Güncel
Yurdun dört bir yanında zor zamanlarda dayanışma örnekleri sergileniyor
Follow @dusuncemektebi2
Türkiye’de vatandaşlar, dünyayı kasıp kavuran koronavirüsün etkisini azaltmak için örnek bir dayanışma gösteriyor. Kiracısından kira almayan ev sahipleri, hastaneye gidemeyen hastaların raporlarına bakan doktorlar ve esnafa ücretsiz ekmek dağıtan fırıncılar mücadelede büyük moral oluyor. Kamu kurumları da yaşlıların hatırını ve ihtiyaçlarını soruyor.
Türkiye yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle adeta karantinaya alınırken, toplum da tek yürek olup büyük bir dayanışma sergiledi. YaÅŸlıların ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grubu koordinesinde saÄŸlanırken, bazı vatandaÅŸlar bireysel olarak apartmanlara, “EksiÄŸiniz varsa ben alabilirim, dairemin zilini çalabilirsiniz” gibi notlar asarak zor anlarda kurtarıcı misyonu üstlendi.
3 AY KÄ°RA ALMAYACAK
Barbaros Özdemir
Özel bir ÅŸirkette üst düzey yönetici olarak çalışan 41 yaşındaki Barbaros Özdemir, koronavirüs salgınından sonra kiracısından ücret almayarak toplumun takdirini kazandı. Sosyal medyada gündem olan o telefon konuÅŸmasının detaylarını Yeni Åžafak’a anlatan Özdemir, “Kiracım aradı, çalıştığı ÅŸirket iki ay ücretsiz izne çıkarmış. 2 ay önce de bebeÄŸi olmuÅŸtu. Durumunu anlatmaya baÅŸladı, ama sesinde de mahcubiyet vardı. KonuÅŸmaya devam ettirmeden, “3 ay kira istemiyorum. Ramazan fitresi olarak kabul et, eÄŸer iÅŸsizlik süren daha fazla uzarsa Kurban Bayramı’nda kurban kesmem onu sayarım dedim. Telefonu kapattık” diye konuÅŸtu. Özdemir, “Aldığım kira parası gerçekten bu saydığım yerlere gidecekti. Ä°ki türlü de ihtiyaç sahibi insanlar sevinecekti. Her ÅŸeyi devletten beklemek yerine elimdeki imkanı kullanmayı tercih ettim” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
MÜÅžTERÄ°LERÄ°NE KOLONYA DAÄžITTI
Koronavirüs salgını nedeniyle kolonya fiyatları ciddi oranda artarken, Malatya’da Ä°smet Yılmaz isimli bir esnaf, iÅŸ yerinden alışveriÅŸ yapan vatandaÅŸlara kolonyayı bedava dağıttı. Bedava kolonya kampanyasına bu kadar ilgi gösterileceÄŸini tahmin etmediÄŸini anlatan Yılmaz, “VatandaÅŸların ihtiyacı vardı, ben bu çalışmayı Allah için yaptım” dedi. Çok sayıda esnaf arkadaşının da durumdan haberdar olduÄŸunu kaydeden Yılmaz, “Herkes ünlü oldun dedi, biraz da utandım” dedi.
120 hastaya yardımcı oldu
Nebahat Bulut
Hasta bakamadığı günlerde meslektaÅŸlarının iÅŸ yükünü hafifletmek isteyen Prof. Dr. Nebahat Bulut, “Raporumun anlamı ne” projesi baÅŸlattı. Åžimdiye kadar 120 hastaya yardımcı olan Beykent Üniversitesi’nde öÄŸretim görevlisi Bulut, hastanelere daha önceden tahlil veren, röntgen/EMAR çektiren ancak korona dolayısıyla hastaneye gidip sonuçları gösteremeyen vatandaÅŸlara yardımcı oluyor. Bulut çalışmasını ÅŸöyle anlattı: “Aciliyeti olmayan hastaların hiçbir ÅŸekilde hastaneye gitmemesi gerekiyor. Hem kendi saÄŸlıkları hem de meslektaÅŸlarımın bulaÅŸtırıcılığa maruz kalmaması için. Ben de bu yüzden meslektaÅŸlarımın yükünü hafifletmek istedim. Sosyal medya hesabım üzerinden, yazılı bir kağıtta bir uzmanın açıklamasına ihtiyaç duyulan MR gibi kağıtların açıklamasını yapıyorum. Hastalar hem önceden yaptıkları iÅŸlemlerin sonuçlarını merak ediyorlar, hayati bir durum var mı diye, hem hastaneye de gitmek istiyorlar ama korkuyorlar. Sabahtan beri mesaj kutum baya bir doldu. Tıbbi öneri vermiyorum. Raporu binevi Türkçeye aktarıyorum. Åžu an Antalya’da yaÅŸayan bir Danimarkalı vatandaÅŸ da raporunu bana ulaÅŸtırdı.”
Dayanışma günü
ÇaÄŸlar Sirkeci esnafa ekmek dağıttı.
Zonguldak’ta fırıncılık yapan ÇaÄŸlar Sirkeci, “Gün dayanışma günüdür” diyerek esnafa ekmek dağıttı. Sirkeci, “17 yıldır ÇaydeÄŸirmeni beldesinde iÅŸletmecilik yapıyorum. Beldeler ilçelere göre küçük, herkes birbirini tanıyor. Bugüne kadar esnaf arkadaÅŸlarımız bize destek oldular. Ekmeklerini bizden aldılar. Biz onların sayesinde buralara geldik. Bizler de bu hastalık durumuyla karşı karşıya kalınca, bayan kuaförleri, berberler, kahveci arkadaÅŸlarımız. Ben de onlara destek olayım dedim. Tedbir kapsamında iÅŸ yerleri kapalı olduÄŸu için evlerine ekmekleri ücretsiz verdim. ArkadaÅŸlarıma onların yayında olduÄŸumu göstermek istedim” dedi.
Stokçulara meydan okudu
Behnur Belek
Kocaeli’nde 9 yıldır kozmetik ürünü satan Behnur Belek isimli esnaf da durumu fırsata çevirenlere inat 400 kiloluk kolonyayı ücretsiz dağıttı. Bu kararı birkaç gün önce aldıklarını belirten Belek, “Elimizde 400 litreye yakın kolonya stokumuz vardı. Kuaför toptancısıyım, bu ürünleri kuaförlere satıyorum. Ben bidonla verip para kazanmaktansa herkese ulaÅŸsın istedim. Kolonyaya ulaÅŸamayan insanlar var. Dükkanımıza gelen insanlar da gördük, herkes ihtiyacını karşılasın istedik” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Henüz yorum yapılmamış.