Güncel
Koronavirüse karşı ekonomik önlem yasası çıktı: 3 ay işten çıkarma olmayacak
Follow @dusuncemektebi2
Koronavirüs salgınına karşı ekonomik önlemler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. İşveren, her türlü iş veya hizmet sözleşmesini, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında 3 ay süreyle feshedemeyecek.
Yeni Koronavirüs (Kovid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan düzenlemeye, Genel Kurulda kabul edilen önergeyle, belediyelerin 3 ay ertelenen ödemelerine, Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸüne yapılan yıllık taksit ödemeleri de eklendi.
Kanuna göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle, hazine taşınmazlarına iliÅŸkin olarak sözleÅŸmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinden 1 Nisan 2020'den itibaren 3 aylık döneme iliÅŸkin tahsil edilmesi gerekenleri, baÅŸvuru ÅŸartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelemeye Çevre ve Åžehircilik Bakanı yetkili olacak.
Bu sürelerin bitiminden itibaren Çevre ve Åžehircilik Bakanı tarafından 3 aya kadar uzatılabilecek. Bu alacaklar, ertelenen süre sonunda ertelenen süre kadar aylık eÅŸit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek.
Turizm tesisi maksadıyla verilen izinler hariç Orman Kanunu gereÄŸince devlet ormanlarında gerçek ve özel hukuk tüzel kiÅŸileri adına verilen izinler ile Orman Genel MüdürlüÄŸü tarafından Devlet Ä°hale Kanunu gereÄŸince kiraya verilen mesire yerleri ve taşınmazlardan 1 Nisan 2020'den itibaren 3 aylık döneme iliÅŸkin tahsil edilmesi gereken bedeller baÅŸvuru ÅŸartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenecek.
Bu süreleri bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatmaya Tarım ve Orman Bakanı yetkili olacak. Bu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eÅŸit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek. Ayrıca verilen izinlerin erteleme dönemi içinde tahakkuk eden ilk yıl bedellerine karşılık banka teminat mektubu alınarak yer teslimi yapılabilecek.
Milli Parklar Kanunu'na tabi yerlerde yapılan kiralamalardan 1 Nisan 2020'den itibaren 3 aylık döneme iliÅŸkin tahsil edilmesi gereken bedeller baÅŸvuru ÅŸartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenecek. Bu süreleri bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatmaya Tarım ve Orman Bakanı yetkili olacak. Bu alacaklar da ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eÅŸit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek.
BüyükÅŸehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri, baÄŸlı kuruluÅŸları ile bunların üyesi olduÄŸu mahalli idare birliklerinin mülkiyetinde veya tasarrufundaki taşınmazlara iliÅŸkin olarak ilgili mevzuatınca yapılan satış, ecrimisil ve kiralamadan kaynaklanan bedellerin veya tutarların 19 Mart 2020'den itibaren 3 aylık döneme iliÅŸkin tahsil edilmesi gereken kısımlarının 3 ay ertelenmesine büyükÅŸehir belediyeleri, belediyeler, il özel idareleri ve birliklerde meclis; baÄŸlı kuruluÅŸlarda ise yetkili karar organı yetkili olacak. Bu süreler, bitiminden itibaren Çevre ve Åžehircilik Bakanı veya Ä°çiÅŸleri Bakanı tarafından 3 aya kadar uzatılabilecek.
Bu alacaklar, ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eÅŸit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek. Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan iÅŸletmelerin faaliyette bulunmadığı döneme iliÅŸkin olarak kira bedelleri tahsil edilmeyecek.
BüyükÅŸehir belediyeleri, belediyeler ve baÄŸlı kuruluÅŸlarının gelir vergisi tevkifatı beyan ve ödeme süreleri, tüm sosyal sigorta prim ödemeleri ile Belediye TeÅŸkilatı Olan YerleÅŸim Yerlerine Ä°çme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun'un 4. maddesi uyarınca Devlet Su Ä°ÅŸleri Genel MüdürlüÄŸüne yaptığı yıllık taksit ödemelerinden, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 aylık döneme iliÅŸkin tahsil edilmesi gerekenler 3 ay ertelenecek. Bu süreler, bitiminden itibaren 3 aya kadar CumhurbaÅŸkanı tarafından uzatılabilecek. Bunlar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eÅŸit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek.
