŸimi engellemediÄŸini biliyor.
Asma, “Gülümseyin! Yüz ifadeleri gözlerden kolayca ve hızlıca anlaşılabilir.” tavsiyesinde bulunuyor.
AraÅŸtırmalar, insanların duygularını tespit etmenin yüz ifadelerine bakmaktan çok daha fazlasını gerektirdiÄŸini söylüyor. Kitabım için röportaj yaptığım peçe takan kadınlar bana söyledikleri kadarıyla iletiÅŸim kurmak için “daha fazla çaba sarf ediyor.” Karşıdaki ile baÄŸlantı kurmak için konuÅŸurken ellerini ve vücut dillerini kullanıyorlar.
“Dışarıya karşı daha konuÅŸkan ve arkadaÅŸ canlısı olmam gerekiyor.” diyor Ä°skoç Soraya. “EÄŸer bir otobüs durağında duruyorsam ‘Merhaba!’ derim. Gözlerimin kısılmasından gülümsediÄŸimi anlayabilirsiniz.”
Kaynak: The Conversation / Orijinal Haber: Muslim women who cover their faces find greater acceptance among coronavirus masks – 'Nobody is giving me dirty looks'
Mütercim: Sümeyye Tırpan-DüÅŸünce Mektebi
Henüz yorum yapılmamış.