Sosyal Medya

Güncel

Kara Trenler müze oldu, ziyaretçi bekliyor

İzmir'in Selçuk ilçesindeki Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, "kara tren"leri görmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görüyor.



Aralarında dünyada iki adet kaldığı belirtilen odun kazanlı buharlı lokomotifin de bulunduÄŸu asırlık kara trenlerin sergilendiÄŸi TCDD Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi, yılda 15 bin yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. 
 
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarından (TCDD) verdiÄŸi bilgiye göre, 1856 yılında Ä°ngilizlere verilen imtiyazla Anadolu topraklarında ilk demiryolu hattı, Ä°zmir-Aydın arasına kuruldu.
 
 
Bu hat üzerinde 1939 yılına kadar faal olarak kullanılan Çamlık Ä°stasyonu ise hattaki güzergah deÄŸiÅŸikliÄŸi üzerine, 1981 yılına kadar hangarıyla trenlerin tadilat yeri olarak hizmet verdi. 1991'de müze yapılması kararlaÅŸtırılan istasyonun hangar bölümü ve çevresi, 1997 yılında Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi olarak ziyarete açıldı.
 
Müzede, en eskisi 1887 model olan ve saatte 28 kilometre hız yapabilen, en yenisi ise 1952 yılında üretilen 32 buharlı lokomotif bulunuyor. Lokomotifler arasında, dünyada aynı modelden iki adet kaldığı belirtilen odun kazanlı Ä°ngiliz yapımı buharlı lokomotif de yer alıyor.
 
50 dönümlük alandaki müzede, lokomotifler dışında, çeÅŸitli vagonlar, demiryollarında kullanılan vinçler, su tankları, su kulesi ve iki buharlı kar temizleme aracı da bulunuyor.
 
Yabancı turistlerden ilgi görüyor
 
Buharlı lokomotiflerle ilgili dünyanın önde gelenleri arasında yer alan müze, büyük bölümü yabancı turist olmak üzere yılda 15 bin civarında kiÅŸi tarafından ziyaret ediliyor.
 
 
Yüksek hızlı trenlerin konforuna alışan ziyaretçiler, burada "kara tren"leri görebilmenin mutluluÄŸunu yaşıyor.
 
Özellikle hafta sonlarında yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiÄŸi, özel bir ÅŸirket tarafından iÅŸletilen müzede, ziyaretçiler alandaki restoranda kahvaltı ve yemek imkanı da buluyor.
 
Müzenin sorumluluÄŸunu yürüten Ä°zmir Müze ve Sanat Galerisi Müdürü Åžinasi Duman, 1887 model Ä°ngiliz yapımı lokomotifin Türkiye'deki en eski 2'nci lokomotif olma özelliÄŸini taşıdığını söyledi.
 
Alanın restoranıyla da ilgi gördüÄŸüne dikkati çeken Duman, "Burası hem müze hem de kafesiyle bir mesire alanı gibi kullanılıyor. Ä°nsanlar özellikle hafta sonları buraya ilgi gösteriyor, tüm günlerini burada geçirebiliyorlar. Müze iÅŸletmecisi tur ÅŸirketleriyle anlaÅŸmalı olduÄŸu için buraya yabancılar da geliyor." diye konuÅŸtu.
 
 
Ziyaretçilerden Fatma Katrancı da ÅŸehrin stresinden uzakta rahat bir gün geçirmek için müzeye geldiklerini anlattı.
 
Müzede kara trenleri görme imkanı bulduklarını aktaran Katrancı, "Çok güzel bir yer, lokomotifler arasında adeta tarihi yolculuk yaptık. Kahvaltısı da çok güzel, herkese tavsiye ederim." ifadelerini kullandı.
 
Ä°zmir'den gelen Melih Batı ise ailece fırsat buldukça hafta sonları buraya geldiklerini dile getirdi.
 
 
Müzenin bulunduÄŸu alanın havası, yeÅŸilliÄŸi ve tarihi dokusuyla çok farklı bir yer olduÄŸuna iÅŸaret eden Batı, "Lokomotifler ilgimizi çekiyor, bizi geçmiÅŸe alıp götürüyor. EmeÄŸi geçenlere teÅŸekkür ederiz." dedi.
 
 
Kaynak: AA
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.