Sosyal Medya

Güncel

Türkiye’nin üs istediği Tunus, darbeci Hafter ile ortak operasyon düzenlemekte anlaştı

Trablus açıklarındaki Türk fırkateynlerinin ilk defa çatışmaya müdahil olarak Hafter’e ait bir İHA’ya füze attığı iddia edildi. Hafter ile Tunus’un ortak operasyon için anlaşmasını değerlendiren uzmanlar bunun Hafter’in elini güçlendireceği düşüncesinde



Türkiye, koronavirüs gündemiyle uÄŸraşırken yakın zamana kadar gündemde ilk sırada olan Libya ve Ä°dlib’de de hareketlilik sürüyor.
 
Libya’da son birkaç günde yaÅŸanan çatışmalarda Türkiye tarafından Trablus güçlerine verilen Bayraktar SÄ°HA’sının saldırısı sonucu Hafter’in generallerinden Salim Diryak’ın öldüÄŸü iddia edildi.
 
Buna karşın Hafter güçleri de Trablus ile Tunus arasında kalan bazı nokları ele geçirdiklerini ileri sürdü.
 
Türk fırkateynleri ilk defa çatışmaya müdahale etti
 
1 Nisan 2020 günü yaÅŸanan çatışmalar sırasında bir ilk yaÅŸandı. Hafter güçlerince yapılan açıklamada Trablus açıklarında bulunan Türk gemilerinden bir Ä°HA’larına RIM-66E adlı ABD yapımı orta menzilli füze atıldığı ancak isabet kaydedemediÄŸi iddia edildi.
 
Konuyla ilgili olarak Twitter’da paylaşım yapan bazı hesaplar da füzenin Libya açıklarında bulunan Gabya sınıfı (TCG Göksu - TCG Gökova) fırkateynlerinden atıldığı ancak patlamadığı öne sürdü.
 
Twitter'da Hafter’e baÄŸlı güçlerin resmi sitesinde Türk gemisinden atılıp patlamadığı iddia edilen füzenin görüntüsüne yer verildi.
 
Hafter'e yakın hesaptan füzenin atıldığı iddia edilen geminin ve düÅŸen füzeye ait görüntüye yer verildi / FotoÄŸraf: Twitter @LNA2019M
 
ABD hizmetten çıkardı; Türkiye, Ä°spanya ve Mısır kullanıyor
 
Söz konusu füzenin 45 km menzile ve 25 km irtifaya sahip olduÄŸu belirtiliyor.
 
Independent Türkçe’nin adının açıklanmasını istemeyen bir savunma yetkilisinden aldığı bilgiye göre RIM-66E füzesi ABD tarafından uzun yıllar önce hizmetten çıkarıldı. Ancak Halen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dışında Ä°spanya, Mısır deniz kuvvetlerindeki FFG-7 tipi firkateynlerde kullanılıyor.
 
Türkiye destek istedi ama Tunus, Hafter ile anlaÅŸtı
 
Ancak asıl kritik geliÅŸme ise Hafter’in sözcüsü Ahmet el- Mismari, yaptığı açıklamada “Tunus ile beraber sınırı korumak için yakında operasyonlar yapacağız” açıklaması oldu.
 
Türkiye, Libya’da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne destek vermek üzere Tunus’tan üs talebinde bulunmuÅŸ ancak bu talebi kabul görmemiÅŸti.
 
Independent Türkçe, Hafter ile Tunus’un arasındaki anlaÅŸmanın içeriÄŸini ve bunun sahaya olası etkilerini Emekli Korgeneral Ä°smail Hakkı Pekin ile Stratejik DüÅŸünce Enstitüsü Savunma ve Güvenlik Koordinatörü Emekli Albay Mithat Işık’a sordu.
 
Her ikisi de Tunus’un anlaÅŸmayı Türkiye’ye karşı olmaktan ziyade kendi sınırını koruma kaygısıyla imzaladığını ancak bunun Hafter’e kazanç saÄŸlayacağı düÅŸüncesinde.
 
