Tercüme Haber
Tercüme Haber: Krizle mücadelede şefkat
Follow @dusuncemektebi2
Dünyayı yalnızca kendi faydası için değil başkalarının faydası için çalışanlar değiştirecektir.
Travma ve trajedi dönemlerinde hepimizin ÅŸefkate ihtiyacı vardır. Peki bu noktada ÅŸefkatten kastımız nedir? Åžefkat, nezaket ve empatiden farklıdır.
Klinik çalışmaların bize gösterdiÄŸi, ÅŸefkatin sıkıntı ve ıstırapları önlemeye ya da hafifletmeye yarayabileceÄŸidir.
Åžefkat duygusunu iç dünyamızda inÅŸa etmenin yolu, öncelikle sıkıntı ve problemlerle karşı mücadele adına yeterli cesareti toplamak ve sonrasında kendimize nasıl yardımcı olacağımız bilgisini edinip uygulamaya geçmektir.
Çevremizde virüs tehdidinin yarattığı stresle beraber, salgının yayılmasını önlemek adına okulların kapatılması, ev karantinası, birçok iÅŸletmenin kapatılması ve oluÅŸan iÅŸ kayıpları gibi sebepler de aile için ÅŸiddetin artmasına sebep olmaktadır. YaÅŸanılan bu deÄŸiÅŸim bizi bireysel ve toplumsal olarak ciddi ÅŸekilde etkilemektedir. Bu anlamda ÅŸefkatli olmak yalnız olmadığımızı bilmek ve karşılaşılan zorluklara karşı diÄŸer insanlarla birlikte olmaktır.
Böyle durumlarda içimizde patlayan farklı duygular olduÄŸunu kabul etmeliyiz. Bu duygular sosyal hayattan tecrit olmanın getirdiÄŸi öfke, eziklik duygusu, saÄŸlık hizmetlerinin olası kesintisinden dolayı kaygı, kendi saÄŸlığımız ve gelirimizle ilgili duyduÄŸumuz endiÅŸe ÅŸeklinde tezahür edebilir. Bu yaÅŸadığımız duyguları reddetmek yerine, kabul edip onları yönetmeye çalışabilirsek, yaÅŸadığımız sıkıntıyı aÅŸma noktasında bize yardımcı olacaktır.
Ä°ÅŸte bu noktada ÅŸefkat devreye giriyor. Kendimize ÅŸefkat duyduÄŸumuzda yaÅŸadığımız bu duyguları ötelemek, büyütmek ya da bastırmak yerine bu duyguları nasıl tolere edip yönetebileceÄŸimizin farkına varırız.
Bu gibi durumlarda insanlar saÄŸlık çalışanlarının yaptıklarını görüp kendilerinin evde oturup bir iÅŸe yaramadıklarını düÅŸünebilirler. Bu duygu, örselenip engellenmiÅŸ çaresizce çırpınan özgür bir atın durumu gibi sinir bozucudur. Bu durumda engellendiÄŸimiz duygusuna kapılmamak önemlidir. ÖzÅŸefkat duygusu bu sinir bozucu durumun bizimle ilgili olmadığı bilmemiz gerektiÄŸini bize gösterir.
Davranışlarımızın arkasında bizi hangi güdünün yönlendirdiÄŸini düÅŸünmek bu noktada bize hayli yardımcı olabilir. ÖrneÄŸin kendimizi izole ederek baÅŸkalarına yardımcı oluyoruz. Bu nedenle korkuya odaklanmak ve insanlara daha fazla yardımcı olamamak gibi duygulara kapılmak yerine, insanların toplumun yararına yaptıkları harika ÅŸeyleri görüp ve bu krizin sonrasında bu deÄŸerleri nasıl ayakta tutabileceÄŸimizi düÅŸünmemiz, yaÅŸadığımız dünyayı deÄŸiÅŸtirmeye yardımcı olacaktır.
Hepimiz mevcut salgının yanında iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve küresel eÅŸitsizlik gibi sorunlarla yüz yüze geliyoruz. Korona virüs krizi bu tür problemleri beraberce iÅŸbirliÄŸi içinde çalışarak aÅŸabileceÄŸimizi gösterdi. Acılarımız ÅŸefkat, bilgi ve cesaretle baÅŸkalarının yararı için çalıştığımızda neler yapabileceÄŸimizi unutmamamız gerektiÄŸini hatırlatıyor.
Dünyayı yalnızca kendi faydası için deÄŸil baÅŸkalarının faydası için çalışanlar deÄŸiÅŸtirecektir.
Haber: The Guardian- (Paul Gilbert ve Hannah Gilbert)
Mütercim: Hasan Kanat-DüÅŸünce Mektebi
Henüz yorum yapılmamış.