Ali Haydar Haksal: Bir bütün olarak yeni bir hayat anlayışı
Follow @dusuncemektebi2
Yeni güne ve yeni zamana zihinsel hazırlık yapılacak ise o zaman gelecekte güzel şeyler olabileceğini düşünebilir ve umabiliriz. Başkasının değişimini beklemek yerine asıl önemli olan bizim değişimimiz, hayata bakışımız ve yeni bir dile sahip oluşumuz. Bütün sorun bu.
Ä°nsanlığın bir bütün olarak, yeni bir hayat anlayışına girebileceÄŸi, disipline olabileceÄŸi bir dönemi olmamıştır. Bu anlayışa neden olan olgu ne olursa olsun yepyeni bir dönem. Kimine göre rahmet, kimine göre gazap olan bu günler sadece belli kesimler için deÄŸildir. Ä°nsanlık genel olarak bu sınama ve sınav ile karşı karşıya. Öyle bir durum ki hemen herkes eÅŸitlenmiÅŸ durumda. Üstelik zalimlerin, günahkârların, masumların, yalnızların, zenginlerin her halükârda eÅŸitlendiÄŸi günler. Kimsenin kendi adına sevineceÄŸi bir durum söz konusu olamaz.
Müslümanların camileri, Kâbe’si, mescitleri, dergâhları kapalı. Toplu ibadetten, birlikte olabilmekten yoksunlar. Manevi dayanışmaları olamıyor. Müslümanlar kendi adına üzülmeli, bunun sonuçlarını iyi ya da kötü tartışmalarının zamanı deÄŸil. Günah iÅŸleme kapıları kapanmışsa Müslümanların da hayır ve iyilik kapıları kapalı.
Bu sonuçlardan elbette kimi hayırlar oluÅŸabilir. Bunu zaman gösterir. Ä°nsanlığın ne yapıp edeceÄŸi hiçbir zaman belli olmaz.
Ä°nsanın insana ulaÅŸamadığı bir zamanda, insanın insana dokunamadığı bir zamanda kim kime nasıl ulaÅŸacak, kim kiminle dostluk kuracak, kim kiminle nasıl bir yol yürüyecek? Ä°nsanlar iÅŸin kolayını buluyorlar. Kendilerini yormak, bir düzene koymak, çabalamak yerine felâketlerden medet umuyor. Ä°nsanî felâketler gibi insanı aÅŸan ilâhi felâketler de var. Bir ders çıkarılacaksa ondan da çıkarılmalı. Hiçbir ÅŸey kendi kendine düzelmez.
Ä°nsanlığın bu büyük felâketten elbette ders çıkarması gerekiyor. Bu dönemler elbette geçecek. Geçecek ama bundan sonra Müslümanların konumu ve durum ne olacak? Yeni hayata ne kadar hazırlıklı? Hayat anlayışında ne gibi deÄŸiÅŸiklikler olacak?
Hemen herkesin kendine göre vereceÄŸi bir hesabı olacak. Bu sınama bütün insanlık için ise bundan Müslümanlar ayrı bir konumda deÄŸildirler. Onlar, inziva hayatı içinde kendilerine bir çekidüzen verebilirler, zamanlarını daha iyi geçirebilirler. Fakat yeni zamanda insanlığın yanında yer almayı, birlikte olabilmeyi nasıl gerçekleÅŸtirecekler ona bakmalıdırlar. Ä°nsanların gönül kapılarında kim nasıl girecek ya da onlar gönüllerimizle nasıl buluÅŸabilecek?
Hayat devam ediyor, bundan sonra da devam edecek.
Ä°nsanlık tarihinin yeni dönemi. Teorisyenler, kurgucular ne düÅŸünür, ne yapar elbette ki bilinmez. Onların kendilerine göre bir tasarıları var ise bu yeni zamanda bu ne kadar nasıl gerçekleÅŸecek?
Bir Müslüman kendini hayat karşısında nasıl bir düzene sokacak, ne kadar söz sahibi olabilecek, asıl önemli olan da bu.
Ä°nsanlar öyle ya da böyle yeniden sokaklara, bulvarlara, meydanlara, ibadethanelere, saÄŸa sola doluÅŸacak. Ä°nsanlık gene kendi hengâmesinde olacak. Yeni bir dile, yakınlaÅŸmaya, iliÅŸkiye sahip olunmadıkça sonuçlar deÄŸiÅŸmeyecek.
Åžu siyasal, mezhebi, ırkî ayırıcı diller oldukça sonuçlar çok da deÄŸiÅŸmeyecek. Çünkü Müslümanlar önce kendinin düÅŸmanı. Kendi kardeÅŸine düÅŸman ve hasım. Åžu zehirli dillerini bir kendi içlerine çekebilseler, ÅŸu nefret ve ÅŸiddet dilinden uzaklaÅŸsalar sonuçlar kendileri açısından öncelikle hayırlı olacak.
Hemen herkes dilinin kurbanı. Zehrinde bir hikmet olduÄŸunu umuyor ve saçıyor. Zehri ile baÅŸkalarını da zehirlediÄŸini ve bunun kendine döndüÄŸünün veya dönebileceÄŸinin hesabını hiç yapmıyor.
Åžu koronavirüsten daha çok birbirlerini öldürüyorlar. Müslümanların yaÅŸadığı coÄŸrafyada milyonlarca insan ölüyor, milyonlarca insan yerlerinden yurtlarından oluyor. Her ölüm bir ölümdür.
Yeni güne ve yeni zamana zihinsel hazırlık yapılacak ise o zaman gelecekte güzel ÅŸeyler olabileceÄŸini düÅŸünebilir ve umabiliriz. BaÅŸkasının deÄŸiÅŸimini beklemek yerine asıl önemli olan bizim deÄŸiÅŸimimiz, hayata bakışımız ve yeni bir dile sahip oluÅŸumuz. Bütün sorun bu.
Milli Gazete
Henüz yorum yapılmamış.