Tercüme Haber
Tercüme Haber: Türkiye koronavirüs ile küresel mücadelede kilit rol oynuyor
Follow @dusuncemektebi2
Dünya genelinde ülkeler ve topluluklar koronavirüsü yenmek, insanların evde kalmalarını sağlamak, ekonomilerini dengede tutmak ve sosyal izolasyonu uygulamak için radikal önlemler almak noktasında birleşmişken Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim etmeli: Türkiye bu işte gerçekten iyi.
Covid-19 salgını sürecinde Türkiye, dünya çapında gösterilen çabaların kilit destekçisi olduÄŸunu kanıtladı. Resmi medya Türkiye’nin koronavirüsün yayılmasını durdurmak için hızlı ve etkili bir ÅŸekilde harekete geçtiÄŸini ifade ediyor. Hükümetin aldığı diÄŸer önlemlerin yanında ülkedeki ilk pozitif vakanın tespit edilmesinden yalnızca bir gün sonra okulları ve üniversiteleri kapattığı da doÄŸru. Bu, bazı kilit Avrupa ülkelerininkinden bile çok daha hızlı bir müdahaleydi.
Bu hafta sonu Türkiye, büyük ÅŸehirlerin çoÄŸunda 64 milyon insanın yaklaşık yüzde 78'inin evde kalacağını garanti ederek iki günlük sokaÄŸa çıkma yasağını uygulamaya koydu. Türkiye'de ÅŸu ana kadar 61 binin üzerinde tespit edilmiÅŸ vaka ve 1.200'den fazla ölü var. Bu ülke, tıbbi koruyucu giysilerin üretim hatlarını artırdı ve koronavirüsün daha fazla yayılmasını engellemek amacıyla kendi vatandaÅŸlarına ücretsiz olarak maske dağıtıyor.
Türkiye'nin, yıkıcı depremlerden milyonlarca mülteci ve göçmenin idaresine kadar geniÅŸ çaplı pek çok sıkıntıyla dolu bir geçmiÅŸe sahip olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünde böylesi salgınlarla baÅŸa çıkmak konusunda daha hazırlıklı olması ÅŸaşırtıcı deÄŸil.
Nisan ayının baÅŸlarında Türkiye, NATO Avrupa-Atlantik Afet Mukabele EÅŸgüdüm Merkezi aracılığıyla yapılan yardım çaÄŸrısına yanıt vererek Balkan ülkelerine, Ä°talya ve Ä°spanya'ya maske ve test kiti tedarik etti. Tıbbi malzemelerin bulunduÄŸu kutularda dünyaca ünlü 13. yüzyıl ÅŸairi Celaleddin Rumi'nin meÅŸhur bir vecizesi yazıyordu: "ÜmitsizliÄŸin ardında nice ümitler ve karanlığın ardında nice güneÅŸler var."
Åžu ana kadar, 88 ülke Türkiye'den tıbbi ekipman talebinde bulundu. Bu zamana dek 30 ülkeye SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yardım gönderildi. Türkiye'den tıbbi malzeme alan ülkelerden biri de Ä°srail. Türkiye, Mart 1949'da Ä°srail'i tanıyan ilk Müslüman çoÄŸunluklu ülke olmuÅŸtu. Fakat bu iki ülke arasındaki stratejik iliÅŸki, 2010 yılında Hamas tarafından yönetilen Gazze Åžeridi'ne giden bir Türk gemisine Ä°srail ordusunun 10 sivilin ölümüyle sonuçlanan saldırısından sonra kötüleÅŸmiÅŸti. Ä°srail'de ÅŸimdiye kadar 10 bin vaka ve 93 ölü var. Ayrıca Ä°srail birkaç hafta içinde bir koronavirüs aşısı geliÅŸtireceÄŸini ileri sürüyor.
Ankara, Ä°srail hükümetinin benzer tıbbi malzeme sevkiyatının Batı Åžeria ve Gazze'deki Filistinlilere da ulaÅŸmasına izin vereceÄŸi yönündeki beklentisini açıkça ifade etti. Türkiye ayrıca ABD'ye de 500 bin koronavirüs testi gönderdi. SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, ülkede günlük olarak 10 bin ila 15 bin arasında test yapılmasının hedeflendiÄŸini söylemiÅŸti.
Türkiye ayrıca Trablus'a devam eden saldırılarda, defalarca COVID-19 vakaları almak için tasarlanmış bir hastane olan El Hadra'ya saldıran savaÅŸ çığırtkanı Halife Hafter tarafından kaosa sürüklenen, savaşın parçaladığı bir ülke olan Libya'ya da çokça ihtiyaç duyulan tıbbi yardımı saÄŸlıyor. Libya'daki BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsani Yardım Koordinatörü bu saldırıları "ÅŸok edici ve uluslararası insani hukukun bir ihlali" olarak tanımlamıştı.
BirleÅŸik Krallık da Türkiye'den tıbbi yardım alan ülkelerden biri. Bu yardım, covid-19 mücadelesinde en önde olan hastanelerdeki saÄŸlık görevlilerinin korunmasını artırmak için kullanılacak 100 bin adet tehlikeli maddelere karşı koruyucu elbise de içeriyordu. Bu kesinlikle, öncesinde Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Boris Johnson'a saÄŸlık görevlilerinin acil koruyucu ekipman ihtiyacını anlatan bir Facebook mesajı yazan 53 yaşındaki ürolog Abdulmabud Chowdhury'nin koronavirüsten dolayı vefat etmesinin ardından Ä°ngiltere'de saÄŸlık görevlilerinin ihtiyaç duyduÄŸu rahatlamayı biraz da olsa saÄŸlayacaktır.
En çok etkilenen iki Avrupa ülkesi olan Ä°talya ve Ä°spanya da Türkiye'den tıbbi yardım alan ülkelerden. Türk hükümeti ülke içindeki talepleri karşılama ve aynı zamanda diÄŸer milletlere yardım etmeyle ilgili oluÅŸabilecek karışıklıkları yönetmek için ihracat kısıtlamaları uyguluyor. Bu nedenle ÅŸirketler ÅŸu anda dünyanın en deÄŸerli ürünü olan tıbbi koruyucu ekipmanları ihraç etmeden önce devletten onay almak zorundalar.
Türkiye Covid-19 ile mücadele etmek amacıyla Suriye'deki birliklerinin hareketlerini de minimuma indirdi. Bu, Åžubat ayının sonlarında Ä°dlib'e düzenlenen ve 33 Türk askerinin ölümüne sebep olan saldırıyı takiben Türkiye ve Esed rejimi arasındaki gerilimin yükseldiÄŸi bir zamana denk geliyor. Ä°dlib bölgesi Esed'in eline geçerse, Türkiye 1.3 milyon mülteciyle daha karşı karşıya kalabilir. Türkiye halihazırda 3.6 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliÄŸi yapıyor.
Pek çok ülkedeki koruyucu tıbbi ekipman eksikliÄŸi, ülkelerin büyük bir salgın için hazırlıksız olduklarını ve stok malzemelerin saÄŸlık çalışanlarının ve nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır.
Bununla birlikte, dünya genelinde ülkeler ve topluluklar koronavirüsü yenmek, insanların evde kalmalarını saÄŸlamak, ekonomilerini dengede tutmak ve sosyal izolasyonu uygulamak için radikal önlemler almak noktasında birleÅŸmiÅŸken Sezar’ın hakkını Sezar’a teslim etmeli: Türkiye bu iÅŸte gerçekten iyi.
Mütercim: Hilal Çifçi-DüÅŸünce Mektebi
Henüz yorum yapılmamış.