Toprağın üstünü de altını da sömüren savaş zengini petrol şirketleri
Follow @dusuncemektebi2
Ortadoğu'da petrol zengini ülkelerde savaşlar, çatışmalar bitmek bilmiyor. Bu bölgelerde halk her an ölme riski ve yoksulluk içinde yaşarken, petrol şirketleri ise her yıl gelirlerini artırmaya devam ediyor!
Guardian'ın, vergi kayıtlarını inceleyen sivil toplum örgütü TaxpayerforCommon Sense (TCS) isimli kuruluÅŸtan aldığı rakamlara göre 1990 yılından bu yana dünyadaki beÅŸ büyük petrol ÅŸirketinin 2 trilyon dolar kazandığı ortaya çıktı.
BP, Shell, Chevron ve Exxon'un bilançoları incelenerek oluÅŸturulan hesaba göre 1990 yılından bu yana Exxon 775 milyar dolar, Shell 524 milyar dolar, Chevron 360 milyar dolar ve BP 332 milyar dolar para kazandı.
Dünyaca ünlü petrol ÅŸirketleri son 30 yılda 2 trilyon dolar para kazandı. Söz konusu para Türkiye'nin yıllık milli gelirinin yaklaşık üç katı ediyor.
Irak Ä°ÅŸgali ve Petrol Åžirketleri
Irak iÅŸgalinin baÅŸlamasından bir yıl önce, dünyanın büyük petrol ÅŸirketleriyle Ä°ngiliz hükümeti arasında Irak’ın dev petrol rezervleri üzerinde görüÅŸmeler yapıldığı ortaya çıkmıştı.
Petrol devi Shell, savaşın baÅŸlamasından günler önce, Mart 2003’te, Irak petrolü için Ä°ngiliz hükümetiyle görüÅŸüldüÄŸü iddialarını reddetmiÅŸti. Ä°ngiliz petrol devi BP, Irak’ta “stratejik hedefleri” olduÄŸunu reddetmiÅŸ, BaÅŸbakan Tony Blair ise “petrol komplosu teorisini saçma bulduÄŸunu” ifade etmiÅŸti. Ancak Ekim-Kasım 2002 yılına ait belgeler bu açıklamaların tam tersi bir tablo ortaya koydu.
Suriye'de Petrol Savaşları
Suriyelilerin büyük bir kısmı elektrik, doÄŸalgaz ve yakıt için güneÅŸ enerjisi gibi alternatif ısıtma yöntemleri bulmaya çalışırken, Rusya ve ABD dahil çatışan taraflar, petrol, doÄŸalgaz ve enerji kaynaklarını ele geçirmek için birbirleriyle yarışıyor.
2012 yılında rejim güçleri ile silahlı muhalif gruplar arasında çatışmaların yaÅŸanmasıyla Suriye rejimi, petrol sahalarının çoÄŸunun kontrolünü kaybetmeye baÅŸladı. Büyük petrol ÅŸirketlerinin Suriye’den ayrılmasının ardından ülkenin doÄŸusundaki petrol sahaları, önce Heyet-i Tahriru’ÅŸ Åžam (HTÅž) sonra da Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrolüne geçti. 2013 yılında ise IŞİD, petrol sahalarını ele geçirmek ve para kaynaklarını güvence altına almak üzere bölgeye girdi. 2014 yılında IŞİD, baÅŸta Deyr-i Zor’daki el-Ömer petrol sahası olmak üzere Suriye’deki petrol sahalarının çoÄŸunluÄŸunu ele geçirmiÅŸti.
ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD’in 2015 yılında Suriye’den elde ettiÄŸi gelirin aylık 40 milyon doları bulduÄŸunu tahmin ettiklerini açıkladı. Ä°ki yıl sonra IŞİD ülkenin doÄŸusundaki bölgelerden atıldı ve petrol sahaları bu kez Washington destekli Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolüne geçti. Bu arada söz konusu petrol sahaları IŞİD’in baÅŸlıca gelir kaynaklarını kesmek isteyen ABD’nin hava bombardımanları sonucu büyük zarar görürken, altyapı tahrip oldu.
Trump: Suriye'de Sadece Petrolü Alan Askerlerimiz Var, Petrolü Koruyorlar
ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın kısa zaman önce, Suriye’deki askeri varlıkları ile ilgili yaptığı açıklama Irak iÅŸgali ve Suriye’deki petrol savaÅŸlarını tekrar gün yüzüne çıkardı. Trump, Suriye’deki ABD varlığı ve Ä°ran gerilimi hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuÅŸtu. Suriye’ye gönderilen ABD askerlerine iliÅŸkin Trump, "Benim için Suriye’de askerlerimizi bıraktı diyorlar. Ne yaptım biliyor musunuz? Petrolü aldım. Orada sadece petrolü alan askerlerimiz var, onlar petrolü koruyorlar” demiÅŸti.
