Sosyal Medya

Güncel

Cancavidler: Darbeci Hafter'in Sudanlı paralı askerleri

Sudan'ın batısında bulunan Darfur'daki iç savaşta soykırım yapmakla suçlanan paramiliter güç Cancavidler, Libya'da darbeci general Halife Hafter'in yanında savaşın en ön saflarında yer alıyor.



Libya'nın meÅŸru yönetimi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Hafter'in destek aldığı en büyük gruplardan birinin, Sudan'daki Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) olarak bilinen Cancavidler olduÄŸunu belirtiyor.
 
UMH Ä°çiÅŸleri Bakanı Fethi BaÅŸaÄŸa, darbeci general Hafter'in ülkesinde BirleÅŸik Arap Emirliklerine (BAE) askeri üs verdiÄŸini vurgulayarak Rus güvenlik ÅŸirketi Wagner'e mensup yabancı savaÅŸçılar, Cancavid milisleri ve Çadlı isyancıların cephede beraber savaÅŸtığını söylemiÅŸti.
 
Sudan ülkeden asker götürüldüÄŸünü kabul etti
 
Sudan hükümeti, istihbaratın yön ettiÄŸi Cancavidlerin Libya'daki varlığını reddetse de son günlerde baÅŸkent Hartum'da paralı askerlerin ailelerinin yaptığı eylemler, Sudanlıların Libya'daki askeri varlığını yeniden gündeme getirdi.
 
Ailelerin, BAE'ye çalışma vaadiyle götürülen yakınlarının daha sonra Libya'da asker yapıldığını iddia etmesiyle Sudan DışiÅŸleri Bakanlığı konuyla ilgili inceleme baÅŸlatmak zorunda kaldı.
 
Cephede binlerce kişi savaşıyor
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) geçen haftalarda yayımladığı raporda, Libya'da Sudanlı paralı askerlerin varlığına dikkat çekilerek bu gruplarda yer alan kiÅŸilerin sayısının binleri bulduÄŸu ortaya konmuÅŸtu.
 
Raporda, çoÄŸu Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinden olan grupların, ağır silahların yanı sıra yüzlerce askeri araca da sahip olduÄŸu kaydedilmiÅŸti.
 
Bu grupların içerisinde daha önce Libya'nın meÅŸru hükümeti yanında yer aldıktan sonra Hafter’in tarafına geçenlerin de olduÄŸuna iÅŸaret edilen raporda, bunlara katılanlarla Sudanlı Cancavid grubunun aynı kabileden olduÄŸu aktarılmıştı.
 
Sudanlıların hem Trablus cephesinde savaÅŸtığı hem de petrol sahalarını korumakla görevli olduÄŸu belirtiliyor.
 
Soykırım yapmakla suçlanıyorlar
 
Sudan'ın batısında bulunan Darfur eyaleti, uzun yıllardır dini, etnik ve ekonomik gerekçelerle farklı isyanlara sahne oldu.
 
Kökenleri Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin Sahel bölgesinde kurduÄŸu Ä°slam Ordusu'na dayanan Cancavidlerin üyelerinin birçoÄŸu bu dönemde silahlı eÄŸitim aldı.
 
Batı, Kuzey ve Güney Darfur olarak üçe bölünen Darfur eyaletinde çatışmalar ve istikrarsızlık, 2003'te Arap olmayan siyah Afrikalı yerlilerin yönetime baÅŸ kaldırmasıyla ortaya çıktı.
 
Darfur'da ayrılıkçılara savaÅŸ açan merkezi yönetim ise Arap k ökenlilerden oluÅŸan, bölgede deve ve sığır çobanlığıyla meÅŸgul olan yerel kabilelerin mensubu Cancavid milislerini güçlendirdi.
 
BirleÅŸmiÅŸ Milletler rakamlarına göre 2003'te baÅŸlayan Darfur Savaşı'nda ÅŸimdiye kadar 3 milyon kiÅŸi evlerinden oldu, 300 binden fazla kiÅŸi de hayatını kaybetti.
 
Uluslararası Ceza Mahkemesi, 4 Mart 2009'da dönemin Sudan Devlet BaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir hakkında Darfur'da soykırım, savaÅŸ suçu ve insanlığa karşı suç iÅŸlemekten tutuklama emri çıkardı.
 
2013'e kadar kendi komutanları altında ve yarı bağımsız hareket eden bu grup, o tarihten sonra Sudan istihbaratı tarafından yönetilen Hızlı Destek Kuvvetleri adını aldı.
 
Deve çobanlığından Egemenlik Konseyine
 
Hızlı Destek Kuvvetleri, halen Hmidti adıyla tanınan General Muhammed Hamdan Dakalu tarafından yönetiliyor.
 
GençliÄŸinde deve çobanlığıyla uÄŸraÅŸan Dakalu, Darfur Savaşı sırasında Cancavidlere liderlik ederek ün kazandı.
 
Dakalu, BeÅŸir sonrası dönemde bir ara ordudan bağımsız hareket edeceÄŸini açıklasa da kısa süre sonra bu tutumundan vazgeçti. OrgeneralliÄŸe terfi ettirilen Dakalu önce Askeri GeçiÅŸ Konseyi BaÅŸkan Yardımcılığına, konseyin laÄŸvedilmesinin ardından ise yeni kurulan Sudan’ın en üst karar merci Egemenlik Konseyi BaÅŸkan Yardımcılığına getirildi.
 
Haziran 2019'da Askeri GeçiÅŸ Konseyine karşı baÅŸlatılan gösteriler sırasında protestoculara yapılan kanlı müdahalede yine Cancavidler ve Dakalu suçlandı.
 
Dakalu, ÅŸu sıralar hükümetle ülkenin farklı bölgelerindeki ayrılıkçı silahlı hareketler arasındaki barış görüÅŸmelerini yürütüyor.
 
BAE'ye olan yakınlığıyla bilinen Dakalu, ülkenin en güçlü isimlerinden biri olarak gösteriliyor.
 
Cancavidler, Yemen'de Husilere karşı Suudi Arabistan öncülüÄŸündeki koalisyon güçleri bünyesinde de yer alıyor.
 
Kaynak: TRT Haber

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.