Sosyal Medya

Güncel

Salgında Türkiye'de son 24 saat: 5698 vaka ve 92 can kaybımız var

Sağlık Bakanı Koca, "Son 24 saatte 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5 bin 698. Bugün kaybettiğimiz 17 kişiyle can kaybımız 92'yi buldu." dedi.



SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüsle ilgili, son 24 saatte 7 bin 533 test yapıldığını, 2 bin 69 pozitif vaka tespit edildiÄŸini, bugün kaybedilen 17 kiÅŸiyle toplam toplam can kaybının 92'yi bulduÄŸunu bildirdi. 
 
Koca, SaÄŸlık Bakanlığı Bilkent YerleÅŸkesi'ndeki Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, tüm dünyanın 1 Aralık 2019'dan öncesine dönme mücadelesi verdiÄŸine dikkati çekti. 
 
Türkiye'de de 10 Mart'tan bu yana hayatın deÄŸiÅŸtiÄŸini aktaran Koca, "Kayıp sayısının binlerle ifade edildiÄŸi, hasta sayısının 90 bine yaklaÅŸtığı ülkeler var. Asla onlarla aynı durumda deÄŸiliz. Ama oradaki sonuçların umulmayacak kadar kısa sürelerde ortaya çıktığını akılda tutmalıyız." deÄŸerlendirmesinde bulundu. 
 
Türkiye'nin insanını korumak için elinden gelen her ÅŸeyi yaptığını, küresel soruna karşı ulusal mücadelesini verme yolunu seçtiÄŸini, yurttaşını dışarıdan gelecek tehlikelere karşı koruyacak sıkı tedbirleri aldığını vurgulayan Koca, "Dünya, virüsün henüz ortaya çıkmadığı güne artık dönemez. Biz de 10 Mart'tan öncesine dönemeyiz. Önümüzdeki günler istesek de istemesek de kesinlikle farklı olacak. Bu hastalık bütün dünyada hayatı deÄŸiÅŸtirecek bir yayılma kabiliyetine sahip. Bu tehlikeden uzak durmanın bir yolu yok mu, elbette var. Hayat tarzımızda geçici bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gitmek." ifadelerini kullandı.
 
Yeni tip koronavirüsün en çok sosyal ortamda bulaÅŸtığına, temas kesildiÄŸinde virüsün de önünün kesildiÄŸine iÅŸaret eden Koca, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Tedbirler aslında basit fakat görünen o ki tedbirlerin uygulanmasını kolaylaÅŸtıracak ÅŸartlar son derece önemli. Hastalığın yayılmasını engelleyecek ÅŸartları saÄŸlamak ve onlara uymak zorundayız. Bugün Bilim Kurulumuzla belki de en önemli toplantımızı yaptık. Hastalığın yayılmasına karşı daha ileri tedbirlere ihtiyacımız olduÄŸunu gördük. Dünyada baÅŸarı göstermiÅŸ yöntemleri deÄŸerlendirdik. Bilim Kurulumuzla ortaya koyduÄŸumuz yaklaşım ÅŸu olmuÅŸtur; en önemli tedbir olan izolasyonu hastalığın yayılmasına karşı prensip haline getirelim. Yani hastalığı bulunduÄŸu sınırlar içinde tecrit edelim. Bu yaklaşımın anlamı ÅŸu; sosyal hareketlilik en alt düzeye inmeli, sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. Ä°nsanlar birbiriyle mümkün olduÄŸu kadar az karşılaÅŸmalıdır. Bunun için de çalışma saatleri, çalışma günleri, tatiller düzene konmalıdır."
 
"En önemli konu sokakta geçirilecek zamana kısıt getirilmesi" 
 
