Sosyal Medya

Güncel

Kudüs Avrupa'nın da kültürel mirasını koruyor

Filistin'in işgal altındaki başkenti Doğu Kudüs'ün "Eski Şehir" bölgesi ve surların çevresi, Avrupalı devletlere ait kültür miraslarına ev sahipliği yapıyor.



Åžehirde Avrupalı ülkelerin bayraklarını taşıyan çok sayıda kilise, müze, kütüphane, otel, arkeolojik eser, enstitü ve ev halen kullanılmaya devam ediyor.
 
Osmanlı döneminde sultanların fermanla izin verdiÄŸi Batılı ülkeler, dönemin hoÅŸgörülü ortamında elde ettikleri hakları koruyarak faaliyetlerini sürdürüyor.
 
Ait oldukları ülkelerin bayraklarını taşıyan bu binalar ve çevreleri, diplomatik temsilcilik gibi kabul edilerek, o ülkenin hukukuna tabi tutuluyor. 
 
 
"Kudüs özel bir yer"
 
Kudüs Ä°slami Vakıflar Ä°daresi Antik Eserler ve Turizm Departmanı Direktörü Doktor Yusuf en-NetÅŸe, AA muhabirine, söz konusu binaların büyük çoÄŸunluÄŸunun 19. yüzyılın ikinci yarısına veya 20. yüzyılın ilk yarısına ait olduÄŸunu söyledi.
 
NetÅŸe, "Kudüs özel bir yer. Kentin neresine giderseniz gidin, Kudüs'te karşılaÅŸtığınız bir mimari, kendisinin Kudüs'e ait olduÄŸunu söyler. Buranın kendine has bir mimari dokusu var." dedi.
 
Kudüs'te Avrupalı devletlere ait çok sayıda yapı olduÄŸunu belirten NetÅŸe, bu binaların Eski Åžehir'in bir kilometre karelik yüz ölçümünün kayda deÄŸer bir kısmını oluÅŸturduÄŸunu ifade etti.
 
Bu yapılardan Kudüs'ün Müslümanlara ait bölgesinde, kilise olarak 1854'te Avusturya PiskoposluÄŸu tarafından inÅŸa edilen yapı, bugün misafirhane olarak hizmet veriyor.
 
GeniÅŸ bir bahçede yer alan Avusturya misafirhanesinde, sarayı andıran 4 katlı büyük binada 40 oda bulunuyor. Ä°ngiliz mandası döneminde askeri hastane, sonrasında sivil hastane olarak kullanılan yapı Ä°srail tarafından saÄŸlık hizmetleri için yenilenmeye ihtiyaç duyduÄŸu gerekçesiyle 1980'lerde kapatıldı.
 
Avusturya tarafından restore edilerek misafirhane haline getirilen yapı, böylece kentteki diÄŸer oteller gibi halka açıldı.
 
 
"Batılı devletlere ait onlarca yapı var"
 
NetÅŸe, ÅŸehrin batısında Rus mahallesi adı verilen bölgede onlarca yapının bulunduÄŸunu, Alexander Nevsky Kilisesi'nin ise Eski Åžehir'de yer aldığını ifade etti.
 
Fransa'nın da bölgede çok sayıda gayrimenkule sahip olduÄŸunu söyleyen NetÅŸe, "Åžehrin dışındaki Zeytin Dağı'nda Fransız bayrağının dalgalandığı Saint Anne Kilisesi mevcut." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
NetÅŸe, "Bu bölgedeki arkeolojik ve mimari yapı, Kudüs'ün tarihinin çoÄŸunu yansıtıyor." diyerek, kilise ve çevresinde Eski Yunan ve Roma dönemine ait birçok tarihi eserin bulunduÄŸunu dile getirdi.
 
Hazreti Ä°sa'nın ilk mucizesinin bu bölgede gerçekleÅŸtiÄŸine inanıldığına dikkati çeken NetÅŸe, kilisenin Bizans döneminde inÅŸa edildiÄŸini ve insanların halen ÅŸifa ve bereket için geldiÄŸini aktardı.
 
Selahaddin-i Eyyubi döneminde bir üniversiteye çevrilen yapının 1850'li yıllarda Fransa'ya verilmesi sonrasında Saint Anne Kilisesi'ne dönüÅŸtüÄŸünü kaydeden NetÅŸe, "Binaların aslı çok eskilere dayanıyor, ama mimari açısından hepsi modern." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
 
NetÅŸe, Hristiyanlar tarafından Hazreti Ä°sa'nın, sırtında bir çarmıhla yürütüldüÄŸüne inanılan ''Via Dolorasa''nın (Çile Yolu) üzerinde de Ä°talya'ya ait Francisca Manastırı bulunduÄŸunu belirtti.
 
Almanya'nın Kurtarıcı Lüteriyen Kilisesi baÅŸta olmak üzere Kudüs'te birçok yapıya sahip olduÄŸuna dikkati çeken NetÅŸe, Ä°ngiltere'ye ait Ä°ngiliz Arkeoloji Enstitüsü ve Saint Andrews Kilisesi'nin bulunduÄŸunu söyledi.
 
 
Avrupalı devletler Kudüs'te yeniden güç sahibi
 
NetÅŸe, Avrupalı devletlerin 19. yüzyıldan itibaren bölgede güç kazandığını ve Kudüs'te bu yapıların mülkiyetini elde ettiÄŸini belirterek, bu mekanların çoÄŸunun günümüzde ziyaret edilen turistik yerler haline geldiÄŸini söyledi.
 
"Avrupalı devletler 19. yüzyıldan itibaren burada güçlerini yeniden tesis etti. Ancak bu kez bunu, silahtan ziyade kilise, araÅŸtırma merkezi, hastane, okul, kütüphane, matbaa gibi kültürel kurumlar aracılığıyla yaptı." ifadelerini kullanan NetÅŸe, Kudüs'te Avrupalı ülkelerin konsolosluklarının 19. yüzyılda araÅŸtırma için "birbiriyle yarıştığını" aktardı.
 
NetÅŸe, bölgede hemen hemen tüm Avrupa devletlerinin okul açtığına dikkati çekerek, tüm bu yapıların Kudüs'ün küresel bir kültüre sahip olduÄŸuna gösterdiÄŸini iÅŸaret etti.
 
Direktör NetÅŸe, bu yapıların aynı zamanda faaliyetleriyle ÅŸehrin Filistinli Müslüman kültürüne bir nevi meydan okuduÄŸunu sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.