Selahattin Çakırgil: Salgının düşündürdükleri
Follow @dusuncemektebi2
Türkiye’de Erdoğan Yönetimi’nce sadece bu sahada yapılan çalışmaları bile dünya kamuoyu takdirle kabul ederken, ‘taife-i laicus’dan bir kısım kişiler, bunca büyük hizmetleri yapanlara duydukları hıncı, o hükûmetin dayandığı halk kitlelerinden çıkarmak istercesine, Türkiye’nin niye bir ilaç veya aşı geliştirememiş oluşunu eleştiriyorlar.
‘Coronavirus’ denilen ve ancak en hassas elektronik mikroskoplarla görülebilen bir zerrecik, gücünü bütün dünyaya gösterdi. Çin’den Ä°ran’a ve Ä°talya’ya derken, onu baÅŸlangıçta pek ciddîye almayan Avrupa ve Amerika ülkelerinin de sonunda, hastalığın odaklandığı yeni mevziler durumuna geldiÄŸi anlaşılıyor. Åžimdi, o dünyanın hemen her lideri, karşılaşılan tehlikenin boyutlarını baÅŸlangıçta farkedemediklerini itiraf ediyorlar. Etmeseler bile rakamlar onu söylüyor. Çünkü dünkü rakamlar itibariyle Ä°talya’da bir günde ölenlerin sayısı 3500’ü geçmiÅŸ vaziyette.. Ä°ran’da da 1300’ü.. Ä°spanya’da 750’yi, Fransa’da 300’ü geçmiÅŸ.. Almanya’da 35, Ä°ngiltere’de 120; B. Amerika’da ise 150.. Bu hastalıktan dolayı dünya çapında ölenler ise, 10 bin sınırına dayanmış bulunuyor. DiÄŸer ülkelerde de onlarca ölüm, yüzlerce-binlerce hasta.. Hattâ, Almanya ve Hollanda baÅŸbakanları, nüfuslarının büyük kısmının hasta olabileceÄŸinin haberini bir panik havası içinde vermiÅŸ bulunuyorlar. Çünkü, bu virüs, daha çok yaÅŸlılara musallat olup, maddî ve teknolojik açıdan geliÅŸmiÅŸ ülkelerde ise, yaÅŸ ortalaması 80’i aÅŸmış bulunuyor.
***
Türkiye’de ise, taa baÅŸtan alınan sıkı tedbirler sâyesinde vak’a sayısı henüz 200’lerde ve ölümler ise, ÅŸu âna kadar, sadece 3.. (Ki, bu ölenlerden birisi, 28 Åžubat 1997 Askerî Darbesi ve sonra 2007’deki CumhurbaÅŸkanlığı Seçimisürecindeki zorbalık gösterisinin baÅŸ mimarlarından, KK kumandanlığı yapmış, ‘Türkiye bizden sorulur’ ÅŸeklindeki tehditli güç gösterisinden ve havasından geçilmeyen A. Yalman isimli bir em. Orgeneral.. O kiÅŸi, herhalde böyle bir zerrecik eliyle ölümü tadacağını düÅŸünemezdi bile.. Allah’u Teâlâ’nın kulları üzerindeki her türlü tasarrufunda rahmet vardır, deyip geçelim.)
Türkiye’de ErdoÄŸan Yönetimi’nce sadece bu sahada yapılan çalışmaları bile dünya kamuoyu takdirle kabul ederken, ‘taife-i laicus’dan bir kısım kiÅŸiler, bunca büyük hizmetleri yapanlara duydukları hıncı, o hükûmetin dayandığı halk kitlelerinden çıkarmak istercesine, Türkiye’nin niye bir ilaç veya aşı geliÅŸtirememiÅŸ oluÅŸunu eleÅŸtiriyorlar. Bu kiÅŸiler 80 yıldır kendi laik ve kiÅŸiyetapar kadrolarının elinde olan bu ülkenin yapamadıklarının sorumluluÄŸunu bile, bugün, bir iÅŸareti ve tavsiyesiyle milyonları bu hastalığa karşı tedbir almakta seferber etmek gücünü bir daha gösteren ErdoÄŸan’ın üzerine yıkmaya çalışıyorlar ve seviyesizleÅŸtikçe battıklarını bile göremiyorlar.
***
Evet, bu hastalığın ilaç veya aşısı ise, henüz hiç bi yerde bulunamamış durumda ve buunacak olsa bile, o da en yakın ihtimalle, 8-10 sonra laboratuarlarda denendikten sonra devreye girebilecek..
Amerikan BaÅŸkanı Trump’ın, bu hastalığa ilaç veya aşı bulunması konusundaki Almanya’da yapılan araÅŸtırma çalışmalarından haber alınca, bunun ‘ÅŸeref’inin kendilerinde olması için bu konuda çalıştığını haber aldıkları bir Alman AraÅŸtırma Åžirketi’ne muazzam paralar teklif ettiÄŸi iddiası, her ne kadar resmen doÄŸrulanmasa da, Alman Dışbakanı Maas’ın, bu iddianın gerçek olduÄŸunu doÄŸrular mahiyette kırgın bir ifadeyle, ‘Mes’elemiz bu hastalığı yenmek olmalı, birbirimizi çelmelemek deÄŸil..’ mânâsına da gelen kapalı açıklamaları, ilginç..
