Sosyal Medya

Rasim Özdenören: Türk siyaseti ve Gresham Yasası

Türkiye etrafında uzunca bir zamandır sürdürülen komploları nasıl açıklamalıyız?



Acaba niçin asıl niyetler gizleniyor da, suni, cali konularla göz boyamacılık yapılmaya kalkışılıyor? Böyle bir komploda yer alan­lar gerçek niyetlerini açığa vurmaktan niçin kaçınıyor?
 
Acaba Gresham yasası siyaset alanında da geçerli mi?
 
Sir Thomas Gresham (1519-1579) Kraliçe I. Elizabeth’in mali danışmanı... Kötü para iyi parayı kovar yasasının mucidi… Bu yasaya göre nominal (saymaca) deÄŸerleri aynı, fakat külçe deÄŸerleri farklı iki madeni paradan, deÄŸeri düÅŸük olan para piyasaya sürülür; deÄŸerli para saklanır, yani piyasadan çekilir. Böylece kötü para iyi parayı piyasadan kovmuÅŸ olur.
 
Aynı olay banknotlar için de geçerli… Cebimizdeki yıpranmış banknot alışveriÅŸte kullanılır, temiz ve yıpranmamış olanı kendimize saklarız. Kötü para iyi parayı piyasadan kovmuÅŸ olur…
 
Durum acaba toplumsal ve siyaset ortamında da geçerli mi sorusu akla geliyor…
 
EÄŸer liyakate ve iÅŸ görene nispetle iÅŸ tutulmuyorsa, olayın toplum ve siyaset ortamında da geçerli olduÄŸunu söylemek mümkün görünüyor…
 
KuÅŸkusuz, olayı abartmadan kaçınarak, ihtirazi kayıtları saklı tutarak ifade etme ihtiyatlılığında bulunarak ifade etmeliyiz…
 
Pazar ortamında cazgırlık yapan iÅŸportacıların etraflarına daha çok kalabalık topladıkları gözlenmiÅŸtir.
 
TV ekranlarında muhatabın sözünü keserek lafa giren ÅŸarlatan ağızlar, kötü bir moderatör tarafından da mani olunmuyorsa tozu dumana katabilmektedirler…
 
Diplomasi masasında hiçbir diplomat orada kendinden daha güçlü birinin bulunmasını istemez… Ve kıyamet tam da bu noktada kopar…
 
Hele de Batı siyaset ahlakıyla ahlaklanmış bir dünyada kimse kendisinden daha güçlü birinin o masada yer almasına tahammül edemez, edemiyor…
 
Uzun yıllardan beri Türkiye’nin önünü kesmek isteyenler ticari ve iktisadi alanlardaki tertiplerden, komplolardan, tuzaklardan baÅŸlayarak doÄŸrudan darbe teÅŸebbüslerine kadar ellerinden geleni ardına bırakmamıştır…
 
Ülkede, 2009 Davos toplantısından (one minute çıkışı) bu yana her alanda yapılmakta olan atılımların önünü kesmek için, siyasi ve iktisadi olanlar da dâhil, darbe giriÅŸimine kadar denenmedik almaşık bırakılmadı…
 
Neden?
 
Ülkenin güçlü, vizyon sahibi, önünü görebilen bir iktidarla yönetilmesini hazmedemeyenler, kendilerinin dümen suyunda giden bir yönetimle iÅŸ tutmak istiyor…
 
Siyaset arenasında onlara meydan okuyan, karşı koyan, kendi tasarısını yürürlüÄŸe koyma çabasında olan bir iktidar yerine, onlara hulus çakan bir yönetim tercih ediliyor. Mısır, Suriye, Suudi Arabistan vb. yönetimleri gibi…
 
Bu belki de Gresham yasasının tersinden iÅŸleyiÅŸi: iyi parayı rafa kaldırma çabası…
 
Türkiye etrafındaki çatışmanın özü burada: darbe söylentilerinin hedefi de bu noktada odak buluyor…
 
 
YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.