Sosyal Medya

Güncel

Taliban-ABD arasındaki barış anlaşmasının detayları belli oldu

Afganistan’da 19 yıldır devam eden savaşı sona erdirmek adına ABD yönetimiyle Taliban arasında bir süredir devam eden müzakereler anlaşmayla sonuçlandı.



Katar’ın baÅŸkenti Doha’da dün kameraların karşısına geçen ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ve Taliban adına Siyasi Ofis BaÅŸkanı Molla Abdulgani Berader beklenen imzaları attı.
 
ABD’nin 2001’den bu yana Afganistan’da bulunan askeri varlığının kademeli olarak sona ermesini içeren anlaÅŸmada taraflara ne gibi sorumluluklar düÅŸtüÄŸü maddeler halinde ortaya kondu.
 
“Afganistan'a Barışı Getirme AnlaÅŸması” adlı uzlaşının tam metni ÅŸöyle:
 
Amerika Birleşik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan İslam Emirliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan Afganistan'a Barışı Getirme Anlaşması
 
Hicri Kameri takvime göre 5 Recep 1441, Hicri Åžemsi takvime göre 10 Hut 1398'e karşılık gelen 29 Åžubat 2020'de imzalanmıştır
 
Kapsamlı barış anlaÅŸması 4 bölümden oluÅŸmaktadır:
 
1. Afganistan topraklarının Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin ve müttefiklerinin güvenliÄŸine zarar verecek ÅŸekilde herhangi bir grup veya birey tarafından kullanmasını önleyecek garantiler ve uygulama mekanizmaları.
 
2. Tüm yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesi için garantiler, uygulama mekanizmaları ve zaman çizelgesinin duyurulması.
 
3. Yabancı kuvvetlerin tamamen geri çekilmesi garantilerinin ve zaman çizelgesinin uluslararası ÅŸahitlerin huzurunda duyurulmasından ve Afgan topraklarının Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin ve müttefiklerinin güvenliÄŸine karşı kullanılmayacağının uluslararası ÅŸahitlerin huzurunda ilan edilmesi ve garantilerin verilmesinden sonra, Amerika BirleÅŸik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi, Afgan taraflarla Hicri Kameri takvimde 15 Recep 1441'e ve Hicri Åžemsi takvimde 20 Hut 1398'e karşılık gelen 10 Mart 2020'de Afganlar arası müzakereleri baÅŸlatacaktır.
 
4. Kalıcı ve kapsamlı bir ateÅŸkes, Afganlar arası diyalog ve müzakerelerin gündeminde olacaktır. Afganlar arası müzakerelerin katılımcıları, Afganistan'ın gelecekteki siyasi yol haritasının tamamlanması ve anlaÅŸmaya varılmasıyla birlikte ilan edilecek ortak uygulama mekanizmaları da dahil olmak üzere kalıcı ve kapsamlı bir ateÅŸkesin zamanı ve usulünü ele alacaktır.
 
Yukarıdaki 4 bölüm birbiriyle iliÅŸkilidir ve her biri üzerinde mutabık kalınan kendi zaman çizelgesine ve mutabık kalınan ÅŸartlarına göre uygulanacaktır. Ä°lk iki bölüm üzerinde varılan anlaÅŸma, son iki bölümün yolunu açmaktadır.
 
Yukarıdaki birinci ve ikinci bölümlerin uygulanmasına iliÅŸkin anlaÅŸmanın metni aÅŸağıdadır. Her iki taraf da bu iki bölümün birbirine baÄŸlı olduÄŸu konusunda mutabıktır. Amerika BirleÅŸik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi, Afganlar arası diyalog ve müzakerelerin taraflarınca belirlenecek anlaÅŸma sonrası yeni Afgan Ä°slami hükümeti oluÅŸturuluncaya dek bu anlaÅŸmadaki yükümlülüklerini kendi kontrolleri altındaki bölgelerde yerine getirecektir.
 
 
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM
 
Amerika BirleÅŸik Devletleri, bu anlaÅŸmanın ilanını takiben on dört (14) ay içinde tüm diplomatik olmayan sivil personel, özel güvenlik yüklenicileri, eÄŸitmenler, danışmanlar ve destek hizmetleri personeli de dahil olmak üzere Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin, müttefiklerinin ve Koalisyon ortaklarının tüm askeri güçlerini Afganistan'dan çekeceÄŸini ve bu konuda aÅŸağıdaki önlemleri alacağını taahhüt etmektedir:
 
A. Amerika BirleÅŸik Devletleri, müttefikleri ve Koalisyon, ilk yüz otuz beÅŸ (135) gün içinde aÅŸağıdaki önlemleri alacaktır:
 
1) Afganistan'daki ABD kuvvetlerinin sayısını sekiz bin altı yüze (8.600) düÅŸürecek, müttefiklerinin ve Koalisyon kuvvetlerinin sayısını da orantılı olarak azaltacaktır.
 
2) Amerika BirleÅŸik Devletleri, müttefikleri ve Koalisyon, beÅŸ (5) askeri üsteki tüm güçlerini geri çekecektir.
 
B. Amerika BirleÅŸik Devletleri tarafından devlet olarak tanınmayan ve Taliban olarak bilinen Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi'nin bu anlaÅŸmanın Ä°kinci Bölümü'ndeki yükümlülüklerine dair taahhüt ve eylemlerle birlikte Amerika BirleÅŸik Devletleri, müttefikleri ve Koalisyon ÅŸu maddeleri yerine getirecektir: 1) Amerika BirleÅŸik Devletleri, müttefikleri ve Koalisyon, kalan dokuz buçuk (9,5) ay içinde Afganistan'da kalan tüm güçlerin geri çekilmesini tamamlayacaktır.
 
2) Amerika BirleÅŸik Devletleri, müttefikleri ve Koalisyon, kalan üslerdeki tüm güçlerini geri çekecektir.
 
 
Kaynak: Muslimport

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.