Sosyal Medya

Abdurrahman Dilipak: Aile hekimleri test yapabilmeli

Bu kitlerin bir an önce aile hekimliklerine gönderilip, bekleyerek zaman kaybedilmemesi ve hastahanelerdeki yığılmaların önüne geçilmesi gerek. Hastahaneler böyle giderse çözüm olmaktan çıkar.



Bana kalırsa kamu binaları, Meclis, adliyeler, hastahaneler, altgeçitler ve insanların yoÄŸun olduÄŸu her yer nano gümüÅŸ ile dezenfekte edilebilir. Bu konu 9 Eylül Üniversitesinin rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik’le görüÅŸülebilir.
 
Mesela, bizim Hekimzade, Muammer Yıldız’ın da bir sisleme yöntemi var. Ayrıca Yalçın Koçak’ta, kekikten elde edilen bir buhur sistemi var. Kayseri’de Prof. Dr. Abdullah Çoban’ın geliÅŸtirdiÄŸi bir serum var bu Koronavirüs için.
 
Ä°lle de ABD, Ä°ngiltere, Ä°sviçre’nin onayını bekleyeceksek vay halimize. Bade harabul Basra. Kılavuzu karga olanın burnu pislikten çıkmaz. Ya hu Amerikalılar, batılılar bile, bizim batıcılar kadar Amerikancı-Batıcı deÄŸiller. Bunlar batıya iman etmiÅŸ sanki! Onlar “Keler deliÄŸinden girin” deseler, bizimkiler girecek. Bakın, Amerikalılar bile, bizim örnek aldığımız kendi tıplarından ÅŸikayetçiler. Birçok eyalet kendine göre çözüm arayışında. Amerikan tıbbının pahalı, hantal ve baÅŸarısız olduÄŸunu yazıp çiziliyorlar. “Amerikan’ın sesi” sayfasına girin “ABD›de SaÄŸlık Sistemi BaÅŸarısız”..
 
“28 Nisan 2014 Carol Pearson” yazın aratın bakalım, görün ne yazıyorlar. Tek haber de bu deÄŸil.
 
Bir an evvel, Anglosakson tıbbına bir yandan devam ederken, kontrollü bir ÅŸekilde geleneksel tıp ve ürünlerinden yararlanalım. Türkiye’de üniversitelerde, sektörle ilgili birçok kuruluÅŸta, saÄŸlık ve farmakoloji alanında çok önemli çalışmalar var. Bunları belli merkezlerde dinleyelim, ellerindeki imkan ve stokları deÄŸerlendirelim. Yoksa yarın çok geç kalırız.
 
Bakın Kore günde 20.000 kit test ediyor. Biz bugüne kadar ancak bu kadar test yaptık. Test bekleyen çok sayıda baÅŸvuru var. Bu testlerin ortalama sonucu belli. Bu sonuçlar istatistiÄŸe dahil edilmediÄŸi için rakamlar düÅŸük gözüküyor. Bu kitler test edilmediÄŸi için de ölüm sebebleri baÅŸka hastalık üzerinden kayda geçiyor. Onun için bu kitlerin bir an önce aile hekimliklerine gönderilip, bekleyerek zaman kaybedilmemesi ve hastahanelerdeki yığılmaların önüne geçilmesi gerek. Hastahaneler böyle giderse çözüm olmaktan çıkar.
 
Bakın, hukuka uygun olmayan yasa suç aletidir. “Kamu yararı”na hizmet etmeyen yasa, varlık ve meÅŸruiyet temeline aykırı bir düzenleme olur.
 
Mesela araç muayene merkezlerinde yığılma var. Bu konuda zorunluluk 3 ay ertelenebilir ve ceza uygulaması kaldırılıp randevu sistemine geçilebilir. Yığılma merkezleri virüslerin en kolay yayılma alanlarıdır.
 
Burada her ÅŸeyi devletten beklemeyelim. Valilikler ve kaymakamlıklar, bölgelerindeki STK’larla iÅŸbirliÄŸine giderek, en azından aç-yoksul, iÅŸsiz, yalnız yaÅŸayan insanlara insani yardım konusunda bir ÅŸeyler yapılması gerek. Cami ve muhtarlıklar, bu konuda imkanı iyi olanlarla yoksulları kardeÅŸ aile ÅŸeklinde eÅŸleÅŸtirebilirler. Esnafımız da yoksullarla ilgili ellerinden gelen kolaylığı saÄŸlamalı. 
 
SaÄŸlık çalışanlarına ek ödeme yapılmalı. Onlar hep risk altında ve ailelerine yardımcı olamıyor olabilirler. Onların aileleri için ayrıca sosyal destek saÄŸlanmalı. Dostlarla konuÅŸuyoruz da, mesela, kredi kartı borçları bankalarca makul süre ertelenebilir. Esnafın borçları ertelenip, onlara faizsiz ve 6 ay sonra geri ödemeli kredi imkanı sunulabilir. Küçük esnafa doÄŸrudan para desteÄŸi yapılabilir (ABD’nin herkese 1000’er dolar dağıtması gibi). (Gıda satan ayakta kalır ama berber, tamirci, terzi vs kalamaz).. Tüm kira, elektrik, su, doÄŸalgaz vs ödemeleri ertelenebilir. (Bunun karşılığında ev sahibine/elektrik-gaz ÅŸirketlerine faizsiz kredi saÄŸlanabilir ya da devlet karşılıksız maddi destek saÄŸlayabilir)(Kanada hükümeti bu konuda karşılıksız yardım yaparken, ABD faizsiz kredi ile destek sunmakta), Salgın süresince, iÅŸten çıkarmaları en aza indirmek için SGK prim borçları ve vergisi devlet tarafından üstlenilebilir. Ä°ÅŸverenlerin iÅŸten çıkarma, ücretsiz izin, ücret düÅŸürme vb. uygulamalara baÅŸvurması sınırlandırılabilir. Çalışanlara ücretli izin verilebilir. Ücretli izin verilenlerin maaÅŸlarının bir kısmı devletçe karşılanabilir. Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma koÅŸulları yeniden deÄŸerlendirilebilir, fon sadece iÅŸsiz kalanlara yardım için kullanılabilir.
 
Bakın önümüz ekim mevsimi, ne nerede ne kadar ekilecek ciddi bir planlama lazım. Ä°hracaat yok, iç tüketim için özellikle ciddi bir gıda üretim politikasına ihtiyacımız var. Kenevir ekimi ve kenevir tohumundan elde edilecek yaÄŸ ve ekstratlar konusunda Allah rızası için gümrükte bekleyen tohumlara izin verin. TÄ°GEM’in kontrolünde, üniversite gözetiminde kooperatifin denetiminde bu tohumlar ısıl iÅŸlemden geçmeden içeri girdirilsin. Bu THC ve CBD yasağından vazgeçilsin. Kenevir ekim alanları geniÅŸletilip, ekimi teÅŸvik edilsin.
 
Övünmenin ve dövünmenin alemi yok. Bazan sivrisinek mermer sütunları, hanümanları yerle bir edebilir, tıpkı ebabil kuÅŸlarının fil ordularını yenmesi gibi. Gazab gelirse, hiç kimse ve hiçbir tedbir çekirgelerle, rüzgar ya da yaÄŸmur damlaları ile bile baÅŸedemez. Kimse kimsenin gücünü test etmemeli.
 
Sabır, dua ve tevekkül.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.