BüyükÅŸehir belediyeleri, belediyeler ve baÄŸlı kuruluÅŸlarının konutlara ve faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan iÅŸ yerlerine iliÅŸkin su tüketimine baÄŸlı alacakları, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 aylık döneme iliÅŸkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı olmak üzere belediye meclisi tarafından 3 ay ertelenebilecek. Bu süreler, bitiminden itibaren 3 aya kadar belediye meclisince uzatılabilecek. Bu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eÅŸit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek.
BüyükÅŸehir belediyeleri ile belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan gerçek ve tüzel kiÅŸilere, toplu taşıma hizmetinin kesintisiz olarak yürütülebilmesiyle sınırlı olacak ÅŸekilde, bu maddenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 aylık süreyle sınırlı olmak üzere meclis kararıyla, gelir desteÄŸi ödemesi yapabilecek, belirlenen döneme tekabül eden ruhsat, izin, hat kirası borçlarını faizsiz olarak 3 ay erteleyebilecek. Çevre ve Åžehircilik Bakanı, bu süreleri, bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Ruhsat, izin, hat kirası borçları ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eÅŸit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecek.
Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan iÅŸletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemlere isabet eden kısmı alınmayacak.
Seyahat acentelerinden yıllık aidat alınmayacak
Yasayla, Yüksek ÖÄŸrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nun kapsamındaki kredi borçları, düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 aylık döneme iliÅŸkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı olmak üzere, baÅŸvuru ÅŸartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenecek. Bu süreler, bitiminden itibaren Gençlik ve Spor Bakanı tarafından 3 aya kadar uzatılabilecek. Söz konusu borçlar, ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı, faiz veya YÄ°-ÜFE uygulanmadan tahsil edilecek.
Tarım satış kooperatifleri birliklerinin, Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanunu uyarınca yeniden yapılandırılan ve yılda bir taksit olmak üzere ödenen Destekleme ve Fiyat Ä°stikrar Fonu (DFÄ°F) kaynaklı kredi borçlarının 2020 yılına ait borç taksit ödemesi, faizsiz olarak 2021'e ertelenecek. 2021 yılı dahil daha sonraki yıllarda ödenecek taksit tutarları da faizsiz olarak birer yıl ertelenecek.
Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları BirliÄŸi Kanunu'na göre düzenlenen yıllık aidat 2020 yılında alınmayacak.
Süre uzatımı, toplantı erteleme ve uzaktan çalışma
Kovid-19 salgını kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilmiÅŸ olup 2020 yılı içinde geçerlilik süresi dolacak lisansların geçerlilik süresi bir yıl uzatılacak.
Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun kapsamında ticaret gemilerine düzenlenen ve 11 Mart-31 Temmuz 2020 aralığında süresi dolan veya dolacak denize elveriÅŸlilik belgelerinin süresi 1 AÄŸustos 2020'e kadar uzatılacak. Bu süreyi, bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatmaya UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı yetkili olacak. Aynı kanun kapsamında yapılacak denetlemeler 1 AÄŸustos 2020'e kadar ertelenecek. Bu süreyi 3 aya kadar uzatmaya UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı yetkili olacak.
Dernekler Kanunu ve Türk Medeni Kanunu'na göre dernekler tarafından verilecek bildirim ve beyannameler ile dernek genel kurul toplantıları 31 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelenecek. Bu süre, 3 aya kadar Ä°çiÅŸleri Bakanınca uzatılabilecek. Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiÄŸi tarihten itibaren 30 gün içinde yapılacak. Mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula kadar devam edecek.
Kooperatifler Kanunu kapsamındaki genel kurul toplantıları 31 Temmuz 2020'ye kadar ertelenecek. Bu süre, ilgili bakan tarafından 3 aya kadar uzatılabilecek. Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiÄŸi tarihten itibaren üç ay içinde yapılacak. Mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula kadar devam edecek.