Bakan Koca, Bilim Kurulu'nun bazı kapalı ortamlarda temas mesafesinin ne tür kurallara baÄŸlanması gerektiÄŸine dair de önerilerde bulunduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"En önemli konu sokakta geçirilecek zamana kısıt getirilmesidir. Bu yöndeki öneri en önemli baÅŸlıklardan biri olmuÅŸtur. Sosyal hareketliliÄŸi ve teması azaltarak, toplum yaÅŸamının yeni bir düzene kavuÅŸması gerekiyor. Bilim Kurulumuzun önerisindeki amaç virüsün yayılımını önlemek, virüsü olduÄŸu yerde kontrol altına almaktır. Yani bizim teması en aza indirecek bir hayata ihtiyacımız var. Bunun için hareketliliÄŸi olabildiÄŸince azaltmak, yayılmaya karşı bu prensip ÅŸu önemli noktaya dek varıyor; virüsün ÅŸehirden ÅŸehre taşınmasına set çekmek. Bu yaklaşım, belki ÅŸehirlerin izole edilmesi gibi düÅŸünülebilir. Özetle Bilim Kurulu'nun 83 milyon için önerdiÄŸi tedbir, belli bir süreliÄŸine belli sınırlar konmuÅŸ bir hayattır, geçici bir hayat tarzıdır. Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor, devletimiz tüm gücünü ortaya koyacak. Hastalığın önünü keseceÄŸimize inanıyorum. Bugün Bilim Kurulumuzun aldığı tavsiye kararlarını Sayın CumhurbaÅŸkanımıza da arz ettim. Kendilerinin bu konuda deÄŸerlendirmeleri olacak." 
 
"Tedbirlere sıkı sıkıya uyulması umudumuzun gerçeÄŸe dönmesini kolaylaÅŸtıracak" 
 
"Alınan tedbirlere sıkı sıkıya uyulması umudumuzun gerçeÄŸe dönmesini kolaylaÅŸtıracaktır." diyen Bakan Koca, ne kadar çok dikkat edilirse o kadar kısa sürede bu iÅŸin üstesinden gelinebileceÄŸini söyledi.
 
Koca, Bakanlığın bu sürede küresel tecrübelerin gerektirdiÄŸi her adımı atmaya devam edeceÄŸini belirterek, mücadelede gönlünü ortaya koyan tüm saÄŸlık çalışanlarına da teÅŸekkürlerini iletti.
 
"Son 24 saatte, 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik" 
 
Bakan Koca, hastalığa dair verilerin her gün Bakanlığın kurumsal internet sayfasında yayınlanacağını açıkladıklarını anımsatarak, yeni tip koronavirüsün güncel verilerinin yer aldığı tabloyu göstererek, ÅŸu bilgileri paylaÅŸtı:
 
"Son 24 saatte 7 bin 533 test yapıldı, toplamda 47 bin 823 test yapılmış oldu. 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5 bin 698. Bugün kaybettiÄŸimiz 17 kiÅŸiyle toplam can kaybımız 92'yi buldu. Åžu an hastanelerimizde tedavisi devam eden hastalarımızdan 344 kiÅŸi yoÄŸun bakımdadır, bunların 241'i entübe durumdadır. 42 hastamız ise iyileÅŸerek taburcu edilmiÅŸtir. Åžu an internet sayfamızda bu veriler yayınlanmış durumda. Bundan sonra her gün bu verileri oradan takip edebilirsiniz. Aziz milletimizi bilgilendirmeye devam edeceÄŸiz."
 
Koca, Bilim Kurulunun hangi ÅŸehirlerle ilgili karantina kararı aldığına iliÅŸkin soru üzerine, "Bilim Kurulunun önerileri, Sayın CumhurbaÅŸkanımıza arz edildi. Bu noktada, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın deÄŸerlendirmeleri olacak. Bununla ilgili benim detay vermem doÄŸru olmaz. Åžehirlerle ilgili durum daha çok kısıtlamalara yönelik olduÄŸunu ifade ettim." yanıtını verdi.
 
Koronavirüs nedeniyle 33 yaşındaki saÄŸlık çalışanının hayatını kaybetmesi olayına da deÄŸinen Koca, ÅŸu bilgileri verdi:
 
"Ä°lk gördüÄŸümüz vakalardan bir aileden ve çalışanlarından bahsetmiÅŸtik. Bu virüsün nasıl bulaÅŸtığına önemli bir örnek. Yurtdışı teması olan kiÅŸi genç, babası ve amcası 60 yaşın üzerinde olan kiÅŸilerle temasında o kiÅŸiler yoÄŸun bakım ÅŸartlarında tedavi edildi. O kiÅŸi kaynak olarak görüldü. Biz filyasyon dediÄŸimiz bütün taramaları yaparak bunları tespit ettik.
 
Ailede bu arada veya yakın çevresinde benzer yine yoÄŸun bakım ÅŸartlarında tedavi olan bir üçüncü hasta daha oldu. Bir özel hastanede yoÄŸun bakım hastası olarak tedavisi devam eden bu hastanın muhasebe iÅŸlemleri için ilk enfekte olan ama genel durumu da iyi olan taşıyıcı olan kiÅŸi yakınının muhasebe iÅŸlemleri için o saÄŸlık çalışanımızla hayatını kaybeden temas ediyor."
 
