Sosyal Medya

Güncel

Cumhurbaşkanı: Rejimin saldırılarına susmuyor ve gereğini yapıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rejimin gözlem noktalarımızı kuşatmaya başladığını görüyoruz. Sessiz kalmamız mümkün değil, onlara karşı gereğini yapıyoruz." dedi.



Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Pakistan ziyaretinden yurda dönüÅŸünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
 
Bölgede ve dünyada kritik geliÅŸmelerin yaÅŸandığı bu günlerde, Pakistan ziyaretinde 2009'da tesis edilen Yüksek Düzeyli Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi'nin altıncı toplantısını gerçekleÅŸtirdiklerini belirten ErdoÄŸan, savunma sanayisi, ticaret, ulaÅŸtırma, turizm, basın yayın, diaspora ve helal akreditasyon alanlarında toplam 13 anlaÅŸma imzaladıklarını ifade etti.
 
Pakistan Milli Meclisi ve Senato ortak oturumuna hitabında ikili iliÅŸkilerin yanı sıra Ä°slam dünyasının karşı karşıya bulunduÄŸu temel sorunlara da deÄŸindiklerini aktaran ErdoÄŸan, Ä°ÅŸ Forumu'nda iÅŸ dünyasının temsilcileriyle ekonomik iliÅŸkileri daha ileriye nasıl taşıyabileceklerini ele aldıklarını vurguladı.
 
Hedefin ticaret hacmini 2023'te 5 milyar dolara çıkarmak olduÄŸunu anlatan ErdoÄŸan, bunun için Türkiye-Pakistan stratejik ekonomik çerçevesini oluÅŸturduklarını bildirdi. 
 
ErdoÄŸan, FETÖ ile mücadele konusunda Pakistan'da önemli mesafeler aldıklarını belirterek, "Maarif Vakfı 12 bin 500 öÄŸrenciye eÄŸitim veriyor. FETÖ terör örgütüne karşı mücadelemiz kararlılıkla devam edecek. CHP'nin bu mücadeleyi sulandırma ve zayıflatma giriÅŸimlerine de prim vermeyeceÄŸiz." diye konuÅŸtu.
 
GerçekleÅŸtirdikleri temaslarda bölgesel konuları da ele aldıklarını da vurgulayan ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:
 
"KeÅŸmir, Filistin, Suriye ve Libya gibi konular hepimizin ortak meselesidir. Her biri kendine özgü nitelikler arz etse de bu krizler çözülmeden bölgesel ve küresel barışı tesis etmek mümkün olmayacaktır. Bu yüzden ortak irade ile birlikte hareket etmemizin hayati önemi haizdir. Bu hususu, görüÅŸtüÄŸüm bütün liderlere anlatıyorum. Biz dünya ile kavga etmeden kendi sorunlarımızı yine kendimiz çözmek zorundayız. Dış müdahalelerin sorunları daha da çözümsüz hale getirdiÄŸini görüyoruz. Bunlara karşı kendi iç bünyemizi güçlendirmek zorundayız. Halklarımız arasındaki güçlü gönül baÄŸlarını ve ortak iradeyi siyasetimizin merkezine taşıyabilirsek pek çok sorunu çözmek mümkün hale gelecektir."
 
"Kudüs konusuna oradaki Meclis konuÅŸmanızda da bilhassa vurgu yaptınız. DiÄŸer liderlerle de görüÅŸtünüz. Az önce ifade ettiniz, tek tek muhakkak destek veriyorlar. Fakat toplu ses çıkması için bundan sonraki süreçte özellikle sözde 'yüzyılın anlaÅŸması' denilen plan için tavır alınması noktasında Ä°slam alemine yönelik bir giriÅŸiminiz oldu mu? Bu konuda bir geliÅŸme var mı?" soruları üzerine ErdoÄŸan, "Öncelikle sözde 'barış planı' ismiyle anılan bu planın, bölgede barış ve huzuru tehdit eden bir hayalden baÅŸka bir ÅŸey olmadığını bir kez daha ifade etmek isterim. Ä°ÅŸgal, ilhak ve yıkımın meÅŸrulaÅŸtırılmasına asla izin vermeyeceÄŸiz." ifadelerini kullandı.
 
Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'nın Türkiye'nin dönem baÅŸkanlığında BM'de çok farklı bir ses ortaya koyduÄŸunu aktaran ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:
 
"Orada bir bütünlük vardı, bir birlik vardı ve bu birliÄŸi biz BirleÅŸmiÅŸ Milletlere taşıyabildik. Fakat daha sonra maalesef Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı böyle bir bütünlüÄŸü BirleÅŸmiÅŸ Milletlere taşıyacak iradeyi kaybetti. Biz bütün bunlara raÄŸmen, istiyoruz ki Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'ndan bir ve bütün bir ses çıksın. Fakat son dönemlerde, özellikle bu sözde 'asrın anlaÅŸması' dedikleri paçavraya karşı Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'ndan yeni yeni istediÄŸimiz istikamette ses gelmeye baÅŸladı. Hatta hiç ümidimiz olmadığı halde, Arap Ligi'nden de bu noktada olumlu sesler çıkmaya baÅŸladı. Biliyorsunuz daha önce Arap Ligi de bu konuda çok duyarsızdı. Åžimdi ise daha iyi konuma geldiler. Tabii bütün bunlara raÄŸmen biz kararlı bir ÅŸekilde bu hakkı savunmaya devam edeceÄŸiz. Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı'nın tüm Ä°slam ülkelerini bu plan karşısında açıkça tavır almaya çağırmasını bekliyoruz. Bu plan bir barış planı deÄŸildir. Bu plan Filistin halkının haklarını gasbetmektedir. Bu plan BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararlarına da aykırıdır. Åžu an itibarıyla bu süreç bizim beklediÄŸimiz istikamette gidiyor diyebilirim. Bu planı Batı da Avrupa BirliÄŸi de kabul etmiyor. Afrika hakeza bu iÅŸin karşısında. Onlar da kabul etmiyor. Bu duruÅŸ karşısında da BirleÅŸmiÅŸ Milletlerde istediÄŸimiz neticeyi alacağımıza inanıyorum. Ama duramayız, çalışacağız. Bu iÅŸin peÅŸini kovalamamız lazım ki neticeyi de alalım."
 
Ä°dlib konusunda rejim güçleriyle ilgili, "Åžubat ayı sonuna kadar eÄŸer gözlem noktalarının gerisine çekilmezlerse o zaman biz her yerde rejim güçlerini vuracağız. Gerekirse Soçi mutabakatına baÄŸlı kalmadan bunu yapacağız." sözleri hatırlatılarak ÅŸubat ayı sonunda rejim güçlerinin hedeflenen noktaya çekilmemesi halinde atılacak adımlara yönelik soruya karşılık ErdoÄŸan, "Åžunu çok açık, samimi konuÅŸmamız lazım; Bizim elimizde kapı gibi bir Adana Mutabakatı var. Biz oraya Adana Mutabakatı çerçevesinde gittik. Hani 'Siz oraya nasıl gidiyorsunuz, burası Suriye'nin topraklarıdır' gibi yaklaşım gösterenlere bu bir cevaptır. Bu iÅŸin birinci boyutu." diye konuÅŸtu.
 
ErdoÄŸan sözlerine ÅŸöyle devam etti:
 
"Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatının, tüm Ä°slam ülkelerini bu plan karşısında açıkça tavır almaya çağırmasını bekliyoruz. Batı da Avrupa BirliÄŸi de Afrika da kabul etmiyor. Bu duruÅŸ karşısında BM'de istediÄŸimiz sonucu alacağımıza inanıyorum."
 
"Onların kuÅŸatması karşısında sessiz kalmamız mümkün deÄŸil"
 
Türkiye, bölgeye girdikten sonra bir düzenleme yapıldığını anlatan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, açıklamalarına ÅŸöyle devam etti:
 
"Neydi bu düzenleme? Gözlem noktaları kuruldu. Burada Soçi mutabakatının teminatı var. Hele hele Soçi mutabakatının 2. ve 3. maddeleri ki 2. madde burada çok çok önemli. Ä°ÅŸte biz bu adımları 2. ve 3. maddelere dayalı olarak attık. Rejim güçlerinin bizim bu gözlem noktalarını kuÅŸatmaya baÅŸladığını görüyoruz. Onların kuÅŸatması karşısında sessiz kalmamız mümkün deÄŸil. Onlara karşı da biz gereÄŸini yapıyoruz. Son dönemde özellikle Ä°dlib'deki çatışmalar ciddi manada kendisini göstermeye baÅŸladı. Ä°ÅŸte bugün (dün) de yine Halep'in batı tarafında bir helikopter düÅŸürüldü. Bunlar tabii rejimi rahatsız ettiÄŸi gibi Rusya'yı da rahatsız ediyor. Bunun dışında yine ciddi bir zayiat verdiler. Fakat aslolan ÅŸey, 1 milyona yakın Ä°dlib halkının bugün bizim sınırlarımıza doÄŸru hareket halinde olması. Biz zaten 3,5-4 milyon insana ev sahipliÄŸi yapıyoruz. Bu 1 milyonu da kabul etme durumuz maalesef yok. Öyleyse ne yapmamız lazım? Biz dedik ki sınırımızdan 30-32 kilometre içeride sınır boyunca briket barınaklar yapalım. Åžu anda yoÄŸun bir ÅŸekilde orada barakalar yapılıyor. Hatta ben bunu Merkel'e de açtım. '25 milyon avro gönderirseniz bunun bir kısmını da siz üstlenmiÅŸ olursunuz. Zaten büyük bir kısmını biz üstleneceÄŸiz. Ama bu arada siz Fransa, Ä°ngiltere gibi diÄŸer dostlara da söylerseniz, bir destek gelirse biz yoÄŸun bir ÅŸekilde bu barakaları daha insani hale getiririz.' dedim. Åžu anda 25 milyon avroyu Kızılhaç vasıtasıyla Kızılayımız'a gönderiyorlar. Biz onları beklemeden bu briket barakaları yapmaya baÅŸladık."
 
