Sosyal Medya

Erhan Afyoncu: Kıbrıs'ı niçin fethetmiştik?

Osmanlı Devleti’nin Doğu Akdeniz’deki ana karaları ele geçirmesinin ardından Kıbrıs stratejik olarak önem kazanmıştı. II. Selim döneminde Doğu Akdeniz’deki hakimiyetin tamamlanması için 448 yıl önce Venedik’in kontrolündeki Kıbrıs bir yıl süren bir kuşatma sonucunda, binlerce şehit verilerek fethedilmişti



Müslümanlar'ın Kıbrıs'ı ilk fethetme teÅŸebbüsleri Hazreti Osman dönemindeydi. Suriye Valisi Muaviye'nin ısrarıyla yapılan sefer sonucunda, Kıbrıs vergiye baÄŸlandı. Seferde, Hazreti Peygamber'in süt halası Ümmü Haram da ÅŸehit düÅŸtü. Türbesi bugün Kıbrıs Rum kesiminde, Larnaka ÅŸehrinin dışındadır ve Hala Sultan Tekkesi diye anılır. Osmanlı gemileri Kıbrıs önlerinden geçerken bu türbeyi top atışlarıyla selamlarlardı.

DOÄžU AKDENÄ°Z'Ä°N HAKÄ°MÄ°YETÄ°
 
Osmanlılar, Yıldırım döneminde Akdeniz'e indiler. Fatih ve II. Bâyezid döneminde Akdeniz bölgesindeki hakimiyet alanı geniÅŸledi. Osmanlı donanması 1488'de Kıbrıs önlerinde göründü. Bu geliÅŸme üzerine Venedik, 1489'da Kıbrıs'ı ele geçirdi.
 
Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Çukurova bölgesine hakim olundu.
 
Yavuz'un Memlük Devleti'ni ortadan kaldırmasından sonra Suriye, Lübnan.
 
Filistin ve Mısır'a hakim olunmasıyla Doğu Akdeniz'deki ana karalar Osmanlı toprağı olmuştu.
 
Venedik, Kıbrıs için Memlük Devleti'ne yılda 8 bin düka altını deÄŸerinde kumaşı vergi olarak veriyordu. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun, Memlük Devleti'ni ortadan kaldırmasının ardından, Venedik Kıbrıs vergisini Osmanlılar'a ödemeye baÅŸladı.
 
DoÄŸu Akdeniz çevresindeki bütün ülkeler teker teker ele geçirilince Kıbrıs'ın stratejik önemi daha da arttı. Adanın fethi, Akdeniz'de Osmanlı hâkimiyetinin kesin olarak tesis edilmesi için gerekliydi.
 
Kıbrıs, 1489'dan beri korsanlığı destekleyen Venedik'in elindeydi. DoÄŸu Akdeniz'de tam olarak hakimiyet tesis etmek isteyen Osmanlılar için Kıbrıs'ın Venedikliler'in elinde bulunması mahzurluydu. Mısır ile Anadolu'nun güvenli bir ÅŸekilde irtibat kurmasına engel olduÄŸu gibi, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu'nun kıyılarının güvenliÄŸini de tehdit etmekteydi. Kıbrıs'ta üslenen korsanların Osmanlı gemilerine verdiÄŸi zarar sebebiyle Venedik defalarca uyarılmışsa da bir sonuç çıkmamıştı.
 
Kanunî döneminde DoÄŸu ve Bata seferleri yüzünden Kıbrıs'a sıra gelmemiÅŸti. II. Selim döneminde Osmanlılar'ın DoÄŸu Akdeniz'e hakim olma süreci çerçevesinde Kıbrıs'ı fethetmesi artık kaçınılmaz olmuÅŸtu. Lala Mustafa PaÅŸa ve ekibi Kıbrıs'ın bir an önce fethedilmesinden yanaydı. Sokollu Mehmed PaÅŸa ise Ä°spanya Müslümanları'na yardım ve Don- Volga kanalı projesini ön planda tutmakta ve Kıbrıs'a yapılacak bir seferin Batı'da Osmanlı aleyhine bir ittifaka dönüÅŸebileceÄŸini ileri sürmekteydi.
 
 
KIBRIS Ä°ÇÄ°N FETVA
 
II. Selim 1568'de Kıbrıs'ın fethi için hazırlıklara baÅŸlanması emrini verdi. 1569 yılı boyunca hazırlıklar yapıldı. Fransa'yla çok kapsamlı bir kapitülasyon anlaÅŸması imzalanarak Kıbrıs'a sefer açıldığında Batı'da Osmanlılar aleyhine yürütülecek bir ittifakın gücü azaltıldı.
 
1570'te Mısır'dan ÅŸeker ve pirinç getiren bir geminin Kıbrıs'ta barınan korsanlar tarafından zaptedilmesi üzerine, Kıbrıs seferi için düÄŸmeye basıldı. Devrin Åžeyhülislamı Ebussuud Efendi, bir zamanlar Ä°slam toprağı olan Kıbrıs'ın Hristiyanlar'ın eline geçmesiyle, buradaki mescit ve medreselerin harap olduÄŸu ve bu beldenin tekrar Müslümanlar'ın eline geçmesinin Ä°slam âleminin lideri olan Osmanlılara düÅŸtüÄŸü ÅŸeklinde bir fetva verdi.
 
Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu, Kıbrıs seferi sırasında cephenin geniÅŸlememesi için Avusturya ve Ä°ran ile iliÅŸkilerini iyi tutmaya gayret gösterdi. Venedikliler, Osmanlılar'ın donanmayı hazırlamasından, kendi üzerine bir sefer hazırlığına giriÅŸtiÄŸinden ÅŸüphelendiler.
 
Türkler'in hazırlıklarının kendi üzerlerine olduÄŸunu anlayınca, papanın aracılığıyla Haçlı ittifakı için harekete geçtiler. Alman Ä°mparatoru Maksimilyan, Avusturya'nın Osmanlılar'la sulh içerisinde olması sebebiyle ittifaka yanaÅŸmadı. Fransa, Osmanlılar'la olan ticari iliÅŸkileri sebebiyle deÄŸil ittifak kurmak, Venedik'in aleyhine çalışıp, Alman prensliklerinin ittifaka katılmasını önledi.
 
Venedik'le ittifaka sadece İspanya ve Papalık katıldı.
 
Malta ÅŸövalyeleri ile bazı Ä°talyan prenslikleri de ittifakı desteklediler.
 
Osmanlı yönetimi, bu ittifakı haber alınca Bosna Eyaleti'nin güney sancaklarını tahkim ettirip, donanmadaki gemi miktarını artırdı. SavaÅŸ ilan edilmeden Venedik'e bir elçi gönderildi. Osmanlı elçisi Kubad ÇavuÅŸ, Kıbrıs ve Dalmaçya kıyılarında meydana gelen korsan saldırılarından devletinin ÅŸikayetini dile getirerek, sulhun devamı için Kıbrıs'ın kendilerine verilmesini istedi. Venedik senatosunun bu talebi reddetmesi üzerine iki devlet arasındaki sulh bozuldu ve Osmanlı kuvvetleri harekete geçti.
 
 
BÄ°R YIL SÜREN KUÅžATMA
Kıbrıs'ın fethi için Serdar Lala Mustafa PaÅŸa ve Donanma Komutanı Piyale PaÅŸa 300 civarında gemi ve 60 bin askerle 1570'in bahar aylarında üç grup hâlinde Kıbrıs üzerine hareket etti. Ä°stanbul'dan hareket eden Osmanlı donanması Finike'ye yaklaÅŸarak, burada bekleyen askerleri de alıp, temmuz ayının başında Limasol Koyu'na demirledi.
 
Ä°lk olarak ele geçirilen yer bu koydaki Leftari kalesi oldu. Osmanlı kuvvetleri Haçlı donanması adaya yardıma yetiÅŸmeden Kıbrıs'a çıktı.
 
Adaya ayak basılmasının ikinci haftası Girne fethedildi. Ardından adanın önemli merkezlerinden LefkoÅŸe kuÅŸatıldı. Behram PaÅŸa, Larnaka koyunda zahire ve cephane gemilerini muhafaza ederken, Piyale PaÅŸa da denizden gelebilecek düÅŸman kuvvetlerini bekliyordu. Bir kısım kuvvetler ise Magosa'nın dışarı ile irtibatını engellemek için görevlendirilmiÅŸti. Bu sırada Åžam ve Halep eyaletlerinin askerleri de adaya gelmiÅŸti. LefkoÅŸe'nin 50 günlük bir kuÅŸatmanın ardından ele geçirilmesi üzerine, Baf ve Limasol kaleleri teslim oldu. Daha sonra Osmanlılar tarafından Tuzla diye anılan Larnaka fethedildi. Adada ele geçirilemeyen tek önemli merkez olarak Magosa kalmıştı.
 
Adanın son önemli mevkii olan Magosa kuÅŸatıldığında kış yaklaÅŸmıştı. Oldukça büyük olan kale iyi tahkim edilmiÅŸ ve bir tarafı deniz olduÄŸu için LefkoÅŸe derecesinde sıkıştırılamıyordu. Muhasara sürerken Venedik gemileri, Magosa'ya mühimmat ve asker ikmalinde bulunmayı baÅŸardılar.
 
Bahar geldiÄŸinde Türk kuvvetleri ÅŸehri tekrar sıkıştırmaya baÅŸladı. Bir taraftan topçu ateÅŸi sürerken, bir taraftan da kazılan lağımlarla kalenin surları tahrip edilmeye çalışılıyordu. Türk kuvvetlerinin bütün uÄŸraÅŸlarına raÄŸmen, kale komutanı Marco- Antonio Bragandino'nun çabaları ve kahramanlığı ÅŸehrin düÅŸmesini engellemekteydi.
 
Magosa'nın ikmal yollarının kesilmesi, ÅŸehrin daha fazla direnmesi imkânını ortadan kaldırınca, kale 1 AÄŸustos 1571'de teslim oldu. On bir aydan beri muhasara edilen Magosa'nın zaptıyla Kıbrıs'ın fethi tamamlanmıştı.
 
 
Kaynak: Sabah-Pazar 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.