Veteriner Hizmetleri, Bitki SaÄŸlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamındaki genel kurul toplantıları 31 Temmuz 2020'e kadar ertelenecek. Bu süre, Tarım ve Orman Bakanınca 3 aya kadar uzatılabilecek. Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiÄŸi tarihten itibaren 3 ay içinde yapılacak. Mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula kadar devam edecek.
Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Odalar ve Borsalar Kanunu uyarınca 2020 yılı Mayıs ayı içinde yapılması gereken Birlik Genel Kurulu, bir sonraki yıl Genel Kurulu ile birlikte yapılacak.
Mahalli Ä°dareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve Ä°htiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'a göre yapılması gereken seçimler 2020'de gerçekleÅŸtirilmeyecek.
AraÅŸtırma, GeliÅŸtirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yürütülen faaliyetlerin Ar-Ge ve tasarım merkezleri dışında da yapılmasına; Teknoloji GeliÅŸtirme Bölgeleri Kanunu kapsamında bölge sınırları içinde yürütülen faaliyetlerin bölge dışında da yürütülmesine 11 Mart 2020'den itibaren 4 ay süreyle sınırlı olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından izin verilebilecek. Bu süre, bitiminden itibaren Sanayi ve Teknoloji Bakanınca 3 aya kadar uzatılabilecek. Ä°zin verilmesi durumunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bilgilendirilmesi kaydıyla, indirim, istisna, destek ve teÅŸviklerden yararlanmaya devam edilecek.
Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu SözleÅŸme Kanunu'nda yer alan üye sayılarının tespiti, 2020 yılı için 15 Temmuz 2020 tarihi esas alınarak gerçekleÅŸtirilecek ve en geç 31 Temmuz 2020'e kadar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına gönderilecek.
Sendikalar ve Toplu Ä°ÅŸ SözleÅŸmesi Kanunu kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iÅŸ sözleÅŸmelerinin yapılması, toplu iÅŸ uyuÅŸmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta iliÅŸkin süreler, düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 ay süreyle uzatılacak. CumhurbaÅŸkanı, 3 aylık süreyi bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.
Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiraya verilmesi, trampası, arsa veya kat karşılığı inÅŸaat yaptırılması ve sınırlı ayni hak tesisi iÅŸlemleri ile devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi ve kullanma izni verilmesi ihaleleri 31 Temmuz 2020'ye kadar hizmet bedeli karşılığında Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının baÄŸlı ve ilgili kuruluÅŸları ile bunların iÅŸtiraklerine ait teknik altyapı kullanılmak suretiyle elektronik ortamda yapılabilecek. Bu süre Çevre ve Åžehircilik Bakanınca 3 aya kadar uzatılabilecek.
Ä°ÅŸletme belgesi devredilebilecek
Kanunla, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları BirliÄŸi Kanunu'nda yapılan deÄŸiÅŸiklikle, iÅŸletme belgesi bir iÅŸletmeye mahsus olmak üzere tüzel kiÅŸilere verilecek. Bakanlıktan izin almak kaydıyla iÅŸletme belgesi acente unvanından bağımsız olarak baÅŸka bir tüzel kiÅŸiliÄŸe devredilebilecek ve devir Bakanlık siciline iÅŸlendiÄŸi tarihte hüküm ifade edecek. Devredilen iÅŸletme belgesinde yer alan acente unvanı veya iltibasa yol açacak unvan 10 yıl içinde hiçbir seyahat acentesine kullandırılmayacak. Ä°ÅŸletme belgesini devreden tüzel kiÅŸiliÄŸe 3 yıl içinde yeniden iÅŸletme belgesi verilmeyecek.
Devlete ait üniversitelerin tıp fakülteleri ve diÅŸ hekimliÄŸi fakülteleri ile bunlara baÄŸlı saÄŸlık uygulama ve araÅŸtırma merkezi birimleri ile rektörlüklerine baÄŸlı saÄŸlık hizmeti sunan enstitülerin döner sermaye iÅŸletmesi birimlerinden, borç karşılama yüzdeleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca tespit edilecek oranın altında kalanlara Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden kaynak aktarılabilecek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki engelli bakım merkezlerinde ve huzurevlerinde, Sosyal Hizmetler Kanunu'nun ilgili hükümleri uyarınca aranan gelir ölçütleri ile ağır engellilik ÅŸartının üç ay süreyle dikkate alınmaksızın yaÅŸlılara ve engellilere hizmet verilecek.
Kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için, iÅŸ yerinde kısa çalışma uygulanan dönemde yapılan baÅŸvurular, uygunluk tespitleri hariç, baÅŸvuru tarihinden itibaren 60 gün içinde sonuçlandırılacak.
Düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihte iÅŸ sözleÅŸmesi bulunmakla birlikte iÅŸveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneÄŸinden yararlanamayan iÅŸçiler ile 15 Mart 2020'den sonra iÅŸ sözleÅŸmesi feshedilen ve iÅŸsizlik ödeneÄŸinden yararlanamayan iÅŸçilere, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluÅŸundan yaÅŸlılık aylığı almamak kaydıyla ve fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere, bu süre içinde ücretsiz izinde bulundukları veya iÅŸsiz kaldıkları süre kadar günlük 39,24 TL nakdi ücret desteÄŸi verilecek. Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılamayacak.
Birinci fıkra kapsamında ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteÄŸinden yararlanan iÅŸçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde iÅŸverene, bu ÅŸekilde çalıştırılan her iÅŸçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin iÅŸlendiÄŸi tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında çalışma ve iÅŸ kurumu il müdürlüklerince, idari para cezası uygulanacak ve ödenen nakdi ücret desteÄŸi ödeme tarihinden itibaren iÅŸleyecek kanuni faizi ile birlikte iÅŸverenden tahsil edilecek.
Nakdi ücret desteÄŸinden yararlananlardan genel saÄŸlık sigortalısı veya genel saÄŸlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸi kapsamına girmeyenler, genel saÄŸlık sigortalısı sayılacak ve genel saÄŸlık sigortasına iliÅŸkin primler Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
Kovid-19 nedeniyle iÅŸverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma baÅŸvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, iÅŸverenlerin beyanı doÄŸrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleÅŸtirilecek. Ä°ÅŸverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte iÅŸverenden tahsil edilecek.
Ä°ÅŸ sözleÅŸmesi 3 ay feshedilemeyecek
Ä°ÅŸveren, her türlü iÅŸ veya hizmet sözleÅŸmesini, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında 3 ay süreyle feshedemeyecek.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Yeni Koronavirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde sermaye ÅŸirketlerinin 30 Eylül 2020'ye kadar dağıtabilecekleri 2019 yılı net dönem kar oranı, verilen önergeyle, yüzde 25 yerine "yüzde 25'ine kadarı" ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtirildi.
Söz konusu önergeyle ayrıca, sermaye ÅŸirketlerine iliÅŸkin istisnalarla uygulamaya dair usul ve esasları belirleme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığının görüÅŸünü almak suretiyle Ticaret Bakanlığına verildi.
Kanuna göre, Türk Ticaret Kanunu'na eklenen geçici maddeyle sermaye ÅŸirketlerinde, 30 Eylül 2020'ye kadar 2019 yılı net dönem karının yalnızca yüzde 25'ine kadarının dağıtımına karar verilebilecek.
GeçmiÅŸ yıl karları ve serbest yedek akçeler, dağıtıma konu edilemeyecek, genel kurulca yönetim kuruluna kar payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyecek. Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diÄŸer kamu tüzel kiÅŸilerinin ve sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait fonların, doÄŸrudan veya dolaylı olarak sermayesinin çoÄŸunluÄŸuna sahip olduÄŸu ÅŸirketler hakkında bu hüküm uygulanmayacak. Bu süreleri kısaltmaya ya da uzatmaya CumhurbaÅŸkanı yetkili olacak.
Genel kurulca 2019 yılı hesap dönemine iliÅŸkin kar payı dağıtımı kararı alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödemede bulunulmuÅŸ ise 2019 yılı net dönem karının yüzde 25'ini aÅŸan kısma iliÅŸkin ödemeler de 30 Eylül 2020'ye kadar ertelenecek.
