Sosyal Medya

Turan Kışlakçı: Dönüşümün yol ayrımındaki insanlık

Korona virüsü sonrası evine kapanan insanlığın, iyi bir tefekkürle yeni farkındalığı yakalayacağını düşünüyorum. insanlık her şeyin güç ve para olmadığını anladı. Paylaşmanın, dostluğun, empatinin, merhametin, vicdanın ve adaletin yeniden önemli olduğunu fark etmeye başladı.



Ä°nsanoÄŸlunun içinde yaÅŸadığı gezegen tarihin en önemli yol ayrımlarından birine girdi. Yeni dünya veya yeni uygarlık farklılığını hissettirmeye baÅŸladı. Bu uygarlığın yeni bir felsefesi, yeni bir sosyolojisi, yeni bir psikolojisi, yeni bir siyaseti ve yeni bir ontolojisi olacak. Bunun nasıl olacağını önümüzdeki birkaç yılda göreceÄŸiz. Ä°ki yıl önceki Davos zirvesinde 2020 sonrası dünyası insanının çok farklı olduÄŸunu ve yeni bir insan tipolojisi ile karşılaÅŸacağımız söylenmiÅŸti. Korona salgını sonrası küresel güçlerden, onların emrindeki bazı bilim adamlarına kadar herkes “yeni insan” modeline hazır olmamızı istiyor. Bu insan modeli nasıl olacak bilemiyoruz. Fakat ÅŸimdiden robot ya da bilgisayar gibi çiplerle gezecek olan insanlardan bahsediliyor.
 
Dünyanın ÅŸimdilik maruz kaldığı bu marazdan, illetten ve hastalıktan kurtulunca yani sis perdesi ortadan kalkınca, anlayacağız beÅŸeriyetin nereye evirileceÄŸini. Ä°nsanoÄŸlu teknoloji ile tanıştığında büyük bir refaha ereceÄŸini düÅŸünmüÅŸtü ancak öyle olmadı. Barbarlık ve vahÅŸilik daha da arttı. Türkiye’nin ünlü halk ozanlarından KöroÄŸlu bir sözünde bunu ne güzel ifade etmiÅŸti: “Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu.” Halihazırda içinde yaÅŸadığımız 21. yüzyılda da bireyselleÅŸen ve yalnızlığa mahkûm edilen insanoÄŸlu yeni teknoloji ile birlikte “masumiyetini” kaybetti. Artık vicdan yok, vefa yok, paylaÅŸmak yok, merhamet yok, adalet yok. Çünkü insanlık son kalan deÄŸerlerini de maddiyata kurban etti.
 
Korona virüs ile birlikte insanlık büyük bir ÅŸok yaşıyor. Çünkü küresel güçleri yönlendiren bir avuç insan, ÅŸeytanca hedefler için dünyayı bir uçuruma doÄŸru sürüklüyor. Ä°nsanoÄŸlu ise bu sorunlara karşı cesur çözümler üretmek için hayal gücü ve cesaretini yitirdi. Dünyada ne olup bittiÄŸini anlamayan Asya, Afrika, Latin Amerika, Arap Alemi ve DoÄŸu Avrupa ülkelerinin liderleri ise halen 19 ve 20. Yüzyılın köhnemiÅŸ siyaset dilini kullanmaya devam ediyor. Kimi embesil diktatörler ise iktidarları uÄŸruna halklarını katletmeye devam ederken, eski sömürgecilerin kapılarında dilenmeyi sürdürüyor. Bu ahmaklar sürüsü dünyanın deÄŸiÅŸtiÄŸini ve sömürgecilerin artık eski güçlerinde olmadığını hâlâ anlamış deÄŸil.
 
Yeni inÅŸa edilecek dünya sisteminde, ABD ikinci olmak istemiyor, yaÅŸlı Avrupa da nüfuzunun azalmasını istemiyor. Büyük bir güç olma yolunda ilerleyen Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki bazı ülkeler de kazandıklarını kaybetmek istemeyeceklerdir. Bu da beraberinde ÅŸunu doÄŸuracak, dünya önümüzdeki yıllarda daha büyük jeopolitik ve ekonomik sorunlarla boÄŸuÅŸmaya devam edecek. Dünya, insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar birbiri ile yakınlaÅŸtı. Artık bir ülkeyi etkileyen ekonomik, siyasi veya saÄŸlık ile ilgili bir problem, tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Korona virüsü ile birlikte petrol fiyatlarının hızlı düÅŸüÅŸü ve borsalardaki büyük deÄŸiÅŸim hakikatte birçok ÅŸeyin habercisi aslında.
 
Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, geçen hafta Korona virüs salgını hakkında yaptığı açıklamada, dünyada artık hiçbir ÅŸeyin eskisi gibi olmayacağını belirtti.   “Sapiens”, “Homo Deus” ve “21. Yüzyıl için 21 Ders” kitaplarıyla tanınan tarihçi Yuval Noah Harari de, Türkiye’de Habertürk televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu krizden sonra dünya eski haline asla dönmeyecek; farklı bir dünya olacak” dedi.  Anlaşılan o ki, ileriki yıllarda dünya tarihini Korona öncesi ve Korona sonrası diye bölümlere ayırıp okuyacağız. Ä°nsanlık için bugün yaÅŸananlarda çok büyük ibretler var. Refahta, israfta, adaletsizlikte, zulümde, vefasızlıkta ve deÄŸersizlikte tavan yapan insanı korona virüsü vurdu. Bakalım insanlık bundan ders çıkaracak mı, çıkarmayacak mı?
 
Nirengi noktalarımızın çoÄŸu yıkıldı ve bırakın bir yol haritası çizmeyi, ne tarafa gittiÄŸimizi bile bilmiyoruz. Ne siyaset adamları ne felsefeciler ne sosyologlar ne entelektüeller ve ne de din adamları artık hiçbir alanda çözüm sunamıyor. Tüm ülkelerin güvenlik politikaları iflas etti. Çünkü güvenlik politikaları ÅŸiddeti harlamaktan öteye gidemedi. Gıda ve saÄŸlıkta bile insanların hayatları ile oynanır oldu. Amerikalı Doktor Marcia Angel 2009’da yazdığı bir makalede, “Son yıllarda ilaç ÅŸirketleri pazarlarını geniÅŸletmek için yeni ve son derece etkin bir yöntemi mükemmelleÅŸtirdiler. Hastalıkları tedavi edecek ilaçlar geliÅŸtirmek yerine ilaçlarına uyacak hastalıklar geliÅŸtirmeye baÅŸladılar” demiÅŸti.
 
Tüm bu geliÅŸmelere raÄŸmen umutsuz deÄŸilim. Çünkü korona virüsü sonrası evine kapanan insanlığın, iyi bir tefekkürle yeni farkındalığı yakalayacağını düÅŸünüyorum. Çünkü insanlık her ÅŸeyin güç ve para olmadığını anladı. PaylaÅŸmanın, dostluÄŸun, empatinin, merhametin, vicdanın ve adaletin yeniden önemli olduÄŸunu fark etmeye baÅŸladı. Daha iyi bir gezegen için neler yapılması gerektiÄŸini düÅŸünmeye koyuldu. DüÅŸünsenize insanlık asırlar sonra yeniden hijyenin önemini anladı. Åžimdi sıra insanlığı teknolojiye, silah ve ilaç ÅŸirketlerine kurban etmemekte. Bir avuç insan bu ÅŸer güçlerinin oyunlarını tersine çevirebilir. Haydi insan, sen ins ve cin ÅŸeytanlardan daha kavisin. Teknolojinin seni kurban etmesine izin verme! Bencillik, ırkçılık ve kâr endeksli bir toplum inÅŸasına izin verme! GeçmiÅŸte bunu baÅŸardın, bugün yine baÅŸarabilirsin. Tek yapman gereken ünlü Fransız düÅŸünür Alexis de Tocqueville’nin bahsettiÄŸi “hızla akan bir nehrin ortasında, akıntı tarafından geriye, uçuruma doÄŸru sürüklenirken bile, gözlerini inatla nehrin kıyısında görünen çerçöpe dikip kalmış gözlemcilere benzememek.”
 
Ä°staklal gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.