Yaşar Süngü'nün kaleminden: Evlerde hayat nasıl gidiyor?
Follow @dusuncemektebi2
Son 15 günlük e-ticaret (pazar yeri) verilerine göre; ev hapsi dönemimizde puzzle (yap-boz) satışları yüzde 62, kitap satışları yüzde 22 artmış. Bağışıklık sistemini destekleyici vitamin ve bitkisel ürün satışlarında yüzde 43 oranında artış yaşanırken, bu oran C vitaminlerinde ise yüzde 82’yi bulmuş.
Çin, Ä°ran ve Avrupa’yı sürüklediÄŸi kaosun ardından tüm dünyaya yayılan ve Türkiye’yi de etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgını; yaÅŸam ÅŸeklimizi, önceliklerimizi ve tüketim alışkanlıklarımızı baÅŸtan aÅŸağı deÄŸiÅŸtiriyor.
**
Alışveriş merkezlerinin, mağazaların, restoranların kapanması ve ofislerin evlere taşınmaya başlamasıyla geleneksel alışverişin yerini e-ticaret almaya başlamış.
Verilere göre; pazar yeri olarak tanımlanan ve birden çok marka ve kategorinin satışa sunulduÄŸu dijital platformlarda yüzde 14 satış, yüzde 10 ciro artışı yaÅŸanmış.
Aynı dönemde sipariÅŸ sayısı da yüzde 9 oranında yükseliÅŸe geçmiÅŸ.
**
Maske, tuvalet kağıdı, el dezenfektanı ve kolonya ile ilgili site içi aramaları 10 Mart Salı gününden itibaren her gün iki kat artarken, en dikkat çekici yükseliÅŸ ise puzzle ve kitap aramalarında yaÅŸanmış.
Bu dönemde giyim sektöründeki satışlar yüzde 24 oranında düÅŸerken, teknolojik ürün satışlarındaki daralma ise yüzde 36 olmuÅŸ.
**
Salgın ile birlikte saÄŸlık konusundaki endiÅŸenin toplumun her kesiminde artmasıyla birlikte önemli bir tüketici kitlesi soluÄŸu eczanelerde alırken, e-ticaret siteleri de bu talepten payını almış.
Salgından en kötü etkilenen sektörlerden biri de turizm.
Verilere göre otel rezervasyonları yüzde 74 oranında düÅŸtü.
Sosyal hayatın durma noktasına geldiÄŸi, herkesin eve kapandığı günlerde perakende sektörü de evden sipariÅŸi destekleyen kampanyalara ağırlık verdi. Åžirketler bu dönemde e-maile ek olarak push ve sms gönderimlerini de ön plana çıkardı.
**
Verileri deÄŸerlendiren Related Digital CEO’su Sedat Kılıç, salgın nedeniyle özellikle büyük ÅŸehirlerdeki insanların daha fazla tedirginlik hissettiÄŸini belirterek, “Åžehir insanı, uzun süreler boyunca evde kalmayı unutmuÅŸtu.
YoÄŸun iÅŸ hayatına ek olarak hafta sonları açık hava aktiviteleriyle geçen zamanın ardından; bir anda eve kapanan herkesin ezberi bozuldu.
Bir taraftan kaygılıyız, diÄŸer yandan da bu kaygılı halimizi özellikle çocuklarımıza belli etmek istemiyoruz.
Bu dönemi ruhsal olarak en az hasarla atlatmak herkesin önceliÄŸi.
Ve herkes bir köÅŸeye çekilip zaman geçirmek yerine ailesiyle birlikte bir ÅŸeyler yapmanın yollarını arıyor.” diyor.
**
Koronavirüs salgını nedeniyle alışveriÅŸlerde ağırlıklı olarak e-ticaret tercih edilirken, satın alınan ürünler insanların evde nasıl vakit geçirdiklerinin de ipuçlarını veriyor.
e-ticaret verilerine göre, koronavirüs salgını dolayısıyla evlere hapsolanlar, yemek yemek, TV ve internette haberleri takip etmenin dışında, bol bol kitap okuyor, çocukların eÄŸitimleri için çaba sarf ediyor, evdeki arızaları ürünleri tamir ediyor.
**
E-ticaretin lokomotifi olan tatil-seyahat harcamaları tamamen durdu, önceden yapılan uçak, otobüs bileti ve konaklama rezervasyonları iptal edildi.
Online alışveriÅŸte ağırlık sanal süpermarketlere kaydı.
Kuru gıda, temizlik malzemeleri, et, meyve-sebze, kiÅŸisel bakım ve hijyene yönelik ürünlere yoÄŸun talep var.
Süpermarketlerde online satışlar patlamış durumda.
Kitap ve eÄŸitim kiti satışlarında da gözle görülür artış olmuÅŸ.
Özellikle çocuklar için hazırlanmış geliÅŸtirici setler çok revaçta.
Tekstil ürünleri satışlarında yavaÅŸlama olmuÅŸ.
Makyaj malzemesi satışları azalmış.
Erkekler ise kendilerini tamirata vermiÅŸ.
Yapı marketlerdeki ufak ev gereçleri ve tamir kitlerinin satışları normalin çok üzerinde.
**
Nasıl, nereden ve hangi yolla bulaÅŸtığı bence hala belirsiz olan bu tehlikeli virüsün en olumlu yanı herkesin saÄŸlıklı gıdaya yönelmesi ve saÄŸlıklı düÅŸünmeye baÅŸlaması oldu herhalde.
Evde kalınca herkes iÅŸine deÄŸil içine bakmaya baÅŸladı.
Bağışıklığı güçlendirici ne kadar besin varsa hepsi teker teker ortaya çıkıyor ve insanlar bunları kullanmaya baÅŸlıyorlar.
Korona virüsü ile ölüm korkusu tavan yaptı.
Virüs hem beslenmemizi hem de hayata olan bakışımızı kökten deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸladı.
Eksiklerimizi, hatalarımızı gözümüze sokan virüs bizi her yönden terbiye edeceÄŸe benziyor.
İnşallah kalıcı olur.
YeniÅŸafak
Henüz yorum yapılmamış.