Sosyal Medya

Güncel

Çin Uygurları köle iş gücü olarak kullanıyor

Çin devletinin Uygurlara yönelik hayata geçirdiği ayrımcı uygulamaların toplama kamplarıyla sınırlı olmadığı iddia ediliyor. Pekin’in en önemli silahı ise ekonomi



Çin Halk Cumhuriyeti’nin  “Mesleki eÄŸitim” ya da “Aşırıcılığı engeleme” adı altında uygulamaya koyarak ülkedeki Uygur Türklerine zorunlu tabi tuttuÄŸu toplama kampları insan hakkı aktivistlerinin tepkisini çekmeye devam etse de Pekin yönetimi bu uygulamadan geri adım atmıyor.
 
Vuhan'dan bütün dünyaya yayılan ve gezegeni etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınına (Kovid-19) yönelik söz konusu kamplarda önlem almamakla eleÅŸtiriken Çin’in bu kamplarda kurduÄŸu fabrikalarda Uygurları ucuz iÅŸ gücü olarak kullandığı belirtildi. 
 
Independent Türkçe’nin Uygur diasporası kaynaklarından edindiÄŸi bilgilere göre Uygurlara yönelik ihlaller sadece toplama kamplarıyla sınırlı deÄŸil.
 
Yerel Çin makamlarının belirlediÄŸi Uygurların ülkenin farklı bölgelerinde kurulan fabrikalarda zorunlu iÅŸçi olarak çalıştırıldıkları da iddia edildi.
 
Çin bürosu: Ä°stihdam saÄŸlıyoruz
 
Çin YoksulluÄŸu Azaltma Bürosu’nun açıklamasında, DoÄŸu Türkistan’daki yoksulların tekstil ve hazır giyim sektörlerindeki iÅŸlere yerleÅŸtirildiÄŸi ifade edildi. Çin medyasında bu uygulamayla, yoksul Uygurlara yönelik istihdam saÄŸlandığı öne sürülse de Uygurlar kendilerine ayda 4 bin yuan ödeme yapıldığını kaydediyor.
 
DoÄŸu Türkistan’a yönelik yayın yapan RFA radyosu konuyla ilgili Çin’deki bir bilgisayar donanım montaj fabrikasındaki iÅŸini bırakarak DoÄŸu Türkistan’a ait bir tekstil fabrikasında çalışmaya gelen 35 yaşındaki Çinli bir iÅŸçiyle konuÅŸtu.
 
Ekonomi temelli nüfus politikası
 
 
Çinli iÅŸçi yeni iÅŸinde saate 35 ila 40 yuan arasında ücret aldığını ifade ederek, fabrikanın kendisine uçak bileti ve kalacak yer gibi avantajlar saÄŸladığını belirtti. Uygurlara 4 bin Yuan ödeyen Çin devleti diÄŸer Çin vatandaÅŸlarına bu ücretin neredeyse 2 katını veriyor. 
 
Benzeri uygulamalar, Çin’in birçok bölgesinden DoÄŸu Türkistan’a binlerce iÅŸçinin gelmesinin kapısını açacağını belirten Uygurlar, bütün bunların Pekin’in nüfus politikasının bir sonucu olduÄŸunu öne sürüyor.
 
Haber: Cihat Arpacık  (The Independent Türkçe)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.