Sosyal Medya

Taha Akyol: Putin Dost mu düşman mı?

Suriye’de on yıla yaklaşan iç savaşın Türkiye açısından en kritik dönemini yaşıyoruz. Suriye’de daima PKK uzantısı teröristlerle ve IŞİD’le savaşmış olan Türkiye, şimdi İdlib’de rejim güçleriyle de savaşıyor.



Rejimin arkasında Putin var tabii.
 
5 veya 6 Mart’ta Moskova’da ErdoÄŸan-Putin görüÅŸmesi olacak. 
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Putin’e “aradan çekilin, bizi rejimle baÅŸ baÅŸa bırakın” dediÄŸini açıkladı.
 
Rusya, Åžam rejimini Türkiye ile baÅŸ baÅŸa bırakır mı? Yakından görelim.
 
DÖNÜM NOKTASI: IŞİD
 
Suriye Baas rejimi öteden beri Moskova’ya dayandı. Suriye ordusu tamamen Rusya tarafından eÄŸitildi;  Dr. Can KasapoÄŸlu’nun belirttiÄŸi gibi Suriye ordusuna o dönemde “Arapça konuÅŸan Kızıl Ordu” deniliyordu.
 
Putin, Suriye iç savaşını iyi deÄŸerlendirerek Åžam’ı kuklası haline getirdi.
 
2014 sonlarında Suriye’de IŞİD’in 10 milyon nüfusa hükmeder hale gelmesi sonraki bütün kötülükleri körükleyen dönüm noktası oldu. 
 
MeÅŸhur “Kobani kuÅŸatması” Ekim 2014’teydi.
 
Obama “Esat gitmeli” diyordu, ama IŞİD’in böyle büyümesi üzerine Obama yönetiminin Rusya ile “Esat’ın baÅŸta kalabileceÄŸi” yolunda 2015’in yaz aylarında görüÅŸmeler yaptığı ortaya çıkacaktı.
 
ABD, karada IŞİD’le çarpışacak güç olarak, Türkiye’nin itirazlarına raÄŸmen YPG’yi seçecekti! Sonrası malum…
 
SURÄ°YE’DEKÄ° RUSYAŞİD
 
Rusya ise 2015 Eylülünden ibaren “terörle mücadele” gerekçesiyle Suriye’deki askeri varlığını ‘muazzam’ boyutlara çıkardı. 
 
26 AÄŸustos 2015’te Putin ve Esat bir anlaÅŸma imzaladı: Suriye’nin Himeymin hava alanı, kayıtsız ÅŸartsız Rus ordusunun kullanımına açıldı. Görev yapacak Rus askerî personelin “hukuki dokunulmazlık” sahibi olacağına dair bir madde de var anlaÅŸmada!
 
Ekim ayında Rus uçak gemisi boÄŸazlardan geçerek doÄŸu Akdeniz’e demirleyecekti.
 
Batılı araÅŸtırma kurumları Rus Hava Kuvvetlerinin Suriye’de hava sahasını elde tutmak için günde konjonktüre göre 2.3 milyon ilâ 4 milyon dolar harcadığını, tanesi 1.2 milyon dolar olan 3M-14T füzelerini de yoÄŸun olarak kullandığını belirtiyor. (Wikipedia)
 
2015’ten itibaren ibre tersine dönecek, Esat güçlenecekti.
 
Ankara bu deÄŸiÅŸimi zamanında görerek politikasında buna göre ayar yapmadı; “Esat gitsin”e kilitlenmeyi devam ettirdi.
 
SURÄ°YE ORDUSU?
 
Putin Suriye’deki amaçlarını daha beÅŸ yıl önce ÅŸöyle açıklıyordu:
 
“Suriye’deki amacımız, meÅŸru iktidarı (Baas) istikrara kavuÅŸturmak ve uzlaÅŸma zemini hazırlamaktır” diye açıklama yaptı. (11 Ekim 2015)
 
Suriye rejiminin kalıcı hale getirmenin, Rusya tarafından birinci derecede stratejik hedef olduÄŸu açıktır.
 
Niye? Çünkü Sovyet ve Baas tarihlerinden gelen organik baÄŸlarla birlikte, Putin Rusyası Suriye’yi bütünüyle bir üs haline getirerek DoÄŸu Akdeniz ve OrtadoÄŸu’da stratejik bir güç haline gelmiÅŸtir.
 
Bırakır mı; hatta geri adım atar mı?
 
DoÄŸu Akdeniz’de ve Orta DoÄŸu sorunlarında Putin’in Türkiye’yi desteklediÄŸini hiç gördünüz mü?
 
Orta DoÄŸu hesaplarından dolayı PKK’yı bile terör örgütü saymıyor adam!
 
Can KasapoÄŸlu’nun belirttiÄŸi gibi, Ä°dlib’de 34 MehmetçiÄŸi ÅŸehit eden “25. Tümen ve 5. Kolordu, bizzat Ruslar tarafından, iç savaÅŸ sırasında kurulmuÅŸtur.” (Karar, 2 Mart) 
 
ERDÄžAN-PUTÄ°N GÖRÜÅžMESÄ°
 
Putin, Türkiye ile Batı arasındaki sorunlardan da istifade ederek, Ankara’nın gözünde Batı’ya karşı bir seçenek olabileceÄŸi umudunu da yarattı...
 
F-35’leri riske atıp 2.5 milyar dolara S-400 aldık; neye yarıyor?!
 
Putin’in tavrı mı deÄŸiÅŸti?!
 
Daha ErdoÄŸan-Putin görüÅŸmesinden dört gün önce Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov “Rusya dışındaki tüm ülkelerin askerlerinin Suriye’de uluslararası hukuka aykırı olarak bulunduÄŸunu”, Ä°ki liderin görüÅŸmesinin “zorlu geçeceÄŸini” söylüyor! (1 Mart)
 
Moskova, Åžam’a açıklama yaptırıyor: “Ä°dlib’de hava sahasını kapattık, her uçuÅŸa düÅŸman muamelesi yapacağız.” (3 Mart)
 
Bunlar ErdoÄŸan-Putin görüÅŸmesinin nasıl geçeceÄŸine dair iÅŸaretler…
 
Putin’in ErdoÄŸan’la görüÅŸmesinde Türkiye’yi tepkiye sevk etmeyecek ama Esat’ı da zaafa uÄŸratmayacak bir yol izleyeceÄŸini sanıyorum.
 
Sonuçta, iç savaÅŸ bir gün bittiÄŸinde Rusya ve Baas Suriye’de yine etkili olacak ve bize dostça davranmayacaklar! Ufukta gözüken maalesef budur.
 
Her hal ü kârda, Ankara’nın son on yıldaki dış politikasını gözden geçirmesi ve 2010’a kadar bütün Cumhuriyet hükümetlerinin izlediÄŸi “eksen”e yönelmek üzere revize etmesi gerektiÄŸi apaçık ortada.
 
 
Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.