Hayatını kaybeden saÄŸlık çalışanının muhasebede çalışan 5-6 yaşından itibaren tedavisi devam eden immün yetmezliÄŸi ve direncinin düÅŸük olduÄŸunu belirten Koca, ÅŸöyle devam etti:
 
"O temasla virüsü kapıyor. Ondan önce de ateÅŸinin olduÄŸunu biliyoruz. Muhtemelen mevsimsel bir grip tablosu vardı. Onun üzerine koronavirüs taşıyan birisiyle temas etmesi üzerine takip edildiÄŸi hastaneye gidiyor. Daha önce kronik hastalıkları nedeniyle takip edildiÄŸi bir baÅŸka özel hastaneye gidiyor. Orada 58-59 yaşında bir kiÅŸi ile temas ediyor. O kiÅŸi yoÄŸun bakıma girmiÅŸ oldu ve o kiÅŸiyi de kaybettik." 
 
BulaÅŸtırıcılığı yapan kiÅŸinin hayatta olduÄŸunu ve herhangi bir yoÄŸun bakım sorununun olmadığını ifade eden Koca, "O virüsü taşıyan kiÅŸi immün direnci düÅŸük olan yaÅŸlı veya kronik hastalığı olan kiÅŸilerle temas ettiÄŸinde önemli ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. O nedenle o kiÅŸinin temas ve temas ettiÄŸi kiÅŸilerin erken dönemde izolasyonu çok önemsiyoruz." diye konuÅŸtu.
 
 
"CumhurbaÅŸkanımız gerekli açıklamayı yapar" 
 
Koca, temasın önleminin özellikle bulaşıcılık konusundaki önemine iÅŸaret ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:
 
"Onun için diyoruz ki herkes kendisini virüsü taşıyormuÅŸ gibi düÅŸünerek davranıyor olmalı. Temasını ona göre saÄŸlıyor olmalı. Mümkün mertebe bu dönemde evde kendimizi izole ederek bu dönemi geçirelim istiyoruz. Çünkü herhangi ciddi bir klinik bulgunuz veya hastalık bulgunuz olmayabilir. Hafif geçiriyor olabilirsiniz gençler de genelde böyle görülüyor. Ä°mmün yetmezliÄŸi olan, kronik hastalığı olan gençler içinde kötü sonuçların olduÄŸunu görmüÅŸ oluyoruz. Bir baÅŸka kiÅŸinin hayatına biz sebep olmuÅŸ oluyoruz. Onun için herkesin bu noktada son derece kendisini izole ederek bir geçici yaÅŸam dönemi saÄŸlamasının çok önemli olduÄŸunu bu örneklere görmüÅŸ oluyoruz."
 
Bakan Koca, hangi illerde karantina uygulanıp uygulanmayacağına iliÅŸkin soruya da, "Biz bütün illerde ne kadar vaka olduÄŸunu biliyoruz Özellikle bazı illerimizde bu vaka sayılarının fazla olduÄŸunu biliyoruz. Bu çerçevede, Bilim Kurulunun birtakım önerileri oldu. Bununla ilgili de alınabilecek bir tedbir varsa zaten devlet gereÄŸini yapar. Sayın CumhurbaÅŸkanımız da bu anlamdaki deÄŸerlendirme sonrası gerekli açıklamayı yapar." yanıtını verdi.
 
Bir kiÅŸinin, ÅŸirketi üzerinden satın aldığı test kitlerini aile içinde denemesiyle ilgili görüntüler üzerine testlerin saÄŸlık kuruluÅŸları haricinde satılıp satılmadığı ve bu kiÅŸi hakkında bir iÅŸlem yapılıp yapılmayacağı sorulan Koca, ÅŸu yanıtı verdi:
 
"Hiçbir vatandaşımızın ücret vererek test yaptırmaması gerektiÄŸini ve bu testlerin hangi laboratuvarlarda çalışılması gerektiÄŸinin iznini de Bakanlık olarak veriyoruz. Neden? EÄŸer pozitif bir vaka tespit edilebilirse bulaşıcı hastalıkta, salgın durumunda o hastanın temas ettiÄŸi kiÅŸilere bir an önce ulaÅŸmamız gerekiyor. Dolayısıyla herkesin bulunduÄŸu yerde, izin almadan, bakılan hastayı bize bildirmeden test yapılabilirliÄŸi dünyada da istenen bir ÅŸey deÄŸil ve yapılması zaten doÄŸru görülen bir ÅŸey deÄŸil. Åžu dönemde sadece kamu deÄŸil üniversite hastanelerinde PCR çalışabilir her laboratuvara izin vererek bu dönemde olan ihtiyacı gidermek üzere bir gayret içinde olduk. Åžahısların veya özel bir kuruluÅŸun kendi başına dışarıdan bunu test ediyor olması, numuneleri test ediyor olması asla kabul ettiÄŸimiz bir durum deÄŸi,l bunun için gereken yapılmış olur."
 
