Tercüme Haber
Tercüme Haber: Salgın yeni bir soğuk savaşı doğurur mu?
Follow @dusuncemektebi2
Küresel halk sağlığı ve Orta Doğu da dahil olmak üzere fosil yakıt enerjisi üreten ülkeler tarafından beslenen Amerikan üretimi ve Çin imalatının egemen olduğu uluslararası ekonomik sisteme verilen katıksız kaos düşünüldüğünde, koronavirüs pandemisinin etkisi üzerine çok az tartışma olmuştur
Yeni bir soÄŸuk savaÅŸ çıkacak mı?
Uluslararası sistemdeki mevcut güç yapıları, bir deÄŸiÅŸiklik için küresel siyasi olaylar bir veya iki süper güç tarafından dikte edilmiyor, ancak ÅŸimdi her yerdeki hükümetler aynı meydan okuma ile yarışıyor, toplam karantina ve kilitlenmelerden sürü bağışıklığına kadar farklı yöntemler benimsiyorlar.
Virüs, Çin'in Wuhan menÅŸeli olmasına raÄŸmen, dünyanın en büyük küresel ekolayzırlarından biri olmuÅŸtur. Ä°nsanlardan farklı olarak, virüsler kurbanlarının nereden geldiÄŸini, hangi dini takip ettiklerini veya hangi ideolojiye inandıklarını umursamazlar. Herkes risk altındadır ve ekonomiler kapandıkça ve kaynaklar gerildiÄŸinde, uluslararası güç dinamikleri çaÄŸda bir deÄŸiÅŸim görebilir koronavirüsün.
Trump, Amerikan gücünü kısa vadeli kazanç için riske atıyor
Tabii ki, bu “çaÄŸ” ın ne kadar süreceÄŸini belirtmek için henüz çok erken, ancak ÅŸimdi evlerinde tecrit edilmiÅŸ ve günlerini esas olarak Netflix'i izleyerek geçirenlerin çaÄŸ gibi hissedeceÄŸinden eminim.
DiÄŸer tahminler virüsün 2021'e kadar bizi rahatsız edebileceÄŸini belirtirken, her ÅŸey birkaç ay içinde bitebilir . Bununla birlikte ve virüse karşı ne kadar zaman alacağına bakılmaksızın, uzun vadede bir ÅŸeyin deÄŸiÅŸmek üzere olduÄŸu kesindir.
Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) genel müdürü Kristalina Georgieva, pandeminin insan maliyetinin “ölçülemez” olduÄŸunu ve küresel ekonomik görünümün olumsuz olduÄŸunu söyledi: Mali kriz ya da daha kötüsü. ”
IMF baÅŸkanı, virüsün ekonomik etkisinin 2008'de meydana gelen zamanımızın tanımlayıcı mali çöküÅŸünden bile daha kötü olabileceÄŸini söyledi
Ä°ÅŸ adamı, BaÅŸkan Donald Trump, ABD'nin hiç ÅŸüphesiz ticaret üzerinde etkisi olan sosyal mesafe konusunda aldığı önlemlerin Amerika'yı aylar deÄŸil haftalar içinde iÅŸ dünyasına açması lehine terk edileceÄŸini duyurdu .
Trump'ın kararı, ABD'yi etkileyen koronavirüs vakalarında büyük bir artışa raÄŸmen, 143.000'den fazla teyit edilmiÅŸ vaka ve 2.490 ölümle sonuçlandı .
Bununla birlikte, bunun gösterdiÄŸi ÅŸey güç deÄŸil, zayıflıktır. Trump, tüm siyasi manifestosunu tecrit yoluyla ekonomik refah ve güce dayandırdı. Amerikan ekonomisinin hiç bu kadar iyi olmasıyla övünmek için inanılmaz çaba sarf etti ve ABD ordusu artık onun yönetimi altında her zamankinden daha çok yeniden inÅŸa edildi .
Bununla birlikte, virüs, borsaların düÅŸmesi ve hisse fiyatlarının düÅŸmesi ile ekonomide önemli ölçüde durmalara neden oldu. Trump'ın ticari içgüdüsü, ekonomiyi yeniden inÅŸa eden adam gibi prestijine bu tür kayıpları ve darbeleri tolere edemez ve pazarları yeniden açmadıkça ve Amerikan halkının hiçbir ÅŸeymiÅŸ gibi tekrar çalışmasına izin vermedikçe yeniden seçim kampanyasının zarar görebileceÄŸine inanıyor.
Bunun anlamı, bir aşı yoluyla önleyici seçenekler olmadan, Virüsün bulaşıcı özelliÄŸi hala aktif olmasına raÄŸmen, Trump'ın Amerikan ekonomisini tekrar piyasaya açması demek ABD'nin uzun vadeli çıkarları ile kumar oynamaktır. Bu nedenle Trump, bir tür sürü bağışıklığına tutunacak, ancak bu gerçekleÅŸmezse, virüs insan kaynakları potansiyelini düÅŸürdüÄŸü için, neticenin Amerikan gücüne geri dönüÅŸü olmayan bir darbe indirdiÄŸini de görebiliriz.
