Sosyal Medya

Güncel

Türkiye-İran sınır kapıları koronavirüs tedbiri nedeniyle kapatıldı

İran ile kara hudut kapılarından İranlılar ve diğer yabancıların Türkiye'ye girişi yasaklandı. İran üzerinden hava yoluyla doğrudan gelen yabancı ülke vatandaşları ise havalimanı sınır kapılarından saat 20.00'den itibaren Türkiye'ye alınmayacak.



Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu'nun imzasıyla 81 ildeki valilikler, il emniyet müdürlükleri, il jandarma komutanlıkları, il göç müdürlükleri ile hudut sınır kapılarına "hudut kapılarında alınması gereken tedbirler" ile ilgili genelge gönderildi.

Buna göre, Ä°ran ile Türkiye arasında kara ve demir yolu geçiÅŸlerine imkan veren AÄŸrı/Gürbulak, Van/Kapıköy, Hakkari/Esendere, IÄŸdır/Dilucu kara hudut kapıları ile Van/Kapıköy demir yolu hudut kapısı geçici süreyle giriÅŸ-çıkışlara kapatıldı.
 
 
Bu kapsamda İran ile kara hudut kapılarından 17.00 itibarıyla İranlıların ve diğer yabancıların yurda girişine izin verilmiyor.
 
Ä°ran üzerinden hava yoluyla doÄŸrudan Türkiye'ye gelen Ä°ranlılar ve yabancı ülke vatandaÅŸları, havalimanı sınır kapılarından saat 20.00 itibarıyla yurda alınmayacak.
 
BaÅŸka ülkeler üzerinden hava yoluyla Türkiye'ye gelen Ä°ran vatandaÅŸları saÄŸlık birimlerine yönlendirilecek, verilecek karar doÄŸrultusunda iÅŸlem yapılacak.
 
Türkiye'den Ä°ran'a gitmek isteyenler için kısıtlama bulunmuyor
 
Türkiye'deki uluslararası havalimanlarına gelen vatandaÅŸlar ve yabancı uyruklu yolcuların son 15 günde Çin ve Ä°ran'a seyahat gerçekleÅŸtirip gerçekleÅŸtirmedikleri kontrol edilecek.
 
Pasaport çipi incelemesiyle anılan ülkelere seyahat yaptıkları tespit edilenler sınır kapılarında oluÅŸturulan kontrol noktalarında muayene ettirilecek, saÄŸlık birimlerinin vereceÄŸi karar doÄŸrultusunda iÅŸlem yapılacak.
 
Türkiye'den Ä°ran'a gitmek isteyen Ä°ran vatandaÅŸlarına iliÅŸkin ise herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
 
Ä°ran'dan Türkiye'ye gelen Türk vatandaÅŸları, oluÅŸturulacak kontrol/muayene alanlarında tek tek muayene edilecek, SaÄŸlık Bakanlığınca belirlenen/belirlenecek usul ve esaslara göre iÅŸlemleri yapılacak.
 
Sınır kapılarındaki yolcularda tespit edilen semptomlar veya riskler her düzeydeki sorumlular tarafından sürekli takip edilerek, ÅŸüpheli her vakada Halk SaÄŸlığı Genel MüdürlüÄŸü bilgilendirilerek, SaÄŸlık Bakanlığının direktifleri doÄŸrultusunda hareket edilecek.
 
Türkiye'den hava yoluyla Ä°ran'a geçecek vatandaÅŸlara hudut kapılarında Ä°ran'da yaÅŸanan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve Türkiye'nin aldığı tedbirlerle ilgili bilgi verilerek, Türkiye'ye geri girmek istediklerinde alınan tedbirlere muhatap olabilecekleri hatırlatılacak.
 
Hakkari, Van, AÄŸrı ve IÄŸdır'da sınır kapılarındaki ÅŸüpheli vakaların nakil, tespit, müdahale ve tedavisi için baÅŸta hastanelerde olmak üzere gerekli tüm tedbirlerin planlaması yapılacak.
 
Ä°ran üzerinden Türkiye'ye giriÅŸ yaptıkları tespit edilen/deÄŸerlendirilen düzensiz göçmenlere iliÅŸkin tedbirlere de genelgede yer verildi.
 
Ticaret Bakanı Pekcan: Türkiye'den Ä°ran'a ihracat ve transit iÅŸlemleri kontrollü devam ediyor
 
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Ä°ran'a açılan sınır kapılarında karşıdan gelen tüm araç, eÅŸya ve yolcu giriÅŸlerinin tedbir amacıyla geçici olarak durdurulduÄŸunu belirtti.
 
 
SaÄŸlık Bakanı Koca: Ä°ran'la sınır kapıları geçici olarak kapatıldı
 
SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarına yönelik Türkiye'nin alacağı tedbirler ve Van'ı etkileyen Ä°ran merkezli depremdeki son duruma iliÅŸkin açıklama yaptı. 
 
Koca, Kartal Dr. Lütfi Kırdar EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesindeki basın açıklamasında, Ä°ran merkezli 5,9 büyüklüÄŸündeki depremin Van BaÅŸkale'de de hasara ve yıkıma yol açtığını hatırlatarak, "Depremin ilk anından itibaren bölgeye 25 ambulans, helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibi yönlendirdik. Sabah saatlerinde yaÅŸanan afette ne yazık ki 9 vatandaşımız hayatını kaybetti. 50 vatandaşımız yaralandı." dedi.
 
 
Koca, yaralıların bölgede 3 hastanede tedavi altına alındığını belirterek, bu yaralılardan 2'sinin yoÄŸun bakımda ve saÄŸlık durumlarının ağır olduÄŸunu söyledi.
 
