Sosyal Medya

Güncel

Sağlık Bakanı Koca 29 Mart tarihli koronavirüs verilerini açıkladı: Ölüm: 23, vaka:1815

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, corona virüsü ile ilgili son dakika bilgilerini paylaştı. Sağlık Bakanlığı'nın sitesinde yer alan son verilere göre; bugün yapılan 9 bin 982 koronavirüs testinden 1815'i pozitif çıktı. Türkiye'deki toplam vaka sayısı 9 bin 217 olurken, toplam vefat sayısı da 131 oldu.



Son dakika haberi... SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Türkiye'nin günlük koronavirüs tablosunu paylaÅŸtı. Buna göre; bugün yapılan 9 bin 982 koronavirüs testinden 1815'i pozitif çıktı. Koronavirüsten bugün 23 kiÅŸi vefat etti. Tabloda, toplam test sayısı 65 bin 446, toplam vaka sayısı 9 bin 217, toplam vefat sayısı 131, toplam yoÄŸun bakımdaki hasta sayısı 568, toplam entübe hasta sayısı 394, iyileÅŸen hasta sayısı ise 105 olarak açıklandı.
 
 
CORONA VÄ°RÜS SALGININDA SON 24 SAAT
 
Yeni tip koronavirüs ile ilgili son 24 saatte yaÅŸanan geliÅŸmeleri sizler için derledik.
 
Önlemler artıyor
 
Endonezya'nın baÅŸkenti Cakarta'da daha önce ilan edilen acil durum 19 Nisan'a kadar uzatıldı.
 
Almanya'da salgın nedeniyle alınan tedbirlerin, 20 Nisan'a kadar devam edeceği bildirildi.
 
Nijerya'daki ilk ölümün ardından birçok kentte uluslarası havalimanları kapatıldı, eyaletler arasında seyahatler durduruldu, toplu ibadetler yasaklandı, bazı okullarda eÄŸitime ara verildi.
 
BeÅŸ dakika içinde kiÅŸinin koronavirüs sonucunu veren test kitinin, ABD Gıda ve Ä°laç Dairesinden (FDA) acil kullanım izni aldığı bildirildi.
 
Kenya'da ilk can kaybının ardından kısmi sokaÄŸa çıkma yasağı ilan edildi, ülke genelinde 19.00-05.00 saatlerinde sokaÄŸa çıkmak yasaklandı. Ülkedeki eÄŸlence mekanları, sinema salonları, gece kulüpleri ve restoranlar da yeni bir emre kadar kapalı kalacak.
 
Gana'da, başkent Akra'nın yanı sıra Tema, Obuasi ve Kumasi şehirlerine seyahatler yasaklandı.
 
Irak'ın Kerkük kentinde uygulanan sokaÄŸa çıkma yasağı, 11 Nisan'a kadar uzatıldı.
 
Trump, 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini onayladı
 
ABD BaÅŸkanı Donald Trump, salgınla mücadele ve salgın nedeniyle zarara uÄŸrayan kiÅŸi ve iÅŸletmelerin sübvanse edilmesini öngören 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teÅŸvik paketini onayladı.
 
Avrupa BirliÄŸi (AB), Fas'a salgınla mücadele için 450 milyon avro yardımda bulunacak.
 
Azerbaycan'da ambulans, kurtarma araçları ve kamyonlar hariç tüm araçların ÅŸehirler arası hareketi yasaklandı. Bakü'deki metrolar 07.00-09.00 ile 17.00-20.00 saatlerinde hizmet verecek. Restoran ve kafeler kapatılırken, sadece paket servis hizmeti verebilecek.
 
Rusya'da Kovid-19 tedavisi için yöntem geliÅŸtirildiÄŸi iddia edildi.
 
Papa Franciscus salgının sona ermesi için dua etti
 
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet BaÅŸkanı Papa Franciscus, Kovid-19 salgınının bir an önce sona ermesi için dua etti. Vatikan'daki vaka sayısı 6'ya yükselirken, virüs bulaÅŸanlar arasında Papa Franciscus'un olmadığı bildirildi.
 
UEFA BaÅŸkanı Aleksander Ceferin, salgın nedeniyle duran futbol sezonlarının tamamlanabilmesi için mayıs, haziran ya da haziran sonunda baÅŸlatmaları için üç ihtimalleri olduÄŸunu, bu tarihlerde baÅŸlayamamaları durumunda bu sezonun kaybedileceÄŸini açıkladı.
 
Kazakistan'ın Nur Sultan ve Almatı ÅŸehirlerinde halkın market, eczane ve zorunlu haller dışında evden çıkması sınırlandı, parklar kapatıldı. Sınırlı faaliyet gösteren toplu taşıma seferleri, 30 Mart'tan itibaren tamamen durdurulacak.
 
Gürcistan, kalitesiz oldukları gerekçesiyle Çin'den 200 bin hızlı Kovid-19 testi almaktan vazgeçti.
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Katar, Brunei ve Ürdün'de Kovid-19 nedeniyle ilk ölümler yaÅŸandı.
 