"Sadece Almanya mı gönderdi?" sorusu üzerine de ErdoÄŸan, ÅŸu yanıtı verdi:
 
"Åžu an itibarıyla sadece onlardan söz geldi. Ama daha henüz elimize geçmiÅŸ deÄŸil. Kızılhaç vasıtasıyla Kızılaya ulaÅŸtırdıklarına dair bir haber geldi. Fakat olsa da olmasa evelallah bunun altından kalkarız. Asıl önemli olan ÅŸey, sürekli 'oradaki teröristler' diye dile getiriliyor. Tamam da bu teröristler kim? Bunlar bir PYD, bir YPG deÄŸil. Bunlar tam aksine Suriye'nin kendi insanları ve Suriye'nin yerleÅŸik halkı. Bu insanlar kendi topraklarını, kendi evlerini korumanın mücadelesini veriyor. Bunların içerisinde teröristler varsa, nasıl PYD/YPG'ye karşı bu mücadeleyi veriyorsak, o teröristlere karşı da bu mücadeleyi verelim. Ama orada sivil halk uçaklarla, helikopterlerle bombalanıyor. Bunlara karşı en ufak bir ses yok. Tutturdukları bir ÅŸey var, 'Hmeymim, Hmeymim…' Burayı bombaladılar ve gerekçeleri yine aynı. Gerek Adana gerek Soçi mutabakatları gereÄŸi burada kardeÅŸlerimizin yanında yer alırken, bir yandan sınırlarımıza göç var. Briket barınakları o göçü engellemek için yapıyoruz."
 
Ä°dlib
 
ErdoÄŸan, "Rejimin gözlem noktalarımızı kuÅŸatmaya baÅŸladığını görüyoruz. Sessiz kalmamız mümkün deÄŸil, onlara karşı gereÄŸini yapıyoruz. Aslolan ÅŸey, 1 milyona yakın Ä°dlib halkının bugün bizim sınırlarımıza doÄŸru hareket halinde olması. Biz zaten 3,5-4 milyon insana ev sahipliÄŸi yapıyoruz. Bu 1 milyonu da kabul etme durumuz maalesef yok." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
ErdoÄŸan ÅŸunları söyledi:
 
"Sayın Serrac ile yaptığımız eÄŸitim ve güvenlik anlaÅŸmasının gereÄŸini sonuna kadar yerine getirmeye devam edeceÄŸiz. Jeffrey’nin hakkımızı teslim etmesinden öte, Sayın Trump'ın hakkımızı teslim etmesi çok önemli. Sayın Trump da eÄŸer bizim hakkımızı teslim edecekse onun bir anlamı olur."
 
İş Bankası
 
ErdoÄŸan, "Hukuki zemine oturtulması çalışmasının neticesini zannediyorum birkaç hafta içinde alacağız. Fazla geciktirmeye niyetimiz yok." ifadelerini kullandı.
 
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "(Ä°lker BaÅŸbuÄŸ) Bir tane boruyu göstermek suretiyle milleti aldatamazsın. Önce ÅŸunu anlatman lazım, senin Kara Kuvvetleri Komutanlığın döneminde, Genelkurmay BaÅŸkanlığın döneminde acaba kaç FETÖ'cüyü ihraç ettiniz? Önce bunu anlatması lazım. Åžu anda FETÖ'den mahkum olanlara aldıkları cezaları askeri mahkeme verebilir miydi?" dedi.
 
Süper Lig'deki tartışmalar
 
"Bu ülkeye hizmet veren Bakan arkadaÅŸlarımızı kalkıp da bu iÅŸin içine bulaÅŸtırmak çok ciddi bir yanlıştır." diyen ErdoÄŸan, "Herhangi bir Bakanımız hakkında 'filanca kulübü ÅŸöyle destekliyor, bir kulübe ÅŸöyle tavrı var' gibi yaklaşımları kabullenmemiz mümkün deÄŸil." ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.