Müdahale edilmesi gereken hastaların ameliyat müdahalelerinin yapıldığını dile getiren Koca, "DiÄŸer yaralalıların durumlarının daha iyi ve hayati tehlikelerinin olmadığını söylemek istiyorum. Hayatını kaybeden vatandaÅŸlarımıza Allah'tan rahmet yaralılara acil ÅŸifalar diliyorum" diye konuÅŸtu.
 
"Ä°ran'dan Türkiye'ye geliÅŸler durdurulmuÅŸ oldu"
 
SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün itibarıyla en son Ä°srail ve Lübnan dahil olmak üzere 32 ülkede toplam koronavirüs vaka sayısının 74 bin 402 ve toplam 2 bin 464 ölüm bildirimi olduÄŸunu kaydederek, ÅŸöyle devam etti:
 
"Erken dönemde aldığımız etkili tedbirlerle bugüne kadar bu hastalığı ve salgını ülkemizden uzak tutmayı baÅŸardık. Ancak hastalığın komÅŸumuz Ä°ran'da görülmesi, vakaların ve ölümlerin artışı bizler için alarm anlamına geliyor. Bu haber üzerine Koronavirüs Bilim Kurulumuz, Ä°ran gündemiyle toplantılarını yaptı, her ihtimal masaya yatırıldı. Ayrıca Ä°ran makamlarıyla ve ilgili tüm kurum, kuruluÅŸlarımızla görüÅŸmeler gerçekleÅŸtirildi. Bizzat Ä°ran SaÄŸlık Bakanı Sayın Sait Nemeki ile görüÅŸtüm. Sayın CumhurbaÅŸkanımız konuyu çok yakından takip etmekteler, özellikle vatandaşımızı korumak adına bilim kurulumuzun alınması gereken tüm tedbirleri almamız talimatını verdiler."
 
Koca, bugün itibarıyla Ä°ran'da toplam vaka sayısının 43, ölüm sayısının ise 8 olarak kaydedildiÄŸini aktararak, "Ä°ran'la 3 adet kara hudut kapımız mevcut: AÄŸrı Gürbulak, Van Kapıköy ve Hakkari Esendere. Buna ilaveten IÄŸdır'dan Özerk Nahçıvan Bölgesi'ne açılan Dilucu Sınır Kapısı da mevcut. Bakanlığımız bünyesinde görev yapan bilim kurulumuzun önerisiyle tavsiye kararları kapsamında sınır hareketinin azaltılması noktasında ilave tedbirlere ihtiyaç duyuldu. Ä°ran'daki tablonun giderek artış göstermesi sebebiyle komÅŸumuzla sınırlarımızı geçici olarak kapatma kararı aldık."
 
DışiÅŸleri, Milli Savunma, Ä°çiÅŸleri, UlaÅŸtırma, Ticaret ve diÄŸer ilgili bakanlıklarla koordinasyon halinde olduklarını belirten Koca, Ä°çiÅŸleri Bakanlığının, Ä°ller Ä°daresi tarafından Ä°ran sınırıyla ilgili kararları tüm valiliklere bildirdiÄŸini açıkladı.
 
Koca, "Uluslararası saÄŸlık tüzüÄŸü çerçevesinde Ä°ran'dan ülkemize yapılacak kara ve demiryolu geçiÅŸleri bugün saat 17.00 itibarıyla geçici olarak durduruldu. Tüm uluslararası uçuÅŸlar ise saat 20.00 itibarıyla tek taraflı ve geçici olarak durduruldu. Yani Ä°ran'dan Türkiye'ye geliÅŸler durdurulmuÅŸ oldu. Türkiye'den Ä°ran'a gidiÅŸler ise devam ediyor olacak." diye konuÅŸtu.
 
"Vaka tespiti olursa uygulanacak tüm önlemler önceden belirlendi"
 
Türkiye Cumhuriyeti'nin, tüm imkanlarıyla hastalıkla mücadelede Ä°ran halkının ve hükümetinin yanında olduÄŸunu vurgulayan Koca, ÅŸunları kaydetti:
 
"Son olarak cuma günü açıkladığımız tedbirler çerçevesinde Ä°ran'dan ülkemize kara hudut kapılarımızdan giriÅŸ yapan tüm yolcular tek tek muayene edilmekteydi. Yolcularda ateÅŸ, burun akıntısı, öksürük gibi herhangi bir soÄŸuk algınlığı tespit edilirse, yolcu Türk vatandaşıysa gözlem altına alınarak numuneleri referans laboratuvarımıza gönderiliyordu. Yolcu Ä°ran ya da baÅŸka bir ülke vatandaşı ise ülkemize giriÅŸine izin verilmedi. Bu çerçevede dün ve önceki gün 8 Ä°ran vatandaşının bu anlamda hastalık bulgularının olması sebebiyle ülkemize giriÅŸ verilmediÄŸini söylemek istiyorum. Van Devlet Hastanesinde soÄŸuk algınlığı belirtileri olan 5 kiÅŸi gözlem altındaydı, onların sonuçları da koronavirüs açısından negatif çıktı, yani koronavirüs hastası deÄŸiller."
 
Koca, Türkiye'ye virüsün girmemesi adına Dünya SaÄŸlık Örgütünün önerdiÄŸi tedbirlerden çok daha fazlasının ve çok erken dönemde uygulamaya alındığını belirterek, sözlerini, "SaÄŸlık sistemimiz bu türden salgınlarla baÅŸ edebilecek kadar güçlüdür. Vaka tespiti olursa uygulanacak tüm önlemler önceden belirlendi. Yeteri kadar antiviral ilaç, medikal malzeme gibi ihtiyaçlar depolandı, tedarik zincirlerimiz saÄŸlam. Bu noktada endiÅŸe edecek bir durumun olmadığını söylemek istiyorum." diye tamamladı.
 
Kaynak: Hürriyet
 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.