Ali Haydar Haksal: Yeni bir zamana hazırlık
Follow @dusuncemektebi2
Şu an için dünya bir karantinada. Hiçbir zaman böyle bir durum yaşanmamıştı. Ölümün ürkütücü sesi hemen her yerde duyuluyor. Duyulmaya da devam edecek… Tıptan olan beklentilerimizin yanında manevi morale ve huzura da şiddetle ihtiyacımız var.
Yeni bir döneme doÄŸru gidiyoruz. YaÅŸanmakta olanların ne kadar süreceÄŸi, ne kadar direnebileceÄŸimiz ÅŸu an için belli deÄŸil. Elbette ki insanların tedirgin olduÄŸu bir süreci yaşıyoruz. Biz asla bir karamsarlık içinde deÄŸiliz ve olamayız. Tıp dünyası topluca bir arayışta. Umuyoruz ki iyi sonuçlar alınır. Ä°nsanlık da rahat bir nefes alır. Bilime önem veriyoruz. Bu peygamberler mesleÄŸidir aynı zamanda. Ä°nsanın hem maddî, yani bedensel hem de ruhsal rahatsızlıklardan ÅŸifa bulması için çabalamışlardır. Hastalıklar hem genel hem de bireysel olarak her zaman var ve olacak. Ancak kimi durumlar var ki insanın sınırlarını zorluyor.
Hastalıklar da insanlar için uyarıcıdır. GeçmiÅŸ zamanlarda sıtma, veba, kolera gibi yaygın hastalıklar bulunuyordu. Fakat modern dünyanın teknolojisinden kaynaklanan hasatlıklar da çok yoÄŸun. Tıp, birçoÄŸuna çare bulurken kimilerine bir türlü yeterince çare bulamıyor. Bir yüzyılı aÅŸkın süredir en etkili ve ölümcül olan bir kanser hastalığı var. ÇeÅŸitleriyle insanlar için ürküten ve öldürücü olan bir hastalık. Fakat bu çok yaygın olmakla birlikte bulaşıcı deÄŸildir. Belki geçmiÅŸ zamanlarda da bu hastalık vardı, tanısı yeterince konulmamış da olabilirdi. Ne ki bugünkü kadar yaygın deÄŸildi. Akıl ve bilim elbette önemli. Allah’ın insana verdiÄŸi önemli nimetlerden biridir akıl. Akıl, insana, çözüm üretmede yardımcıdır. Ama her ÅŸey deÄŸildir. Aklın da gelip tıkandığı yerler var. Ä°nsan hâlâ yeterince kendini tanıyabilmiÅŸ deÄŸil. Kâinatın sonsuzluÄŸu gibi insanda da bir sonsuzluk bulunuyor.
Åžu an için dünya bir karantinada. Hiçbir zaman böyle bir durum yaÅŸanmamıştı. Ölümün ürkütücü sesi hemen her yerde duyuluyor. Duyulmaya da devam edecek… Tıptan olan beklentilerimizin yanında manevi morale ve huzura da ÅŸiddetle ihtiyacımız var. Gönüllerimizi ferah tutmamız gerekiyor. Hastalıklardan biri de karamsarlık ve kendini koyvermiÅŸliktir. Hastalıklar bunu da iyi bir boÅŸluk olarak görür. Yani virüslerin en çok sevdiÄŸi durumlar. Bunlar maddi de olabilir manevi de. Moral iyileÅŸtirici ve koruyucu bir unsur. Bu sınav hem toplu hem de bireyseldir. Devletlerin büyük ÅŸirketlerin, holdinglerin etkileneceÄŸi ve sarsılacağı söz konusu. Bu durumdan yola çıkarak onların artık tamamen yok olabileceÄŸini düÅŸünmek bir saflık. Zayıf ve küçük olanlar çok daha fazla etkilenirler.
Åžunu unutmamak gerekir, bu ilahi uyarılar kiminde manevi karşılık bulabilir. DüÅŸünebilenler için yararlı. Ancak inanışlarında inatçı olanlar için bir beklentide bulunmak çok yanlış. Ä°nsanların bir anda iman etmeleri beklenmemeli. Ä°nsanların kalbine bir ışık düÅŸeceÄŸi bekleniyor ise bu elbette arzulanır. Peygamberlere direnmiÅŸ olan insanlığı aklımızdan çıkarmamız gerekiyor. Kaldı ki insanlık dönem dönem kimi felâketleri yaşıyor. Büyük depremler, kazalar felâketler yeryüzünde eksik olmuyor. Bunlardan ötürü insanların düÅŸünüÅŸlerinde ve inançlarında bir deÄŸiÅŸime rastlanmıyor. Yeni döneme her türlü hazırlıklı olunmalı. Bu büyük yıkımın sonuçlarını zaman gösterecek. SaÄŸlıkta olduÄŸu gibi ekonomide ve yönetimlerde sarsıntılar meydana getireceÄŸinden kuÅŸku yok. Bu, birkaç ay sürecekse o zaman sarsıntının etkileri kendini gösterir. Kimi toplumlar ve insanlar için hayata sıfırdan baÅŸlanabilir. Åžu an insanlık çok yönlü kendi telâşında. Üretimler hız kesti. Toprak ÅŸu dönemler için çok daha anlamlı hale geldi. Topraktan beslenme ve bunun kıymetini bilme gibi.
Bu yeni dönem büyük bir dayanışmayı da zorunlu kılıyor. DoÄŸrusu birbirine düÅŸmanlık kurmanın bir anlamı ÅŸu zaman için hiç yok. YardımlaÅŸmada kimin gücü neye yetiyorsa katkıda bulunmalı. Devletler ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar ellerinin yetiÅŸemeyeceÄŸi birçok yer var. Ä°nsanların hayır ve iyilik kapıları da kapatılmamalı. Zekât ve sadaka denilen ibadetlerin anlamı da budur. Ä°nsanların dayanışma ibadetleridir. Her hayırlı iÅŸe katkı saÄŸlamak, destek vermek bir ibadet. Bırakalım da insanlar hayırda ve iyilikte yarışsınlar.
Milli Gazete
Henüz yorum yapılmamış.