Sosyal Medya

Güncel

Çalınan tarihi değerlerimiz bir bir geri döndürülüyor

Bakanlığın girişimleriyle iki kültür varlığı daha Türkiye’ye dönüyor. Milattan önce 2000 tarihli kağnı heykeli ile üç parçalı Sidamara tipi bir lahit, İngiltere’den THY ile yarın yurda getirilecek. Eserler, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenecek.



Yurt dışına kaçırılan kültür hazinelerinin yurda geri kazandırılması çabaları devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Anadolu kökenli ve milattan önce 3000-2000 tarihine dayanan, iki boÄŸalı kaÄŸnı heykeli ile üç parçalı Sidamara tipi bir lahit, yarın Ä°ngiltere’den yurda getirilecek. Yurt dışına kaçırılan iki kültür varlığının Türkiye’ye geri kazandırılmasında, taşıma iÅŸini ücretsiz gerçekleÅŸtirecek Türk Hava Yolları da katkı saÄŸladı. Eserler, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılacağı lansmanla basına tanıtılacak ve Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde sergilenmeye baÅŸlanacak.
 
Sidamara tipi bir lahit
 
MÜZAYEDEDE SATACAKLARDI
 
Ä°ngiltere’deki Bonham’s Müzayede Evi’nde Anadolu kökenli olduÄŸu belirlenen ve milattan önce 3000-2000’e tarihlendirilen, iki boÄŸa tarafından çekilen kaÄŸnı heykelinin satışa çıkarıldığı tespit edildi. Söz konusu eserin benzerlerinin Åžanlıurfa Müzesi koleksiyonunda olduÄŸunun tespit edilmesi üzerine, bu alanda yayınları bulunan Prof. Dr. Fikri KulakoÄŸlu ile irtibata geçilerek eserin kökenine iliÅŸkin bir rapor hazırlanması talep edildi. Hazırlanan rapor, Kültür ve Turizm Bakanlığı Londra Kültür ve Tanıtma MüÅŸavirliÄŸi’ne iletildi ve müzayede evinden eserin satışının durdurulması talep edildi. Müzayede evi ilk giriÅŸimi reddedince müÅŸavirlik, Ä°ngiliz polisi ile irtibata geçerek eserin satışının durdurulması konusunda destek istedi. GiriÅŸimler sonucunda satıştan çekilen eserin sahibiyle müzayede evi kanalıyla temasa geçildi. KiÅŸi, eser üzerindeki mülkiyet hakkından vazgeçti ve eserin Türkiye’ye iadesi kabul edildi.
 
Ä°NTERPOL DEVREYE SOKULDU
 
Türkiye’ye kazandırılan ikinci eser ise Sidamara tipi bir lahit oldu. 1980’li yıllarda Isparta’da bulunan ve müzeye taşınan lahit, 3 ana parça ve ufak birkaç parça olarak kayıtlara geçti. 1987’de Prof. Dr. Mehmet Özsait tarafından fotoÄŸraflanan eserlerin eksik parçalarını, Prof. Dr. Volker Michael Strocka, 2015’te yaptığı bir araÅŸtırma sırasında fark etti. Esere ait iki parça, Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi’nin 1988 yılında bastığı müzayede kataloÄŸunda yer alıyordu. Prof. Dr. Musa KadıoÄŸlu aracılığıyla tespit edilen konunun Kültür ve Turizm Bakanlığına bildirilmesi üzerine hem Bakanlık hem Ä°çiÅŸleri Bakanlığı Ä°nterpol-Europol Dairesi BaÅŸkanlığı’nca, Sotheby’s Müzayede Evi ile irtibata geçildi ve katalogda yer alan parçaların 1988’de kimlere satıldığı sorulsa da isme ulaşılamadı. Yeri tespit edilemeyen eserler, Interpol’ün çalıntı sanat eserleri veri tabanına kaydettirilerek uluslararası alanda arattırılmaya baÅŸlandı. Bakanlık uzmanlarınca Christie’s Müzayede Evi’ne ait bir katalog taranırken bu parçalardan birinin 4 Aralık 2019’da satışa çıkarılacağı tespit edildi. Interpol-Europol Dairesi ve Ä°ngiltere polisiyle kurulan temasla eserin satışı durduruldu. Ä°ngiliz polisi, eseri elinde bulunduran kiÅŸiyle görüÅŸerek eserin iadesine aracılık etti.
 
 
Kapak Resim: Milattan önce 2000 tarihli kaÄŸnı heykeli
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.