Sosyal Medya

Turan Kışlakçı: Ortadoğuda terörün tarihi

Ortadoğu kadim medeniyetler diyarı. İnsanlığın dünyaya intişar ettiği nokta. Fakat 21. yüzyılda ise terörle anılan coğrafya. Ortadoğu her zamanki sakin ve barışçıl ortamında yürüyüşünü sürdürürken Siyonist örgütleri bölgeye gelip yerleşti ve terörü bölgeye ilk getirenler de onlar oldu.



OrtadoÄŸu kadim medeniyetler diyarı. Ä°nsanlığın dünyaya intiÅŸar ettiÄŸi nokta. Fakat 21. yüzyılda ise terörle anılan coÄŸrafya. OrtadoÄŸu her zamanki sakin ve barışçıl ortamında yürüyüÅŸünü sürdürürken Siyonist örgütleri bölgeye gelip yerleÅŸti ve terörü bölgeye ilk getirenler de onlar oldu. Haganah, Stern ve Ä°rgun terör örgütleri Ä°srail devletinin kurulmasından önce, yıllarca bu coÄŸrafyada terör estirip, kan kusturdu. Pazar yerlerinden tutun yerleÅŸim yerlerine kadar her yeri havaya uçuruyorlardı. Ä°srail’in kurucuları bu terör örgütlerinin liderleri arasından çıktı. Bugünde devlet terörünü en iyi kullanan ülkelerden biridir Ä°srail. Fransız yazar Vincent Monteil’in “Ä°srail'in Gizli Dosyası: Terörizm” ve Rus Siyonist liderlerden Wladimir Jabotinsky’nin “Ä°srail’i Kur” adlı kitapları bu konudaki önemli kaynaklardan bazısı.
 
Ä°slamcı hareketlerin terör ile ilk yaftalama giriÅŸimi 1954 yılında gerçekleÅŸti. 1954 yılında meydana gelen “Lavon Olayı” Ä°srail’in bölgedeki terör eylemlerinde parmağının olduÄŸunu gösteren en bariz olaylardan da biridir. 16 Temmuz 1954’de Savunma Bakanı Pinhas Lavon “Ä°ngilizler’in SüveyÅŸ’i boÅŸaltmasının anlamı”nı tartışmak için evinde bir toplantı yapmıştı. Lavon toplantıda “Mısır’daki Ä°ngiliz hedeflerine karşı sabotaj düzenleme” fikrini ortaya atmıştı. Bu sabotajların Mısırlılar tarafından yapıldığı izlenimi verilecek ve bu duruma sinirlenen Ä°ngilizler de ülkeden çıkmaktan vazgeçeceklerdi. Zamanın Mossad ÅŸefine göre de, bu operasyonun amacı “halkta kargaÅŸa yaratarak Batı’nın varolan rejime karşı duyduÄŸu güveni yıkmaktı.” Buna da Ä°ngilizler’in bu bölgeyi boÅŸaltmasını önleyecek bir kriz yaratılarak ulaşılmak isteniyordu.
 
Ä°srail askeri gizli servis üyeleri, kısa bir süre sonra Mısır’a gitti. Temmuz 1954 Mısır'ın baÅŸkenti Kahire ve Liman ÅŸehri Ä°skenderiye'de Amerikan ve Ä°ngiliz mülkiyetlerine karşı ağırlıklı olarak yönlendirilmiÅŸ bir dizi bombalı suikast yapıldı. Her iki ülkenin elçiliklerine, kiliselere ve turistlerin gezdikleri yerlere saldırılar peÅŸi sıra bombalı saldırılar düzenlendi. Olaylarda birçok kiÅŸi öldü ve yaralandı. Bu olaylarla, ülkenin yükselen gücü olan Ä°hvan-ı Müslimin (Müslüman KardeÅŸler) cemaati karalanacak ve dönemin Mısır Devlet BaÅŸkanı Cemal Abdunnasır’ın da yabancıları koruyamadığı imajı verilecekti. Böylece bölgeden Ä°ngiltere askerlerinin çekilmesi önlenecek ve batının dikkati sözde dini terör estiren Ä°slami cemaatlere çevrilecekti.
 
Fakat Ä°ÅŸler Ä°srail’in istediÄŸi gibi geliÅŸmedi. Mısır istihbaratının bazı Ä°srail ajanlarını ABD büyükelçiliÄŸini bombalamalarına bir kaç saat kala yakalamaları ve olayı deÅŸifre etmeleri Ä°srail’in tüm hesaplarını alt üst etti. Ä°srail hükümeti, bu olayı önce Ä°srail Devleti'ne karşı atılmış büyük bir iftira olarak yorumladı ve hatta tarihte Yahudi topluluklarına yönelen “kan iftiralarına” benzetti. Bir süre sonra da apaçık olan durumu kabullenmek zorunda kaldı, ama tüm sorumluluÄŸu Savunma Bakanı Lavon’un üstüne yıktı. Lavon istifa etti ve baÅŸarısız operasyon, tarihe “Lavon Olayı” olarak geçti.
 
Ä°srail ve Batı’nın yanı sıra Rusya’nın da terör eylemlerinde uzman olduÄŸu unutmamak lazım. Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin tarafından Londra’da zehirlenerek öldürülen Rus istihbaratında görev yapmış olan Aleksandr Litvinenko, yazdığı bir kitapta, Rusya’da 1999 yılında toplam 300 kiÅŸinin ölümü ile sonuçlanan apartman bombalanması olayı ve diÄŸer birçok terrorist saldırıların Çeçenler tarafından deÄŸil bilakis Rusya Gizli Servisi FSB tarafından örgütlendiÄŸini yazmıştı. Putin, bu eylemleri bahane göstererek Çeçenistan’a saldırmıştı. Öte yandan, Avrupa’da da terörün tarihinin SoÄŸuk SavaÅŸ dönemine uzandığını hatırlatmakta fayda var. 1970’ler ve 1980’lerde Avrupa birçok ÅŸiddete sahne olmuÅŸtu. ÇoÄŸu Avrupa ülkesinde insanları katleden ya da kaçıran, binaları havaya uçuran terör hücreleri ortaya çıktı. Terörist sol, ABD’de vardı ama önemsiz bir ölçekteydi.
 
Ä°srail’in hâlihazırdaki BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu’nun yaklaşık 35 yıldır “Uluslararası Ä°slami Terör” teorisi üzerinde çalıştığını belirtmeli. Netanyahu, dünyayı “Ä°slami terör” konusuna ikna edip ve ülkeleri ona karşı savaÅŸa itmek etmek uzun yıllar “korku teorisi” üzerine çalıştı. 1995 yılında neÅŸredilen “Fighting Terrorism: How Democracies Can Defeat Domestic and International Terrorism” (Terörizmle SavaÅŸ: Demokrasiler Ä°ç ve Uluslararası Terörle Nasıl Mücedele Edebilir) adlı kitabında açık bir ÅŸekilde “Uluslararası Ä°slami Teröre” karşı özelde ABD ve genelde batı kamuoyunun dikkatini buna çekmek için uÄŸraÅŸtığını belirtti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.