Testlerle ilgili talebin her geçen gün arttığını belirten Koca, PCR testinin ÅŸu an üniversiteler dahil olmak üzere birçok merkezde yapılabilir hale getirildiÄŸini söyledi.
 
PCR yönteminin 60-75 dakikada sonuç verdiÄŸini ancak 2-2,5 saat ekstraksiyon denilen bir hazırlık safhası olduÄŸunu anlatan Koca, "Bir testi 3,5-4 saatten önce sonuçlandırmanız mümkün deÄŸil. Bununla ilgili Çin'de ekstraksiyon safhasının olmadığı yeni bir kit geliÅŸtirildi. Bu kiti de Türkiye'ye getirmiÅŸ olduk. Bu kit, son 3 gündür çalışabilir olan laboratuvarlara verildi. Testin 3,5-4 saatlik zaman dilimini 60-75 dakika arasına çeken PCR yöntemi de bu dönemde çalışan laboratuarlara verildi." ifadelerini kullandı.
 
"Herkese yetecek kadar kitimiz var"
 
PCR yöntemiyle çalışan 350 bin kit alındığını bildiren Bakan Koca, "Ayrıca elimizde 3,5-4 saat ortalamayla ekstraksiyonda 1 milyona yakın kitimiz var. Dolayısıyla bunu çalışabilecek olan herkese yetecek kadar kitimiz var ama biz hem merkez sayısını artırmak hem de bu süreyi kısaltmak üzere her türlü yapılabilecek olan yaklaşımı özellikle devreye sokma çabası içindeyiz." dedi.
 
Koca, bugün itibariyle 8 bine ulaÅŸan test sayısı olduÄŸunu ve önümüzdeki günlerde bu sayıyı 15-20 binlere çıkartmayı planladıklarını kaydetti.
 
SaÄŸlık Bakanlığı envanterinde 350 bin adet, 15 dakikalık hızlı tarama kiti de bulunduÄŸunu aktaran Koca, ÅŸöyle devam etti:
 
"Antikor tespit eden bu tarama kitleri, Bilim Kurulu'nun belirlediÄŸi ÅŸekliyle daha çok filyasyon dediÄŸimiz taramada kullandığımız bir test ÅŸekli. Bir de saÄŸlık kuruluÅŸlarında özellikle saÄŸlık personelimizin bu tarama testiyle taramadan geçirilmesine yönelik kullanılan test. Yani hızlı tarama kitini öncelikle hastalığın tanısı için kullanmıyoruz, daha çok tarama ve saÄŸlık kuruluÅŸundaki personelimizin bu anlamdaki taşıyıcılığını bilmek açısından kullanıyoruz. Ayrıca bir üçüncü kullanma alanı, hastanın tedavisini sürdürüp sürdürmeme anlamında 7 veya 14'üncü günde antikoruna bakmak gibi Bilim Kurulu'nda bir eÄŸilim geliÅŸti. Bir de o durumda kullanıyor olacağız. Yani elimizde hem PCR yöntemi hem hızlı dediÄŸimiz real time PCR yöntemi hem de 15 dakikada antikor MBG'yi tespit eden kitimiz dahil olmak üzere yeterince var. Bu konuda herhangi bir sorun olmadığını söylemek istiyorum."
 
"Her türlü tedbiri alma noktasında bir gayret içindeyiz"
 
Bakan Koca, herhangi bir kiÅŸinin, kuruluÅŸun veya laboratuvarın kendi başına Bakanlık izni olmaksızın ve uygun görülmeyen kitlerle çalışmasını doÄŸru bulmadıklarını ve bu konuda yapılması gerekenlerin yapılacağını vurguladı.
 
