Sosyal Medya

Gökhan Özcan: Fikir sahibi olabilmenin çilesi

Eğer bilgiden fikre giden yolu sabırla yürüyecek dirayet, liyakat ve vukûfiyete sahip değilseniz, eldeki birikim sizi doğru varış noktasına götürmeyecek, gerçekten fikir sahibi kılmayacaktır.



Ä°nsanların fikirlerini ifade etmeleri, uygulamada sıkıntılar yaÅŸansa da teorik olarak her ülkede teminat altına alınmış bir hak olarak görülüyor. Ä°ÅŸin bu kısmı güzel ve gerekli... Ancak insanların gerçek fikirlere sahip olmalarının önündeki engellerle ilgili koruyucu bir düzenleme yok. Bugün öyle görünüyor ki, gerçekten fikir sahibi olmak insanlık tarihi boyunca hiç olmadığı kadar zorlaÅŸmış durumda.
 
Ä°lk anda bir çok insana ÅŸaşırtıcı gelebilir bu ifadelerim. Öyle ya, bilgi çağındayız, bilgiye eriÅŸim adına adeta bir devrim gerçekleÅŸtirildi. Bir konuda fikir sahibi olmak istiyorsanız, kısa bir süre içinde o alanda kayda geçirilmiÅŸ bütün birikime ulaÅŸma imkanınız var. DoÄŸru mu? Evet teknik olarak doÄŸru! Ancak burada atladığımız önemli bir husus var. EÄŸer bilgiden fikre giden yolu sabırla yürüyecek dirayet, liyakat ve vukûfiyete sahip deÄŸilseniz, eldeki birikim sizi doÄŸru varış noktasına götürmeyecek, gerçekten fikir sahibi kılmayacaktır.
 
Bu cümlede geçen ‘vukûfiyet kavramı önemli... Günlük hayatımızda daha ziyade aynı kökten gelen ‘vâkıf olmak’ ifadesiyle meramımızı ifade ediyoruz. Herhangi bir sözlüÄŸe bakarsanız, vakıf olmanın ‘bilmek, öÄŸrenmek’ anlamını karşıladığı bilgisini alırsınız. Bu oldukça basitleÅŸtirici, hafifletici bir yaklaşımdır. Kavrama ancak yüzeysel bir karşılık olabilir. ‘Vukûfiyet’ kavramı, Arapça kökeni itibarıyla bundan daha derinlikli bir muhtevaya sahiptir. Köken olarak ‘durma, kalma’ anlamına gelir. Günlük dilde hani ‘bir durup düÅŸün’ diyoruz ya hani, aÅŸağı yukarı bu durumu ifade ediyor. Bizim bugün fikir sahibi olmak için gerekli olduÄŸuna pek de inanmadığımız bir ÅŸey bu: Durup düÅŸünmek!
 
Nitekim ‘Vukûfiyet’ kavramına ıstılahî derinliÄŸi içinden bakarsak durum daha görünür hale geliyor. Kavramın Osmanlıca sözlüklerde karşılığı “meseleye hâkim olma” ve “iyice bilme ve anlama” olarak ifade edilmiÅŸ. Yani kiÅŸinin bir meseleye vâkıf olması demek, o meseleyi gerçek bir hükme ulaÅŸabilecek ÅŸekilde iyice bilmesi ve anlaması demek... Fikir sahibi olabilmek için de esasen yola ancak bu noktadan çıkılabiliyor olması gerek...
 
Peki insanların gerçekten fikir sahibi olmalarının önündeki engel ne? Samimiyetle gayret göstermeyi göze alabilirsek pekala esaslı fikirlere sahip olabiliriz, kim engelliyor ki bizi? Bir meseleye vukûfiyet kesbetmeden, yani tam olarak o meseleye vâkıf olmayı beklemeden kim bizi fikir sahibi olabileceÄŸimize inandırıyorsa, gerçekten fikir sahibi olmamızı da o engelliyor.
 
Bugün geliÅŸen iletiÅŸim teknolojileriyle her isteyen kendi dünyasını dünyaya açabiliyor. Her insan birer canlı medya unsuru haline geldi. Bu imkanın bazı kazanımları yok deÄŸil, evet... Ancak pek çok arızaya yol açtığı da artık aÅŸikâr... Konu her ne olursa olsun, her isteyen için ulaşılabilir olan mecralardan herkes istediÄŸi sözü, fikirdir zannıyla öylece ortaya bırakabiliyor. Bu ölçüsüz serbestlik, bu mecralarda farkında olmadan dönüÅŸen zihinlerde, fikir sahibi olmanın ön ÅŸartı olması gereken gayreti tamamen gereksizleÅŸtirdi. Heves ve cüretten örülü her türlü üfürük fikir diye ortak alana boca edilebiliyor. Ehliyet soran, ruhsat arayan yok. Ne kiÅŸinin kendisi yapıyor bunu, ne baÅŸkaları... Çünkü herkes bir ÅŸekilde bu sürecin ortağı. Gerekçe de bu imkanın elimizde oluÅŸu... Yapılıyor, çünkü yapılabiliyor.
 
KiÅŸilerin fikirlerini ifade etme hakkı temel bir hak... Ancak bir o kadar önemli olan bir baÅŸka hak da fikir sahibi olma hakkıdır diye düÅŸünüyorum. Sırf elinin altında birtakım imkanlar bulunduÄŸu için, hiç kimsenin her aklına eseni kamuya açma hakkını kendinde görmemesi gerek... Ancak mantığını, herkesi sebepsizce kendine inandırma ve kendini ölçü alma temelinden alan bu mekanizmaların bu yolda büyük mesafe aldığı anlaşılıyor. Bir noktada durup düÅŸünmeye baÅŸlamazsak, aslı olmayan fikirlerimiz bizi götürüp topluca cehalet çöplüÄŸüne dökecek.
 
 
 
YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.