Sosyal Medya

Güler yüzlü insanların memleketi: Malezya

Birden fazla etnik-dinî grubun bir arada barış içinde yaşaması ve kültürler harmonisi oluşturması kolay olmasa gerek. Hele hele bu etnik-dinî gruplar bir sömürge mağduru ise! Malezya bu zoru başarmış bir ülke.



Önce Portekizlilerin iÅŸgaline uÄŸramış (1511), ardından Hollandalılar hakimiyeti ele geçirmiÅŸ (16421, son olarâkdata Ingilizlerin uzun bir iÅŸgaline (1786) muhatap olmuÅŸ ve Ä°ngilizlerden bağımsızlığını 1957 yılında kazanmış genç, dinamik ve hızla kalkman, atılımcı bir ülke. 
 
Bugün Malezya vatandaşı olan Çinli ve Hindu göçmenler Ä°ngilizlerin sömürge politikalarının bir uzantısıdırlar. Farklı iÅŸlerde çalıştırılmak üzere kendi toplumlarında kırsal alanlarda yaÅŸayan eÄŸitimsiz bu insanları, kimisini zorla, kimisini de daha iyi bir hayat standardı sözü ile îngilizler buraya yığmış ve bu bölgenin etnik yapısında ciddi deÄŸiÅŸimler meydana getirmiÅŸlerdir. Malezya’nın çok kültürlü-çok dinli yapısının arka planında birinci derecede sömürge politikaları olmasına raÄŸmen halihazırda bu durum Malezya’nın hızlı geliÅŸiminin baÅŸat muharrik gücüdür; farklı kimlikler sahip oldukları pozitif-inÅŸa edici birikimlerini bir potada eriterek Malezya mozayiÄŸi eserini meydana getirmiÅŸler. 
 
 
Malezya Mozayiğinin Temel Unsurları
 
Bu mozayiÄŸin temel unsuru, Malay halkıdır: Nüfusun yarısından biraz fazlasını oluÅŸturan bu halk “Bahasa Malay” dilini konuÅŸuyor; ki, bu dil aynı zamanda devletin resmi dili. Yüzde doksan yedisi müsliiman olan Malaylar Ä°slam’la yoÄŸrulmuÅŸ bir halk. Bu coÄŸrafyada Ä°slam Malay kimliÄŸini, Malay kimliÄŸi ise Ä°slam’ı temsil ediyor. Ancak bu durum Ä°slam’ın diÄŸer etnik gruplar tarafından benimsenmesinin önünde bir engel olarak durmaktadır. Çinli ve Hindularm gözünde Ä°slam ırklar üstü evrensel bir din olmaktan çok, mahalli Malay kimliÄŸinin bir parçasıdır; Müslüman olmak MalaylaÅŸmale ve asimile olmak anlamına gelmektedir. Siyaset ve ordu genel olarak bu halkın kontroliindedir ve bu halkın dini, devletin de resmi dinidir. Ancak diÄŸer dinler de resmen tanınmaktadır.
 
CoÄŸrafyanın animist yerli halkı “Orang Asli” toplumun en küçük birimini (%4-5) oluÅŸturmakta ve bunların büyük çoÄŸunluÄŸu hala “kabile” hayatlarını sürdürmektedirler. Dil olarak arkaik Malay, Semaııg ve Senoi dillerini konuÅŸmaktalar. Bunların bir kısmı yapılan davet / tebliÄŸ çalışmaları sonucu Ä°slâmî kabul etmiÅŸ dürümdalar. Uzmanlar,, eÄŸer ciddi manada planlı projeli bir davet bu yerli halka götürülürse çok kısa sürede Ä°slamlaÅŸma sürecinin baÄŸlayacağını söylüyorlar. Bu halk üzerinde çok yoÄŸun misyoner faaliyetleri de yürütülmektedir. Ormanlık ve taÅŸlık alanlarda modern hayattan uzak bu insanların arasına yerleÅŸmiÅŸ, onlar gibi yaÅŸayarak güven saÄŸlamaya çalışan misyonerlerin hikayelerini sık, sık duymaktayız. 
 
Orang Asli halkı
 
Çinliler ise Malezya toplumunun % 31-33 oranla ikinci ana unsurunu oluÅŸturan dil ve din hariç diÄŸer konularda uyumlu bir toplum. Çince, Mandarin, Ä°ngilizce ve Malay dili bu tophımun konuÅŸtuÄŸu diller. Çinlilerin çoÄŸunluÄŸu Konfüçyüs ahlâk ilkelerini benimsemekle beraber ya budist ya da taoistler. Azda olsa aralarında Ä°slamı benimseyenler de var. Ekonomi, büyük ölçüde Çinlilerin kontrolünde. Tabii ülkeyi ağırlıklı olarak Malay kökenli Müslümanlar yönetiyor. Ancak Malezya ekonomisinin bel kemiÄŸini oluÅŸturan Çinliler çeÅŸitli bakanlıklarla da hükümette temsil ediliyorlar.
 
Hint alt-kıtasmdan gelen ve nüfusun % 10’unu oluÅŸturan Hindu göçmen halkı heterojen bir yapı sergilemektedir; asılları bugünkü dünya coÄŸrafya haritasına göre Hindistan, Pakistan ve Sri Lanka’ya rücû eder. Bunlar arasında yaygın, olan diller; Tamil, Telugu, Pencabi, Malayalam ve diÄŸer yerel dillerdir. Ä°ngilizce ve Malayca bu hetorojen toplumun ortak dilidir. Bu azınlık arasında en yaygın dil ise Tamikedir. Hindistan ve Sri Lanka göçmenleri genel olarak hindu dinine muntesipken Pakistan’dan gelenler müslümandır. Hindularm az bir kısmı da hıristiyanlaÅŸmıştır. Pencabi konuÅŸanların büyük bölümü Sikh dinine müntesip siklilerdir
 
Osmanlı Modeli
 
Malezya'da! Malezya bu kompleks yapısıyla hayatın neredeyse her alanında bir ırlklar-dinler ve kültürler hormonisi sergilemektedir. Her dinin kutsal bayram günleri aynı zamanda resmi tatildir, televizyonlarda bu bayramlara dair günlerce programlar yapılmaktadır. Toplumun çok dilli-çok kültürlü yapısı görsel ve yazılı basında da kendisini göstermektedir. Sokakta, herhangi bir otobüs yahut trene bindiÄŸinizde,bir markete gittiÄŸinizde sizi ilk çarpacak ÅŸey toplumsal renkler cümbüÅŸüdür. Osmanlı için söylenen “kilise, sinegog ve cami yanyanaydı” sözü modern zamanlarda kendisini burada göstermektedir. Camiler, hindu ve çin tapmakları birarada ve heryerde varolabilmekte, çok-dinli ve çok kültürlü toplumsal yapıyı mabed boyutuyla sergilemektedirler. 
Malezya bu yapısıyla iç barışını temin etmekle kalmamış, aynı zamanda bunu bir kalkınma modeline de dönüÅŸtürek örnek bir model oluÅŸturmuÅŸtur.
 
Müellif: Serar Demirel / Kaynak: Umran Dergisi-Åžubat 2007, Sayı: 150

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.