Ä°ÅŸçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek
Ä°ÅŸ Kanunu'na eklenen geçici maddeyle bu kanun kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iÅŸ veya hizmet sözleÅŸmesi, bu düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 ay süreyle ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller dışında, iÅŸverence feshedilemeyecek.
Ä°ÅŸveren, düzenlemenin yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten itibaren 3 aylık süreyi geçmemek üzere iÅŸçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek. Bu kapsamda ücretsiz izne ayrılmak, iÅŸçiye haklı nedene dayanarak sözleÅŸmeyi fesih hakkı vermeyecek.
Ä°ÅŸ sözleÅŸmesini fesheden iÅŸveren veya iÅŸveren vekiline, sözleÅŸmesi feshedilen her iÅŸçi için fiilin iÅŸlendiÄŸi tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilecek.
CumhurbaÅŸkanı, söz konusu 3 aylık süreleri 6 aya kadar uzatabilecek.
Mücbir sebeple oluÅŸan gecikmelerde yaptırım uygulanmayacak
Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda madde eklenerek deprem, yangın, sel gibi doÄŸal afetler, salgın hastalık, Hazine ve Maliye Bakanlığı biliÅŸim sistemlerinin herhangi bir nedenle çalışmaması gibi mücbir hallerde veri, bilgi ve belgelerin oluÅŸturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazası ve ibrazına iliÅŸkin yöntemler, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek.
Bakanlık, mücbir sebep hallerinde biliÅŸim sistemleri üzerinden yürütülen iÅŸlemlerde yaÅŸanabilecek gecikme nedeniyle ilgililere, gecikme faizi, gecikme zammı ve ceza gibi yaptırımlar uygulamayacak.
Düzenlemeyle, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na geçici madde eklenerek, 30 Eylül 2020'ye kadar el konulan ancak henüz tasfiyelik hale gelmeyen, bulaşıcı salgın hastalıkla mücadeleyle doÄŸrudan ilgili tıbbi cihaz ve malzemeler, test materyali, plazma, etil alkol, izopropil alkol, gliserol, maske, eldiven, tulum, galoÅŸ, kolonya, dezenfektan, dezenfeksiyon cihazları, solunum cihazı, yoÄŸun bakım malzemesi, ilaç, aşı, ilk yardım araç-gereçleri ve bunların üretiminde kullanılan cihaz ve malzemelerin, el koyan idare veya ilgili kamu kurumu tarafından soruÅŸturma evresinde hakim veya kovuÅŸturma evresinde mahkemeden tahsisi talep edilebilecek. Bu süre CumhurbaÅŸkanınca 3 aya kadar uzatılabilecek.
Hakim veya mahkemece tahsisi uygun bulunan eÅŸyanın, soruÅŸturma veya kovuÅŸturma sonunda iadesine karar verildiÄŸi takdirde eÅŸyanın rayiç deÄŸerinden varsa gümrük vergileri ve para cezaları ayrıldıktan sonra kalan tutar, tahsis yapılan kurumca eÅŸya sahibine ödenecek.
Düzenlemelere aykırı hareket edenlere 500 bin liraya kadar ceza
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un ceza hükümlerini belirleyen maddesi yeniden düzenlenecek.
Bu kapsamda, diÄŸer kanunlara göre daha ağır bir cezayı gerektirmediÄŸi takdirde, üretici, tedarikçi ve perakende iÅŸletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiÅŸ artış yapanlara 10 bin liradan 100 bin liraya kadar; üretici, tedarikçi ve perakende iÅŸletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaÅŸmasını engelleyici faaliyetlerde bulunanlara ise 50 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Öngörülen idari para cezalarını uygulama yetkisi Haksız Fiyat DeÄŸerlendirme Kuruluna, öngörülen diÄŸer idari para cezalarını uygulama yetkisi ise Ticaret Bakanlığa ait olacak. Bakanlığa ait olan idari para cezası uygulama yetkisi taÅŸra birimlerine devredilebilecek.
Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulacak
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a, "FahiÅŸ fiyat artışı, stokçuluk ve Haksız Fiyat DeÄŸerlendirme Kurulu" baÅŸlıklı madde eklenecek.
Üretici, tedarikçi ve perakende iÅŸletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiÅŸ artış yapılamayacak.
Üretici, tedarikçi ve perakende iÅŸletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaÅŸmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacak.
Üretici, tedarikçi ve perakende iÅŸletmelerin fahiÅŸ fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik düzenlemeler yapmak, gerektiÄŸinde denetim ve incelemelerde bulunarak idari para cezası uygulamak ve her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat DeÄŸerlendirme Kurulu oluÅŸturulacak.
BaÅŸkanlığı, Ticaret Bakanlığı Ä°ç Ticaret Genel Müdürü tarafından yürütülen Kurul, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından görevlendirilen birer Genel Müdür, ilgili Ä°ç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu tarafından görevlendirilen birer üye, üretici ve tüketici örgütleri ile perakende sektörünü temsilen birer üye olmak üzere 13 üyeden oluÅŸacak.
Kurul, ihtiyaç halinde baÅŸkanın çaÄŸrısı üzerine, baÅŸkan dahil en az 7 üye ile toplanacak ve toplantıya katılanların salt çoÄŸunluÄŸuyla karar alınacak. Oyların eÅŸit olması halinde baÅŸkanın oy kullandığı tarafın çoÄŸunluÄŸu saÄŸladığı kabul edilecek. Kurulun kararları Ticaret Bakanlığınca uygulanacak.
Kurulun, sekretarya hizmetleri Ä°ç Ticaret Genel MüdürlüÄŸü tarafından yerine getirilecek.
Türkiye Varlık Fonuna yönelik deÄŸiÅŸiklikler
Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Åžirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yapılan deÄŸiÅŸiklikle ÅŸirket veya ÅŸirket tarafından kurulacak diÄŸer ÅŸirketler, Türkiye Varlık Fonu ve fon bünyesinde kurulacak alt fonlarının denetim raporlarının CumhurbaÅŸkanına sunum tarihi, haziran ayından aÄŸustosa alınacak.
Türkiye Varlık Fonunun, ÅŸirketin, alt fonların ve ÅŸirketin kurduÄŸu ÅŸirketlerin, diÄŸer ÅŸirketler üzerinde üçüncü kiÅŸilerle birlikte veya tek baÅŸlarına kontrolünü saÄŸlayacak iÅŸlemlerinde, iÅŸlemlerin tarafları, onların doÄŸrudan ve dolaylı ortakları, iÅŸtirakleri, baÄŸlı ortaklıkları ile kontrol saÄŸlanan ÅŸirketlere de bu iÅŸlemlerle sınırlı olmak üzere, Sermaye Piyasası Kanunu'nun "Ortaklıkların önemli nitelikteki iÅŸlemleri" ve "Ortaklıktan çıkarma hakkı ve satma hakkı" baÅŸlıklı madde hükümleri ile bu kapsamda yürürlüÄŸe konulan ikincil mevzuat uygulanmayacak.
Türkiye Varlık Fonu, ÅŸirket ile alt fonlar ve ÅŸirketin kurduÄŸu diÄŸer ÅŸirketler, tek baÅŸlarına veya üçüncü kiÅŸilerle birlikte doÄŸrudan/dolaylı olarak bunlar lehine üzerinde hakimiyet tesis edilen ÅŸirketlere ve bu hakimiyetin tesisine iliÅŸkin iÅŸlemlerle sınırlı olmak üzere bu iÅŸlemlerin taraflarına, onların doÄŸrudan, dolaylı ortaklarına, iÅŸtirakleri ve baÄŸlı ortaklıklarına, Türk Ticaret Kanunu'nun "Hakimiyetin hukuka aykırı kullanılması" baÅŸlıklı maddesi uygulanmayacak.
TBMM BaÅŸkanvekili Nimetullah ErdoÄŸmuÅŸ, kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından birleÅŸimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
Kaynak: Sabah Gazetesi
Henüz yorum yapılmamış.