Sosyal Medya

1960: Tenten Ä°stanbul'da

Fransa Belçika ortak yapımı olan 'Tenten ve Altın Post' isimli filmin bir bölümü İstanbul'da geçiyor. Tenten ve Kaptan Haddock'un Golden Fleece isimli gemideki hazineyi arama maceralarını anlatan filminde 1960 yılındaki İstanbul görüntüleri dikkat çekiyor.



1960’ların en güzel Ä°stanbul görüntüleri bir filme nasıl sığar? Ä°ÅŸte böyle.
 
Bir dönemin çocuklarının berbere gittiklerinde “tenten usulü olsun” dedikleri efsane çizgi karakterin hikayesi Ä°stanbul’da geçiyor. Görüntüsü temizlenerek yakın zamanda yeniden piyasaya sürülen filmde ÅŸehre dair detaylar muazzam.
 
Film, yönetmen Jean-Jacques Vierne (1921-2003) tarafından 1960’ta çekildi.  Yaz sezonunda 35mm olarak çekilen film, Fransa’da 1961 Aralık ayında vizyona girdi. Filmin Türkiye’deki gösterim tarihi ise “Tenten Ä°stanbul’da” ismiyle 1963 yılı oldu.
 
Filmde Malik rolüyle Ulvi Uraz (1921-1974), Çaycı rolüyle Faik CoÅŸkun (1914-1978), Avukat rolünde Kamer Baba (Mülayim Ters, 1911-1986), Père Alexandre rolünde Fransız ÅŸarkıcı Charles Vanel (1892-1989) ve Midas Papos rolünde de ÅŸarkıcı Darío Moreno (1921-1968) yer alıyor.
 
 
Filmin Konusu
 
Film, Kaptan Haddock’a Ä°stanbul’dan bir mektubun gelmesiyle baÅŸlar. Mektupta, Haddock’un eski arkadaşı Kaptan Thémistocle Paparanic’in öldüÄŸü bildirilmektedir. Paparanic kendi gemisi Altın Post’u miras olarak Kaptan Haddock’a bırakmıştır. Tenten ve Haddock, gemiyi devralmak üzere Ä°stanbul’a gelirler. Fakat gelir gelmez hayal kırıklığına uÄŸrarlar; çünkü vasiyet edilen gemi oldukça eski ve döküntü bir haldedir. Ä°lginçtir ki, Karexport ÅŸirketinin baÅŸkanı Anton Karabine bu gemiyi yüksek fiyatlarla satın almak istemektedir. Kaptan gemiden hoÅŸlanmamış olmasına karşın teklifi geri çevirir. Ancak bu satmama kararının ardından Tenten ve Haddock’a karşı Ä°stanbul’da çeÅŸitli saldırılarda bulunulur. Bu arada ikili, geminin kaptan kamarasında Paparanic’e ait eÅŸyaların arasında bir gazete kupürü keÅŸfeder. Kupürdeki haber ufak bir Latin Amerika ülkesi Tetaragua’daki bir ihtilal ile ilgilidir. Film ilerledikçe Tetaragua-Altın Post-Paparanic-Karabine etrafındaki gizem yavaÅŸ yavaÅŸ açığa çıkmaya baÅŸlar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.