Kovid-19 teÅŸhisi konulan saÄŸlık personeli sayısı ve yardımcı saÄŸlık personeline ödeme yapılıp yapılmayacağı sorulan Bakan Koca, ÅŸu cevabı verdi:
 
"SaÄŸlık çalışanlarımızın özellikle çok riskli olan hekimlerimizin ve personelimizin bu dönemde Kovid-19 tanısı aldığı oldu ve sayılarının da ÅŸu an söylemenin doÄŸru olmadığını ama özellikle personelimizi, çalışanlarımızı korumak anlamında her türlü tedbiri alma noktasında bir gayret içinde olduÄŸumuzu ifade etmek istiyorum. Maske ve malzeme noktasında herhangi bir eksikliÄŸi oluÅŸturmamak noktasında bir gayret içindeyiz. Sadece iki gün önce N95 dediÄŸimiz ve bu konuda çok riskli olan hekimlerimizin kullandığı bir maske, 3 milyon 615 bin adet iki gün önce bütün kurumlarımıza dağıtıldı. Bu oranın ne kadar büyük bir oran olduÄŸunu dikkatlerinize sunuyorum."
 
Bu dönemde saÄŸlık çalışanlarının ihtiyaçlarının karşılama noktasında hiçbir ÅŸeyden taviz vermeyeceklerini vurgulayan Koca, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"Bu dönemde tedavileri için de üzerimize düÅŸeni yapma noktasında hassasiyet gösteriyoruz. Çünkü saÄŸlık personelimiz, bu dönemde çok özverili ve fedakar bir gayret içerisinde. O nedenle hassasiyetle ve personelimizi, çalışanımızı, hekimimizi korumak noktasında her türlü tedbirin noktasında bir gayret içindeyiz. Sayılarını ÅŸimdilik vermeyeyim. Ek ödemeyle ilgili saÄŸlık çalışanlarımızın bu dönemde tavandan devam edilmesi ÅŸeklinde bir yaklaşım oldu. Bu zaten yürürlüÄŸe girmiÅŸ oldu, genelgeyle de bu yayınlanmış oldu. Bunun dışındaki tedbirlerle ilgili ÅŸu an bir ÅŸey söylemem doÄŸru deÄŸil."
 
"YoÄŸun bakım doluluk oranı yüzde 62-63"
 
Bilim Kurulu üyelerinin tavsiyelerini CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a ilettiÄŸini ifade ettiÄŸi hatırlatılarak, "Sayın CumhurbaÅŸkanı bugün bu tavsiyeler doÄŸrultusunda açıklama yapacak mı?" sorusu üzerine Koca, "Kendi takdirleri. DeÄŸerlendirmeleri olacaktır ama ne zaman olduÄŸu konusunda net bir ÅŸey söylemem doÄŸru olmaz." diye konuÅŸtu.
 
Spor camiasında da pozitif vakalar çıkmasına iliÅŸkin soruya karşılık Koca, spor camiasında pozitif vakaların sayısının az olmadığını söyledi. 
 
Temas ve izolasyonun olması gerektiÄŸi ÅŸekilde saÄŸlanamaması durumunda birçok camiada birçok vatandaşın bu enfeksiyonu taşımasının mümkün hale geleceÄŸini belirten Koca, bunun toplumun tüm kesimleri için geçerli olduÄŸunu vurguladı. Koca, herkesin bu dönemde evde kendisini izole etme noktasında gayret ve hassasiyet içinde olmasını istedi.
 
 
Bakan Koca, "Sosyal izolasyon saÄŸlanamadığı için mi bugün Bilim Kurulu farklı önerilerde bulundu CumhurbaÅŸkanımıza?" sorusunu ÅŸöyle yanıtladı:
 
"Virüsü yeni tanıyoruz ve virüsün ülkemizdeki seyrini de izlemiÅŸ oluyoruz. Dolayısıyla alınabilecek tedbirleri dinamik bir yapıyla erken dönemde aksiyon alma çabası içindeyiz. O nedenle bu geliÅŸime göre daha fazla vakanın görüldüÄŸü bölge veya iller varsa bunun için yapılması gereken önerileri de tabii ki sunmuÅŸ oluyoruz. Dolayısıyla bu anlamda benim herhangi bir detay vermem doÄŸru olmaz, Sayın CumhurbaÅŸkanımız bu anlamdaki deÄŸerlendirmesini yapar ve uygun görürlerse de kamuoyuyla paylaÅŸmış olurlar."
 
SaÄŸlık Bakanlığının internet sitesinde vaka sayılarının iller bazında açıklanıp açıklanmayacağı sorusu üzerine Koca, illere iliÅŸkin rakamları başından bu yana açıklamadıklarını hatırlattı. Koca, "Bir bölgenin enfeksiyonu, salgını taşıdığı, bazı illerin taşımadığı, bir bölgeden bir baÅŸka bölgeye geçiÅŸlerin daha fazla olmasına Ä°talya'da olduÄŸu gibi sebep olacağını düÅŸünerek de açıklamadık ama biz hangi bölgede hangi ilde kaç kiÅŸinin olduÄŸunu iyi biliyoruz." dedi.
 