Çin, coronavirus gizliliÄŸinden piÅŸmanlık duyabilir
Tabii ki, herhangi bir Amerikan düÅŸüÅŸünün kanatlarında Çin beklemektedir. Pekin, on yıllardır, baÅŸta dünya fabrikası olma ekonomisi ve dünyadaki maÄŸazalarda satıldığını gördüÄŸümüz ÅŸeylerin çoÄŸunu üreterek, Apple, Sony ve Microsoft dahil olmak üzere diÄŸer Çin dışı teknoloji devleri için hayati bileÅŸenlerden bahsetmeden gücünü sürekli olarak artırdı.
Bununla birlikte, Çin yerli uçak gemilerini üretmek, askeri etkisini ve sert gücünü arttırmak ve onu küresel güç projeksiyonu yapabilen bu tür savaÅŸ silahları üretebilen birkaç ülkeden biri yapmakla da meÅŸgul .
Gerçekten de Çin, Güney Çin Denizi'nde savaÅŸan bir ÅŸekilde hareket ediyor, komÅŸu ve daha küçük ülkelerle bu uluslararası suların geniÅŸ sahillerinde egemenlik iddia ederken kolayca zorbalık yapabileceÄŸi bölgesel anlaÅŸmazlıklarla uÄŸraşıyor.
Çin'in ekonomik nüfuzu ve büyüyen ordusu, uluslararası sistem içinde her iki önemli güç kolunu kullanmasına izin verebilirken, bu durum hükümdarlık gücü olan ABD ile çeliÅŸiyor.
Dünya koronavirüs tarafından saldırıya uÄŸradığı için, pandeminin merkez üssü olan Çin, yavaÅŸ yavaÅŸ iyileÅŸmeye baÅŸlıyor, çünkü herkes kandırılıyor. Bu, ona bir baÅŸlangıç ​​imkanı verebilir.Gerçekten de iyi Samaritan'ın rolünü oynuyor ve virüs gibi büyük insan kayıplarına uÄŸrayan Ä°talya gibi ülkelere yardım göndererek etkisini ve yumuÅŸak gücünü oluÅŸturuyor . Bu, Pekin'in Batı'daki koronavirüs anlatısını kontrol etmesini saÄŸladı ve kendini küresel çapta acı çekmeye proaktif olarak yardımcı olduÄŸunu gösterdi.
Bununla birlikte, ve salgının baÅŸlangıcından bu yana, Çin'in, hastalığın sadece Çin'de deÄŸil, tüm dünyada kontrolden çıkmasına ve mevcut sorunu yaratmasına izin veren koronavirüs ile ilgili bilgileri bastırdığı ve sansürlediÄŸi gösterilmiÅŸtir.
Çin hükümeti, dünyadaki nüfuslar üzerindeki etkisi, daha önce Pekin'le yüzleÅŸmekten kaçınmaktan memnun olan hükümetlere göz açıcı bir ÅŸey olarak davrandığından bu karardan piÅŸman olabilir. Çin, uluslararası toplumu uyarmayarak küresel ekonomiyi ve halk saÄŸlığını doÄŸrudan etkilediÄŸine göre, bu tür sansürün yarattığı güven eksikliÄŸi, Çin'in kanatlarını kırpma konusunda küresel bir fikir birliÄŸi için bir katalizör görevi görebilir.
Koronavirüs, düÅŸman olarak Sovyet Rusya yerine Çin ile yeni bir soÄŸuk savaÅŸa yol açarsa, Pekin kendisini iÅŸ yapmayı tercih ettiÄŸi Batılı güçlerle daha doÄŸrudan yüzleÅŸmeye zorlayacak. Aynı güçler artık dünyanın en yaygın ekonomik güçlerinden biri tarafından kontrol edilen ucuz Çin iÅŸçiliÄŸine taÅŸeronluk lehine kendi yerli üretim kapasitelerini azaltma konusunda aniden savunmasız hissedecekler.
Hükümetler çatıştığında ve ekonomiler görünmez bir virüsün öngörülemeyen etkilerinden kaynaklanan zararları yaÅŸadığında, muhtemeldir ki Çin ve diÄŸer küresel güçler, birbirlerine karşı yepyeni bir yüzleÅŸmeye hazırlanmak durumunda kalabilirler. Nihayetinde de böyle bir sonuç bütün küresel ekonomi için, yeniden dengeleme sürecini tetikleyebilir.
Müellif: Tallha Abdulrazaq / Kaynak: TRT World
Henüz yorum yapılmamış.