Sırrını ararken, elde patlayan gülle durumunda bir muazzam güçle donatılmış, bu zerrecikler.. ,
Ä°ÅŸbu ‘Coronavirus’, belki nicelerinin aklını başına almasına da vesile olmuÅŸtur. SaÄŸlığın ne büyük bir hazine ve tedbirin ne kadar gerekli olduÄŸundan ayrı olarak, ölümün ne kadar yakın ve ‘Dünyaya ben hükmederim’ diye firavunlaÅŸma eÄŸilimine girenlerin gerçekte ne kadar güçsüz olduÄŸunu anlatmıştır; anlayana tabiî.. Bir okuyucunun gönderdiÄŸi mesajda yazdığı üzere, ‘Sen ne büyükmüÅŸsün, ey görünmez zerrecik virüs, ‘korona’, / Ä°draksizler kâinatın sırrını anlamakta, kör ona..’
***
Türkiye bu konuda, hastalığın Çin’in Wuhan eyaletinde patlak verdiÄŸinin Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilatı’na bildirdiÄŸi ilk andan itibaren tehlikeyi sezen ülkelerin başında olmuÅŸtur. Hattâ, hadisenin nerelere varacağının tahmin edilmediÄŸi bir anda bile, Türkiye hemen bir uçak göndererek kendi vatandaÅŸlarıyla Gürcistan, Ukrayna, ve Balkan ülkelerinden bazılarının vatandaÅŸlarını da getirip, 14 gün qarantina altında tutup, hasta olmadıklarını belirledikten sonra o insanları evlerine- yurtlarına gönderdiÄŸinde, niceleri bunu aşırı bir hassasiyet zannettiler.
***
‘Coronavirus’ün edebiyatımıza da katkısı oluyor!
Yeri gelmiÅŸken, Coronavirus’un bütün dünyayı teslim alan ilerleyiÅŸi karşısında çözüm yolları aranırken, asıl sahibini bilmediÄŸim bir ‘Gumânî’ mahlâslı bir ÅŸair de, Divan edebiyatımızdaki geleneÄŸine uygun olarak, ‘GAZEL DER VASF-I EVSÂR-I COVID-19 (Covid-19 viruslerini vasfetmek üzerine gazel) baÅŸlığı altında ve‘fâilâtun fâilâtun fâilâtun fâilun’ vezninde baÅŸarılı bir ‘gazel’ yazmış.. Bu gazelden bir-kaç beyti, ‘Coronavirus’un edebiyat hayatımıza bile renk kattığına bir örnek olarak aktaralım:
‘Söyleyem bir bed (kötü)- hikâyet, dinleyenler koruna../
GûÅŸ-i cânı (can kulağını) tutmayan bilmez, nedür ol ‘korona..’
Evvelâ neÅŸv’u nemâ buldı, Çin’u Mâçin’den kim,
Ekl idenler (yiyenler) haÅŸlayup bir kıyye huffâÅŸ (yarasa) kor ona..
Gördük ol ‘gîtî-numâ (televizyon)’dan, âlemin ahvâlini..
Hangi ÅŸehre dahl olursa, say ki düÅŸmüÅŸ kor ona.. (…)
BeÅŸ kuruÅŸluk bir dezenfektan olursa yüz kuruÅŸ,
Hep ‘Dolar’ alsan, maâşın yine yetmez, kur ona..(…)
Eyliyor târih tekerrür, ÅŸimdi tersten, mâ’lesef,
Çin belâsın def içün, pek hızlı bir sed kur ona..
Åžol Gümânî haste düÅŸse gam deÄŸül, başında çün,
Bî-kıyâs hûrî-sıfât elbet yapar çok kur ona..
***
Evden çıkılmaması yolunda, BaÅŸkan ErdoÄŸan’ın ısrarla vurguladığı tavsiyesi, gecikmeli de olsa baÅŸka yöneticilerce de paylaşılmış ki, Tebriz’de bile yankılanmış.. Tebriz’den gönderilen bir videoda, Tebriz Cuma Ä°mamı S. M. Ali Âl-i HâÅŸim’in de ‘Baba, biraz oturah evde, daa!..’ diyerek okuduÄŸu bir ÅŸiirle katıldığı görülüyor, âzerî lehçesiyle.. Diyor ki:
’Çıhma gözelim, kûçe vu bazâre (sokaÄŸa-çarşıya), qal evde..
Etme özünü özgeye (kendi kendine) avâre, qal evde..
Sen bil dedemin ruhu, bizi salma belâya,
Çıhma dedemin oÄŸlu, çok enzâre (ortalığa), qal evde..
Ölmezsin, eÄŸer kûçeleri (sokakları) ölçmesen üç gün..
Aldanma gine dirhem‘u dinâre (paraya-pula) , qal evde..’
***
Baba, biraz oturah evde, daa!’
***
Evet, yahşı korunursak, ‘corona’ denilir iÅŸbu görünmez ordular da vazifesini yaptıktan sonra, kendi mevzilerine çekilir, inÅŸaallah. Yeter ki, panik yapılmaya.. (Don’t panic!..)
Star Gazetesi
Henüz yorum yapılmamış.