Güncel
Salgının Gazze üzerindeki etkisi BM uzmanını endişelendiriyor
Follow @dusuncemektebi2
BM insan hakları uzmanı Michael Lynk yaptığı açıklamada, COVID-19 olarak bilinen yeni koronavirüsün çökmekte olan sağlık sistemi nedeniyle Gazze üzerindeki potansiyel etkisi konusunda endişeli olduğunu söyledi.
BM Özel Raportörü, 1967'den beri iÅŸgal edilen Filistin Toprakları'ndaki insan hakları durumu için Ä°srail, Filistin Yönetimi ve Hamas'ı uluslararası yasal sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.
Gazze ve DoÄŸu Kudüs dahil Batı Åžeria'daki Filistinlilerin saÄŸlık hakkını saÄŸlayarak bunu yapmaları gerektiÄŸini söyledi.
“COVID-19'un Gazze üzerindeki potansiyel etkisi konusunda özellikle endiÅŸeliyim. SaÄŸlık sistemi pandemiden önce bile çöküyordu ”dedi.
“Temel ilaç stokları kronik olarak düÅŸük. DoÄŸal içilebilir su kaynakları büyük ölçüde kirlenmiÅŸtir. Elektrik sistemi ara sıra güç saÄŸlar. Sosyo-ekonomik koÅŸulların ortasında derin yoksulluk Strip'in her yerinde yaygındır ”dedi.
Gazze nüfusunun aynı zamanda fiziksel olarak daha savunmasız bir nüfus olduÄŸunu, yükseliÅŸte yetersiz beslenme, kötü kontrol edilen bulaşıcı olmayan hastalıklar, yoÄŸun yaÅŸam ve barınma koÅŸulları ve yüksek sigara içme oranları ile birlikte uygun hemÅŸirelik bakımına eriÅŸemeyen yaÅŸlı bir nüfus olduÄŸunu açıkladı.
Lynk, Dördüncü Cenevre Konvansiyonu'nun 56. Maddesinde anılan hukuki görevin, iÅŸgal gücü olan Ä°srail'in "bulaşıcı hastalıkların ve salgınların yayılmasıyla mücadele etmek için gerekli tüm önleyici araçların" kullanılmasını gerektirdiÄŸini söyledi.
Yetkili makamların tümünün - Ä°srail, Filistin Otoritesi ve Hamas - temel saÄŸlık hizmetleri saÄŸlama ve bu salgın boyunca halk saÄŸlığı önlemlerini ayrımcı olmayan bir ÅŸekilde uygulama görevini üstlendiÄŸini vurguladı.
Özel Raportör, Ä°srail SaÄŸlık Bakanlığı tarafından yayınlanan COVID-19'un yayılması konusunda farkındalığı artırmak için yapılan ilk yayınların neredeyse sadece Ä°branice olduÄŸunu ve neredeyse hiç Arapça bilgi yayınlanmadığını endiÅŸeyle gözlemledi.
Bunun protestolardan sonra ele alınan ciddi bir dengesizlik olduÄŸunu, ancak tedavinin eÅŸitliÄŸini saÄŸlamanın önemini vurguladığını söyledi.
Lynk ÅŸunları kaydetti: “SaÄŸlık hizmetlerine eriÅŸim veya hareket özgürlüÄŸü gibi insan haklarıyla ilgili kısıtlamalar kesin olarak gerekçelendirilmeli, orantılı olmalı ve yalnızca gerekenden daha uzun olmayan ve ayrımcı olmayan bir ÅŸekilde kısıtlanmalıdır. .”
“Semptomlar ÅŸiddetlendikçe hastaların durumlarının hızla kötüleÅŸtiÄŸi yeni koronavirüs COVID-19 baÄŸlamında, hastaneye gelmede gecikmeler ölümcül olabilir” dedi.
Kaynak: Midleeast Eye Haber Sitesi
COVID-19 geçen Aralık ayında Çin'in Wuhan ÅŸehrinde ortaya çıktı ve en az 160 ülke ve bölgeye yayıldı. Dünya SaÄŸlık Örgütü salgını bir salgın ilan etti.
ABD'de Johns Hopkins Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre, 235.500'den fazla onaylanmış vakadan ölenlerin sayısı 9.700'ü aÅŸtı ve 84.500'den fazla iyileÅŸme oldu
Artan vaka sayısına raÄŸmen, enfekte olanların çoÄŸunda sadece hafif semptomlar görülür ve iyileÅŸir.
Henüz yorum yapılmamış.