Sosyal Medya

Güncel

İtalya ve İran aşamalı olarak önlemleri gevşetiyor

Koronavirüsün ağır ekonomik krize sebep olduğu İtalya’da vaka ve ölümlerdeki düşüş normale dönüş arayışlarını hızlandırdı. Başbakan Conte, tedbirlerin 4 Mayıs’ta gevşetileceği sinyalini verdi. İran’da ise Tahran’daki tarihi Kapalıçarşı açılırken, iş yerleri de 18.00’e kadar açık olabilecek.



Dünyada 4,5 milyar insanın karantina ÅŸartları altında yaÅŸamasını beraberinde getiren Çin kaynaklı yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının merkezlerinden biri olan Ä°talya'da aÅŸamalı normale dönüÅŸ umudu yaÅŸanıyor. Bu çerçevede Ä°talya BaÅŸbakanı Giuseppe Conte, ülkede uygulamada olan kısıtlayıcı tedbirlerin, bu hafta içinde açıklayacağı detaylı bir plan dahilinde gevÅŸetileceÄŸini belirtti. BaÅŸbakan Giuseppe Conte, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde 10 Mart’tan bu yana yürürlükte olan kısıtlayıcı tedbirlerin 4 Mayıs’ta gevÅŸetileceÄŸi sinyalini verdi.
 
Ä°lk yerleÅŸik vakanın ortaya çıktığı 21 Åžubat’tan bu yana Kovid-19 acil durumu içindeki Ä°talya’da ÅŸu ana kadar 181 bin 228 kiÅŸiye koronavirüs bulaşırken, 24 bin 114 kiÅŸi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
 
VÄ°RÜSLE BÄ°RLÄ°KTE YAÅžAM
 
Conte, daha önce "Virüsle yaÅŸayacağımız dönem" olarak nitelendirdiÄŸi 2. aÅŸama için hükümetin, uzmanlarla geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürdüÄŸünü belirterek "Bu hafta sona ermeden size 2. aÅŸamaya yönelik detaylı programı açıklamayı umuyorum. Makul bir tahmin olarak 4 Mayıs’tan itibaren yeni planı uygulamaya koyacağız." ifadelerini kullandı. Çok sayıda vatandaşın mevcut sıkı tedbirlerden bunaldığını ve gevÅŸetme ya da bunların topyekun kaldırılmasını istediÄŸini dile getiren Conte, içinde bulundukları durumda ihtiyatlı olmayı bırakamayacaklarını söyledi.
 
SALGINDA Ä°KÄ°NCÄ° DALGA ENDÄ°ÅžESÄ°
 
Kuzeydeki bölge yönetimlerinden ve iÅŸ dünyasından gelen "ekonomide çarkların yeniden dönmeye baÅŸlamasına" iliÅŸkin taleplere de deÄŸinen Conte, "Üretim sisteminin etkinliÄŸini koruma hedefine de duyarsız deÄŸiliz. Åžu aÅŸamada böyle genel bir açılış kararı sorumsuzca olur. Genel bir açılış, bulaÅŸma eÄŸrisinin kontrolsüz ÅŸekilde yükselmesine ve ÅŸu ana kadar yaptığımız tüm çabaların boÅŸa gitmesine yol açabilir." sözleriyle salgında ikinci dalga endiÅŸesini dile getirdi.
 
BÄ°RLÄ°K MESAJI
 
Giuseppe Conte
 
BaÅŸbakan Conte, 2. aÅŸamaya geçiÅŸ kararını hükümetin, ülkenin kuzeyinden güneyine ve adalara kadar bütününün çıkarı olacak ÅŸekilde alacağını ifade ederek "Hiçbir zaman bölünmeye izin vermeyeceÄŸim. Birlikte hareket etmeli, birliktelik ruhunu yüksek tutmalıyız." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
 
Dünya genelinde koronavirüsten en çok etkilenen ülkelerden biri olan Ä°ran’da hükümet, salgının önlenmesine yönelik alınan tedbirlerin ‘orta derecede risk oluÅŸturan’ kısmını kaldırdı. Bu kapsamda saÄŸlık otoritelerinin “ikinci dalga gelebilir” yönündeki tüm uyarılarına raÄŸmen alışveriÅŸ merkezleri, çarşı ve pazarlar yeniden açıldı. Sabah saatlerinde Tahran’daki tarihi Kapalıçarşı açılırken iÅŸ yeri sahiplerine akÅŸam saat 6’ya kadar çalışma izni verildi. Ayrıca ÅŸehirler arası yolculuklar da serbest bırakıldı. Ancak restoran, kafe ve spor salonları gibi yakın mesafeli alanlar hala kapalı tutuluyor. Yasağın kaldırılmasının ardından baÅŸkent Tahran baÅŸta olmak üzere büyük ÅŸehirlerdeki trafik yoÄŸunluÄŸu yeniden baÅŸladı. Ülkede korona virüsünden ölenlerin sayısı son 24 saatte 5 bin 297’ye yükselirken, vaka sayısı 84 bin 802 olarak açıklandı.
 
Ä°ran’da önlemlere paydos
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.