DiÄŸer bazı ülkelerdeki vaka ve can kayıpları ise ÅŸöyle:
 
"Ä°ngiltere 17 bin 89 / bin 19, Hollanda 9 bin 762 / 639, Yunanistan bin 61 / 32, Rusya bin 264 / 6, Avusturya 7 bin 995 / 68, Çekya 2 bin 422 / 9, Polonya bin 481 / 17. Kuzey Makedonya 241 / 4, Portekiz 5 bin 170 / 100. Bosna Hersek 262 / 6, Bulgaristan 331 / 6."
 
CORONA VÄ°RÜSÜ NEDÄ°R?
 
Koronavirüsler, hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunan geniÅŸ bir virüs ailesidir. Bazıları insanları enfekte eder ve soÄŸuk algınlığından, Orta DoÄŸu Solunum Sendromu (MERS) ve Åžiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha ciddi hastalıklara neden olduÄŸu bilinmektedir.
 
BELÄ°RTÄ°LERÄ° NELERDÄ°R?
 
COVID-19'un en yaygın semptomları ateÅŸ, yorgunluk ve kuru öksürüktür. Bazı hastalarda aÄŸrı ve sızı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boÄŸaz aÄŸrısı veya ishal olabilir. Bu semptomlar genellikle hafiftir ve yavaÅŸ yavaÅŸ baÅŸlar. Bazı insanlar enfekte olur, ancak herhangi bir semptom görülmez ve kendilerini kötü hissetmezler. ÇoÄŸu insan (yaklaşık% 80) özel tedaviye ihtiyaç duymadan iyileÅŸir. COVID-19 virüsünü alan her 6 kiÅŸiden yaklaşık 1'i ağır hastalanmakta ve nefes almakta güçlük çekmektedir. YaÅŸlı insanlar ve yüksek tansiyon, kalp problemleri veya diyabet gibi altta yatan tıbbi sorunları olanların ciddi hastalık geliÅŸtirme olasılığı daha yüksektir. Hastalığa yakalanan insanların yaklaşık % 2'si ölmüÅŸtür. AteÅŸ, öksürük ve nefes almada zorluk çeken insanlar mutlaka tıbbi yardım almalıdır.
 
CORONA VÄ°RÜSÜ NASIL BULAÅžIR?
 
COVID-19 virüsü kiÅŸiden kiÅŸiye, hasta bir kiÅŸi tarafından öksürme, hapşırma veya solunum esnasında havaya atılan küçük damlacıklar yoluyla bulaşır. Hasta kiÅŸinin yakınında bulunan diÄŸer kiÅŸiler havadaki damlacıkları soluyarak enfekte olabildikleri gibi, damlacıkların etraftaki nesnelere ve yüzeylere düÅŸmesi ve insanların buralara temas etmiÅŸ kirli elleriyle gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunmasıyla da COVID-19’a yakalanmaları mümkündür.  Bu yüzden hasta olan bir kiÅŸiyle arada 1 metreden (3 feet) daha fazla mesafe bulundurmak ve elleri sık sık yıkamak çok önemlidir. DSÖ, COVID-19'un yayılma yolları konusunda devam eden araÅŸtırmaları deÄŸerlendirmekte ve güncellenmiÅŸ bulguları paylaÅŸmaktadır.
 
CORONA VÄ°RÜSÜNDEN NASIL KORUNURUZ?
 
Mümkün olduÄŸu kadar yurtdışına yolculuk yapılmaması önerilmektedir.  Yurtdışına çıkışın zorunlu olduÄŸu durumlarda aÅŸağıdaki kurallara dikkat edilmelidir:
 
Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaÅŸma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (COVID-19) için de geçerlidir. Bunlar;
 
El temizliÄŸine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiÄŸi kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
 
Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
 
Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
 
Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doÄŸrudan temas ettikten sonra eller sık sık temizlenmelidir
 
Hastaların yoÄŸun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise saÄŸlık merkezlerine gidilmemeli, saÄŸlık kuruluÅŸuna gidilmesi gereken durumlarda diÄŸer hastalarla temas en aza indirilmelidir.
 
Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi kullanılmalı, mümkünse kalabalık yerlere girilmemeli, eÄŸer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.
 
ÇiÄŸ veya az piÅŸmiÅŸ hayvan ürünleri yemekten kaçınılmalıdır. Ä°yi piÅŸmiÅŸ yiyecekler tercih edilmelidir.
 
Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceÄŸi alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.
 
Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın saÄŸlık kuruluÅŸuna baÅŸvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.
 
CORONA VÄ°RÜSÜ Ä°LE COVÄ°D 19 ARASINDAKÄ° FARK NEDÄ°R?
 
COVID-19, en son keÅŸfedilen koronavirüsün neden olduÄŸu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu yeni virüs ve hastalık, Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde salgın baÅŸlamasından önce bilinmiyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.