İsmail Hakkı Pekin
 
“Türkiye’nin bu aÅŸamadan sonra Tunus’un desteÄŸini alması zor”
 
Pekin, Hafter’in Tunus sınırındaki bölgenin denetimini elinde bulunduÄŸunu belirterek, ÅŸunları söyledi:
 
Bu bölgede bulunan bir radikal grup zaman zaman Tunus’a yönelik de saldırılar düzenliyordu. Muhtemelen bu gruba karşı bir anlaÅŸma yapıldı. Tunus kendi sınırını korumak istiyor. Hafter de Tunus’u kendi yanına çekmek istiyor. Tunus, Türkiye’nin dediklerini yapmadı. Türkiye’nin bu aÅŸamadan sonra Tunus’un desteÄŸini alması zor.
 
“Hafter’in gücü artacaktır”
 
Işık da Hafter ile Tunus arasındaki anlaÅŸmanın sınırdaki radikal unsurların geçiÅŸlerine karşı olabileceÄŸini söyleyerek, ÅŸu iddiada bulundu:
 
Tunus kendi sınırını korumak istiyor ancak Hafter’le iÅŸbirliÄŸi yapan ülke sayısı arttıkça Hafter’in gücü artacaktır. Bu iÅŸbirliÄŸi Ulusal Mutabakat Hükümeti aleyhine sonuçlar yaratabilir ama önce anlaÅŸmanın sonuçlarını görmek lazım. Onu bekleyip göreceÄŸiz.
 
Mithat Işık 
 
“Türkiye olmasaydı Hafter, Trablus’u ele geçirirdi"
 
Işık, ÅŸu an sahada dengeli bir durum olduÄŸunu, Türkiye’nin SÄ°HA desteÄŸi sayesinde Hafter güçlerinin ağır kayıplara uÄŸratıldığını belirtti ancak ÅŸunu da ekledi:
 
Türkiye’nin desteÄŸi olmamış olsaydı Hafter, Trablus’u çoktan ele geçirirdi.
 
Ä°dlib’de karşılıklı takviyeler sürüyor
 
Türkiye’yi ilgilendiren bir diÄŸer sıcak nokta da Ä°dlib.
 
Türkiye son olarak Ä°dlib’e Hawk orta menzilli hava savunma füzeleri sevketmiÅŸti. Pekin de bu sevkiyatı doÄŸruluyor ve bu füzelerin Türkiye’ye ABD tarafından hibe edildiÄŸi için ABD onayıyla yapılmış olabileceÄŸini kaydediyor.
 
Buna karşın Suriye güçlerinin de Ä°dlib güneyinde takviyelerinin sürdüÄŸünü belirten Pekin, Ä°ran’a baÄŸlı bin kiÅŸilik yeni bir milis gücünün de destek olarak bölgeye geldiÄŸini kaydetti.
 
“Suriye’nin yeni hedefi Cisr ÅžuÄŸur olabilir”
 
Bu hazırlıkların Suriye’nin yeni bir operasyon hazırlığında olduÄŸunun iÅŸareti olduÄŸunu iddia eden Pekin, olası operasyonun Lazkiye-Halep arasındaki M-4 Karayolu civarında bulunan Zaviye Dağı ve Cisr ÅžuÄŸur bölgesine yönelik olabileceÄŸini belirterek ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
M-4 karayolunun güvenliÄŸini Türkiye ile Rusya birlikte saÄŸlayacaktı. Türkiye’nin buradaki radikal gruplarla mücadele etmesi gerekiyordu. Ancak ÅŸu an için bir mücadele görülmüyor. ABD, Fırat’ın doÄŸusunu YPG, batısını ise HTÅž ile kontrol etmeye çalışıyor. ABD, HTÅž’yi kullanarak ateÅŸkesi bozabilir.
 
Ä°dlib’de El Kaide baÄŸlantılı Huraseddin El Din sıkıntısı
 
Işık ise Ä°dlib’de Suriye güçlerinin Rusya’nın da kontrolüyle genel olarak ateÅŸkese uyduÄŸunu belirterek, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:
 
M-4’ün kuzeyinde bulunan HTÅž’ye yakın Huraseddin El Din adlı radikal, El Kaide’ye baÄŸlı bir grup var. Bu grup bazı sıkıntılar yaratıyor. Üç askerimizi ÅŸehit edenler de onlar. Türkiye ile Suriye arasında bir çatışma olacağını sanmıyorum ancak radikal unsurlar sızma ile kayıp verdirtip ateÅŸkesi bozmak için sıkıntı yaratabilirler.
 
 
Kaynak: The Independent Türkçe

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.