Ali Haydar Haksal: Viyana seyahatinin düşündürdükleri
Follow @dusuncemektebi2
2006 yılında Frankfurt Kitap Fuarı’na katıldığım tarihten sonra ilk kez yurt dışına çıktım. AGD Viyana teşkilatı uzun zamandır davette bulunuyordu. Bu kez göze aldım, gittim iyi de oldu. Viyana’nın kendisini anlatmak ayrı bir konu. Bir şehir nasıl korunur, nasıl yaşanır, nasıl hayat sürdürülür?.. Bunun somut örneği. Elbette ki İstanbul’umuz adına çok hayıflandım, yerindim, üzüldüm. Uzun bir süredir bu konuda zaten yazılarımızla çırpınıp duruyoruz zaten.
Medeniyetimiz bilincinde olan ve çabalayan gençlerin dünyasına katılmama gibi bir düÅŸüncemiz olamaz. Biz hayatın her alanında ve zamanında, bütün zorluklara raÄŸmen katılmak durumundayız.
Viyana’nın kendisini anlatmak ayrı bir konu. Bir ÅŸehir nasıl korunur, nasıl yaÅŸanır, nasıl hayat sürdürülür?.. Bunun somut örneÄŸi. Elbette ki Ä°stanbul’umuz adına çok hayıflandım, yerindim, üzüldüm. Uzun bir süredir bu konuda zaten yazılarımızla çırpınıp duruyoruz zaten.
AGD-MGV, Avrupa’da, Türkiye’de olduÄŸu gibi teÅŸkilatlanıyor. Toplumsal savrulmalar ne yazık ki genel siyasal dalgalar ise insanları savuruyor. Dağılıyor. GeçmiÅŸte, Avrupa’ya gitmiÅŸ orada yabancı toplumlar içinde, kültürel farklılıklar arasında ÅŸaÅŸkınlık yaÅŸamışlardı. Özellikle Milli GörüÅŸ’ün oluÅŸturduÄŸu birlikte olma çabaları çok olumlu sonuçlar vermiÅŸti. Kendi çevremizden biliyorum. Ä°lk kuÅŸak gittiÄŸinde, dönüÅŸlerinde ellerinde valizleri, naylon gömlek ve kravat, baÅŸlarında kuÅŸ tüylü fötr ÅŸapkalar… ÅžaÅŸkın bir hâl idi. Sonraki dönüÅŸlerinde yepyeni kimliklerle geldiler. Ayakları daha yere basan, kendini bilen kimselerdi.
Ä°lk gidenlerin amacı, orada para biriktirmek, memlekete dönüp traktör, arsa, ev, herhangi bir iÅŸ alanında çalışma düÅŸünceleri istenilen sonucu getirmedi. Gelenler geldi hayatlarında çok büyük bir deÄŸiÅŸiklik olmadı. Kalanlar ise rutin hayatlarını sürdürdü.
Cemaatler herkes kendi meÅŸrebince çevre oluÅŸturdu. En etkili olan Ä°GMG (Milli GörüÅŸ) siyasal parçalanmadan sonra etkisini yitirmiÅŸ ne yazık ki. Sadece bina edinme ve onları koruma çabaları ile gözleri Türkiye’deki gerilim ve hayatın yansımaları içinde yitip gitmiÅŸler. Ne yazık ki en duyarlı konularda bile artık siyasal açıdan bakma körlüÄŸü orada da belirgin.
AGD-MGV, Avrupa’da liseden üniversiteye yeniden örgütleniyor. Viyana’ya gittiÄŸimizde Avrupa bölge toplantısında bulunduk. Bu gencecik kadro, yeni bir oluÅŸ ve hamlede. Doktora, yüksek lisans ve lisans mensupları. Dikkatleri oldukça önemli.
Avrupa’dakiler olup bitenleri Türkiye’den daha çok özenle takip ediyorlar. Ä°ki gün boyunca birlikte olduÄŸumuz Yakup Bey’in anlattıkları, bildikleri, düÅŸündükleri beni ÅŸaşırttı. Benim bilmediÄŸim birçok ayrıntıyı anlattı. Bizim farklı yoÄŸunluklarımız ve belki de artık önemsemediÄŸimiz kimi durumları onlar önemsiyor.
Asıl beni sevindiren kültürel bir faaliyetin yoÄŸunlaÅŸması. AGD-MGV kitap kafe çalışması çok özgün. Türkiye’dekilere benzemiyor. Kitap görünümlü ama kitabın olmadığı gençlerin buluÅŸma ve zaman geçirme yerleri deÄŸil. Viyana’daki bir kompleks, katlı. Alt katta geniÅŸ bir alan. Konferans ve konuÅŸma ortamı için düzenlendiÄŸinde yüz elli kiÅŸi alabilen bir alan. Bölümlü. Ticaret için her türlü kitabın olduÄŸu bir mekân. On bini aÅŸkın kitap bulunuyor. ÇeÅŸit bakımından ideolojik bir ayrıma gidilmemiÅŸ. Hemen herkesin kendini bulabileceÄŸi bir ortam. Popüler eserler de kültür ve düÅŸünce ağırlıklı olanlar bir arada. Aynı katın baÅŸka bölümünde ÅŸark usulü oturup sohbet etme odası, bir baÅŸka bölümde öÄŸrencilerin sessiz çalışabileceÄŸi yerler. Birçok odası bulunuyor. Almanca, Urduca, Farsça, Ä°ngilizce eserler de bulunuyor. Yabancıların girip çıktığına tanık olduk. Onlar kendi köÅŸelerine çekiliyorlar. Dolayısıyla aynı ortamda iletiÅŸim kurma ve birlikte olunabiliyor.
KeÅŸmir üzerine bizim gençler program yapıyor. Pakistanlıların böyle bir faaliyet alanı yok. Pakistan BüyükelçiliÄŸi bunu öÄŸrenince destek veriyor ve çok da memnun oluyorlar. Türkistan ile ilgili gene benzer program yapıyorlar, onları davet ediyorlar. Burası Müslümanların ortak mekânına dönüÅŸüyor.
Viyana’da iki önemli merkez var. Biri Anadolu camii ve külliyesi, çevresi, bir diÄŸeri de Diyanet’e baÄŸlı DÄ°TA. Diyanet’inki modern çok katlı bir bina. Anadolu ise tam anlamıyla Anadolu’yu temsil ediyor. Gençlerin eÄŸlence merkezleri, çocukların cıvıl cıvıl sesleri yankılanıyor. (Devam edeceÄŸim.)
Milli Gazete
Henüz yorum yapılmamış.