Çin'den getirilen ve hastalara verilen ilaçlara iliÅŸkin ilk sonuçların sorulmasına karşılık Koca, "Daha erken bir dönem olduÄŸunu Bilim Kuruluyla da konuÅŸtuk. Önümüzdeki günler deÄŸerlendirme açısından daha uygun olabileceÄŸi noktasına genel bir kanaatimiz var, zaten paylaÅŸmış oluruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
Solunum cihazlarının artan vaka sayıları karşısında yeterli olup olmadığı sorulan Koca, "Åžu an yoÄŸun bakımlarımızda bir sorunumuzun olmadığını, yüzde 62-63 oranında doluluÄŸun olduÄŸunu biliyoruz. Yerli üretim için de nisan sonu, mayıs 15'inde en geç teslim edilmek üzere de bir çalışmamız oldu biliyorsunuz." ifadesini kullandı.
 
Koca, umreden gelemeyen 350 civarında vatandaÅŸa yönelik soruyu yanıtlarken de "Umrede olan 350-362 kiÅŸi, bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. O çalışmanın durumuna göre zaten ne yapacağımız belli olursa sizlere de açıklamış oluruz." dedi.
 
Çin'den getirilen ithal kitlerin hata payının yüksek olduÄŸu, bu nedenle ikinci ve üçüncü sevkiyatın yapılmayacağı yönündeki iddiaların sorulması üzerine Koca, ÅŸunları söyledi:
 
"Çin'den getirilen ilk örnek kit antijen kitiydi. Deneme amaçlı getirilen ve bizim o dönemde hasta için asla kullanmadığımız tanıda ama deneme amaçlı olarak sonucun deÄŸerlendirildiÄŸi kitlerdi. Onun devamını biz getirmedik, memnun kalmadık. Süreçte Bilim Kurulu antikorun daha önemli olduÄŸunu ifade ettiler. Devamında bizim getirdiÄŸimiz antikor kitiydi, ilk kit deÄŸildi, antijen deÄŸildi. Yani bizim ÅŸu an 350 bin olarak getirdiÄŸimiz ve kullandığımız hızlı tarama kiti antikor kiti, o bahsedilen antijen kiti deÄŸil. O baÅŸtan deneme amaçlı getirildi ama hasta için kullanılmadığını da söylemek istiyorum."
 
Özel sektör çalışanlarının halen kalabalık ortamlarda görev yapmasına yönelik soru üzerine de Koca, "Kamuda olduÄŸu gibi eÄŸer bu anlamda vardiya usulü ile ilgili bir yaklaşım tarzı olursa bilim kurulunun önerilerinin bir tanesiydi, bunun da uygun olabileceÄŸini düÅŸünüyoruz." diye konuÅŸtu.
 
Bir gazetecinin "Anladığımız kadarıyla ÅŸehir karantinası olacak." sözleri üzerine Koca, "Ben daha öyle bir ÅŸey demedim." karşılığını verdi. Gazetecinin, "BüyükÅŸehirlerde çalışmaya devam edenler var. Bu konuyla ilgili aslında dün de Çinli heyetle görüÅŸüldü. Çinli heyetin önerisi var mıdır?" sorusu üzerine Koca, Çinli heyetle Bilim Kurulunun görüÅŸtüÄŸünü anımsattı.
 
Koca, şunları kaydetti:
 
"Bu konuda genel alınması gereken tedbirler ve tedaviyle ilgili yaklaşımlar paylaşıldı ve bu paylaşım önümüzdeki günlerde de devam ediyor olacak. Çin'in kendi özel ÅŸartları var ve oradaki virüsün yayılım farklılığı var. Bizim Türkiye olarak kendimize has, Türkiye'de bu enfeksiyonun bir seyri var. Dolayısıyla bu seyrine göre Bilim Kurulu dünyadaki örnekleri de görerek alınması gereken tedbirlere iliÅŸkin önerilerini zaten yapmış oluyor. Bizim bu anlamdaki bugün önerilerimiz de sadece Çin deÄŸil, birçok ülkedeki uygulama ve Türkiye'deki bu salgının geldiÄŸi seyri deÄŸerlendirme ile ortaya çıkan öneriler."
 
Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.