Sosyal Medya

Taha Akyol: Zor zamanlarda siyaset

Korona virüs salgınında Türkiye en zor döneme giriyor. Bütün uzmanlar önümüzdeki iki ayın zorlu geçeceğini, tedbirlere uyulursa Haziran’da virüsün kontrol altına alınabileceğini tahmin ediyorlar.



Türkiye’de 16 Mart’ta 57 olan virüs vakasının 21 Mart’ta 947e çıkması, yayılışın hızlandığını ve çok zor döne girmekte olduÄŸumuzu gösteriyor.
 
Kaldı ki bunlar test ve hastanelerde resmen belirlenen vakalar…. Böyle tespiti yapılmayanlar da dikkate alındığında, Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu’ya göre 20 Mart tarihi itibariyle “Türkiye’deki vaka sayısı 145 bin olabilir.”
 
SaÄŸlık Bakanlığının tedbirleri sıkılaÅŸtırması, bütün hastanelerde virüs test ve tedavi birimlerinin kurulması, sosyal izolasyon kurallarının sıkılaÅŸtırılması, toplu ibadetin engellenmesi, 65 yaÅŸ ve restoran yasakları gibi uygulamalar, zorlu bir döneme girmekte olduÄŸumuz içindir; doÄŸru tedbirlerdir.
 
TEST TARTIÅžMASI 
 
En önemli tedbirler ikidir: Sosyal izolasyon ve kitlesel test… 
 
Bu noktada ister istemez siyasi tartışmalar baÅŸlıyor. 
 
Uzmanlar Türkiye’nin sınırları kapatmada, giriÅŸ çıkış ve uçuÅŸları kontrol altına almada, sosyal izolasyona baÅŸlamada baÅŸarılı, fakat ‘test’ uygulamasında gecikmiÅŸ olduÄŸunu söylüyorlar.
 
Bu “gecikme” meselesi dile getirildiÄŸinde iktidar yanlıları sinirleniyor… 
 
Güney Kore’nin iki aydan az zamanda 290 bin test yaptığı, bu konuda Türkiye’nin geciktiÄŸi söylendiÄŸinde bu objektif bilgileri ‘dezenformasyon’ diye suçluyorlar!
 
Tipik ‘Ak Partili’ tavrı: EleÅŸtiriyi araÅŸtırmak yerine kötü niyetle, hatta muhalefet partileri söz konusu olduÄŸunda ihanetle suçlamak; konuyu bastırmak…
 
G. Kore bu kitlesel testleri baÅŸarırken, Türkiye’de ilk vaka 10 Mart’ta ortaya çıkmıştı; SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca 19 Mart’taki konuÅŸmasında Türkiye’de “bugüne kadar yapılan test sayısının 10 bini geçtiÄŸini” söylemiÅŸti.
 
Sayın Bakan 20 Mart akÅŸamı yaptığı açıklamasında “son 24 saatte 3656 ÅŸüpheliye test yapıldığını” bildirdi. Sevindirici bir hızlanma ama hala Güney Kore’nin hızının gerisindeyiz.
 
Bu ‘gecikme’ gerçeÄŸini Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap “Hong Kong, Singapur olma ÅŸansımızı kaybettik, Ä°talya olmayalım” sözüyle ifade etti. Prof. Mehmet Ceyhan “10 bine yakın kiÅŸiye test yapıldığı söyleniyor ama bunun çok üstüne çıkmak durumunda Türkiye. Çok fazla kaynak ayrılmalı” diye konuÅŸtu. Türk Tabipler BirliÄŸi (TTB) BaÅŸkanı Sinan Adıyaman test konusunda ‘çok geç kalındığını’ söyledi. Åžimdi Çin’den alınan kitlerle test hızlandırılacak gözüküyor. Güney Kore iktisaden Türkiye’den üç kat zengindir, bunu da unutmamak lazım.
 
ÇANKAYA TOPLANTISI
 
TTB deyince, ikinci bir siyasi tavır dikkat çekiyor. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın, nedense BeÅŸtepe’de deÄŸil, Çankaya KöÅŸkü’nde yaptığı basın açıklamasına davet ettiÄŸi meslek ve sivil toplum kuruluÅŸları arasında TTB yoktu…
 
Devletin bu zirve toplantısına iktidar partisinin grup baÅŸkanı ve baÅŸkan vekilleri çağırılmış baÅŸka partiler çağırılmamıştı!
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan elbette devletin başı olarak söylenmesi gerekleri söyledi fakat  sadece Genel Bakanı olduÄŸu partiden yetkilileri davet etmiÅŸti… 
 
KonuÅŸmasında kendi iktidar dönemi olan “son 17 yılda alt yapıda saÄŸlanan büyük dönüÅŸüm sayesinde” Türkiye’nin bu salgına hazırlıklı olduÄŸunu da söylemiÅŸti.
 
Muhalefet partilerinden de biç kaç temsilci davet etmek ve “Türkiye’nin saÄŸlık alt yapısı güçlüdür” diye konuÅŸmak ‘devlet’ kavramına ve virüs felaketi karşısında olması gereken milli dayanışma duygusuna daha uygun olmaz mıydı?
 
SÄ°YASET ZAMANI DEĞİL 
 
1923 Türkiye’si sıtma, kolera, verem, trahom hastalıklarından kırılıyor, taÅŸrada doÄŸan çocukların yüzde 70’i ölüyordu! 1925 bütçesinde, SaÄŸlık Bakanlığında kadrolu doktor sayısı 567’den ibaretti! 60 lira maaÅŸ alıyorlardı!
 
2002 sonbaharında Ak Parti iktidara geldiÄŸinde çok güçlü bir tıp kadrosu ve saÄŸlık teÅŸkilatı devraldı. Türkiye o zaman da dünyanın 20 büyük ekonomisi içindeydi.
 
Sadece geçmiÅŸ hükümetlere karşı kadirÅŸinaslık deÄŸil, tarihin iÅŸlevini takdir etmek ve bugün kapsayıcı, birleÅŸtirici olmak için de bu virüs felaketi karşısında bir süre ‘partisiz’ davranalım…
 
SaÄŸlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca, sadece hekim kimliÄŸiyle deÄŸil, konuÅŸmaları kapsayıcı ve objektif olduÄŸu için toplumda güven kazanıyor.
 
Evet, en zor dönemdeyiz, siyaset zamanı deÄŸil, virüsle mücadele, hayatları kurtarma zamanı.
 
EleÅŸtirilerimiz de takdirlerimiz de bilimsel verilere dayansın…
 
Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.