Suriye Petrolü Nasıl Çalınıyor?
Suriye’nin doÄŸusunda petrol kuyularını hayali ‘gizli DEAÅž hücrelerine’ karşı koruma bahanesiyle ABD askerleri ve ABD özel askeri ÅŸirketlerin çalışanlarının koruması altında kaçak yollarla tankerlerle diÄŸer ülkelere götürülüyor. Bu konvoylara saldırı düzenlenmesi durumunda derhal ABD özel harekât ve hava kuvvetleri devre giriyor. ABD devlet servislerinin bu ‘özel iÅŸletmesinin’ aylık kazancı 30 milyon doları geçiyor.
Uydudan Yakalandı
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ä°gor KonaÅŸenkov, Rusya Savunma Bakanlığı istihbarat uydu görüntülerinin, Fırat’ın doÄŸusunda DEAÅž’lı teröristlerin yenilgisinden önce ve sonra ABD askerlerinin koruması altında aktif olarak Suriye petrolünün çıkarıldığını ve iÅŸlenmek üzere tankerlerle Suriye’nin dışına çıkarıldığını ortaya koyduÄŸunu kaydetti. Bölgedeki petrol üretiminin Amerikan yaptırımlarını aÅŸarak Batılı ÅŸirketlerin ekipmanlarıyla gerçekleÅŸtirildiÄŸini söyleyen KonaÅŸenkov, petrol ihracatının ise ABD’nin kontrolündeki firmalarla saÄŸlandığını aktardı. KonaÅŸenkov, Suriye petrolü kaçakçılığından elde edilen gelirin ise ABD özel askeri firması ve ABD özel kuvvetlerin hesabına gittiÄŸini ifade etti.
ABD “Petrolü YPG/PKK Ä°le Koruyacağız” DemiÅŸti
ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon), “ABD ve ortaklarının DEAÅž’a karşı elde ettiÄŸi en önemli kazanımlardan biri DEAÅž’ın önemli bir gelir elde ettiÄŸi Suriye’nin doÄŸusunda petrol yatakları idi. Bu petrol yataklarının DEAÅž veya diÄŸer istikrar bozucu aktörlerin eline geçmesini engellemek için ABD olarak, SDG ortaklarımızla koordineli bir ÅŸekilde Suriye’nin kuzeydoÄŸusundaki pozisyonumuzu ek askeri unsurlarla tahkim edeceÄŸiz. DEAÅž’ın ortaya çıkmaması için gelir akışını durdurmamız gerekir” ifadesi kullanılmıştı.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Ä°gor KonaÅŸenkov, “Pentagon Åžefi Mark Esper’in, “petrol sahalarını DAEÅž’e karşı korumak için” ABD askerlerinin Suriye’nin doÄŸusunda kalması gerektiÄŸi yönündeki açıklaması ÅŸaşırtmamalı” dedi.
“Kaynaklar Suriye’ye Ait!”
Suriye’nin topraklarındaki tüm petrol ve diÄŸer yeraltı kaynakların DAEÅž’e veya “ABD’nin DAEÅž’e karşı muhafızlarına” deÄŸil, tamamen Suriye’ye ait olduÄŸunu vurgulayan KonaÅŸenkov, “Uluslararası hukuk ya da Amerikan kanunları olsun hiçbir yerde, Suriye’deki petrol yataklarını Suriye ve halkından koruma ve savunma gibi ABD askerlerine meÅŸru görev belirtilmedi ve böyle bir olamaz. Bu yüzden halihazırda Washington’un yaptıkları, Suriye’nin doÄŸusundaki petrol sahalarının iÅŸgali ve silahlı kontrol altında tutulması, basitçe söylemek gerekirse, uluslararası bir devlet haydutluÄŸu” ifadelerini kullandı.
“Aylık 30 Milyon Dolar”
KonaÅŸenkov, “Suriye’nin doÄŸusundaki petrol sahalarından benzin tankerleri, ABD askerleri ve ABD özel askeri ÅŸirketlerin çalışanlarının koruması altında kaçak yollarla diÄŸer ülkelere götürülüyor. Bu konvoylara saldırı düzenlenmesi durumunda derhal ABD özel hareket ve hava kuvvetleri devre giriyor. ABD devlet servislerinin bu ‘özel iÅŸletmesinin’ aylık kazancı 30 milyon doları geçiyor. Bu aralıksız, ABD devletinin kontrolü ve vergilerinden arınmış bu finansal akış için Pentagon ve Langley yönetimi, Suriye’deki petrol kuyularını hayali ‘gizli DAEÅž hücrelerine’ karşı sonsuza kadar korumaya ve savunmaya hazır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak
Henüz yorum yapılmamış.