Putin'in Gelecek Rusya Tahayyülü
Follow @dusuncemektebi2
Putin’in; Kazakistan örneğinde, Nazarbayev’in görünürde devlet başkanlığından çekilip, ama devletin yönetimini halen elinde tutması modelini desteklemesi, bizzat bugün Rusya’da yapılmak istenilen niyet için de, test niteliğinde idi! Putin, hem de Rusya merkezli yeni siyasi literatür ve yöntem üretme çabasıyla, bunun eski Sovyet hinterlandında karşılık bulması peşinde.
Putin’in imzası ile Mihail MiÅŸustin BaÅŸbakan olarak atandı. Parlamento ise bu adayı onayladı. Rusya’nın baÅŸbakanının deÄŸiÅŸtirilmesi ve hükümetin istifaya gönderilmesi, haliyle farklı yorumlara neden oldu. MiÅŸustin’in vergi sisteminde kreatif teknik adımları ile Rusya’ya ciddi katkı saÄŸladığını düÅŸünen Putin, esasında ne yapmak istedi? Rusya’da yeni dönemde baÅŸbakan ve hükümetin; finans, vergi, ekonomi üzerine yoÄŸunlaÅŸacağı yalın gözle bakıldığında anlaşılmaktadır. Planlı ve uzun zamandan beri üzerinde düÅŸündüÄŸü bir adım attı. Parlamentonun da gücünün artırılmasını isteyen Putin, Rusya’nın baÅŸkanlık sisteminden de hiç bir zaman vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Anayasada yeni deÄŸiÅŸimler yapma niyetinde olan Putin; akademisyen, aydın, sanatçı, STK ve medya temsilcilerinden oluÅŸturulan çalışma grubuna, kendi niyet ve tekliflerini de söyledi.
Putin’e göre Rusya, hiç bir zaman baÅŸkanlık sisteminden vazgeçmemelidir! Çok milletli ve geniÅŸ topraklı Rusya için, bunun tehlikeli olduÄŸuna inanmakta Putin! Bu sebepten, gelecekte anayasada deÄŸiÅŸiklik teklifine Rusya’ya baÅŸkanlık edecek ismin “25 yıl aralıksız Rusya’da yaÅŸamış olması ve baÅŸka bir ülkenin vatandaşı olmaması” zorunluluÄŸunun getirilmesini istedi.
Putin 2024 ve sonrasına hazırlanmakta. Derin Rus Devleti’nin de bu hususta, Putin’le aynı paralelde yürüdüÄŸünü görmekteyiz. Rusya üzerine kurgulanan yeni baskı içerikli süreci, minimize etme çabasında Putin. Çarlık Rusya’sının çöküÅŸünü iyice analiz ettiÄŸini ve bu durumdan ders çıkardığını, her fırsatta dile getirdiÄŸi eleÅŸtirilere de anlatmakta! Dolayısı ile Rusya’nın etki gücünü ve ilgi alanlarını daha da kemikleÅŸtirme peÅŸinde.
Bir taraftan Rusya içinde refah seviyesinin yükseltilmesi konusuna odaklanmış olan Putin, diÄŸer taraftan stratejik hamlelerini de anayasa ile pekiÅŸtirmekte. Bazıları bunu sadece “Putin’in iktidar ihtirası” olarak yorumladı. Oysa yapmak istediklerine odaklandığımızda, belki ilk bakışta kendi iktidarı için adımlar gibi anlaşılsa da, biraz öteye baktığımızda Rusya’nın kalıcı gücünün peÅŸinde olduÄŸunu anlamaktayız. Evet, Putin kendinden daha fazla bu stratejiyi gerçekleÅŸtirebilecek ismi bilmiyor! Ama kadrolarına baktığımızda, nasıl bir geniÅŸ kadro potansiyeli olduÄŸunu da görmezden gelemeyiz.
Batı’nın yenilikçi ve reformist bakış açısını benimsemiÅŸ adaylarıyla, yeni hükümette teknik altyapıya ve reformcu bir kaç ismi göreceÄŸimizden eminim.
Anlaşılan Putin, Batı’ya “reformun merkezi biziz” sinyalini vermekte. Aynısını zamanında Çariçe Katerina yapmıştı. Batı’nın tüm deÄŸiÅŸim dönüÅŸüm reformlarını, rüzgâr gelmeden kendi içindeki deÄŸiÅŸim dönüÅŸüm için kullanması, Rusya’yı cidden bir noktadan baÅŸka bir noktaya götürdüÄŸü, tarihi gerçekliktir.
Evet, Putin; yeni Rusya profiliyle, kendilerine yönelik rüzgârın önünü kesme peÅŸinde! Dünyada yeni dönem var ve bu dönemin ÅŸartlarını kendi ÅŸartlarına uydurmayı baÅŸaramayan, yeni dönemde yerinin olmadığını öngörüyor, Putin. Ahalinin sayısının artırılmasını, bu sebepten önemsiyor. Uçsuz bucaksız topraklar ve durmadan demografik olarak yayılan bir Çin var kapısında! Nesil artışı konusu, Rusya’nın geleceÄŸi açısından da önem arz ediyor.
Yeni dönemde, Rusya Federasyonu Güvenlik Kurulunun gücü ve etkisi de artacak. Medvedev’in oraya baÅŸkan yardımcısı atanması da, esasında devletçi yapının devam edeceÄŸinin sinyali niteliÄŸindedir. Kurulun baÅŸkanının, Devlet BaÅŸkanı olduÄŸunu da dikkate alırsak, burası bir nevi devletin esas kontrol noktası olacaktır. Bu bir taraftan “Putin’in kalıcı hale getirilmesi” için anahtardır, diÄŸer taraftan ise Putin sonrası Rusya için otokontrol merkezi içeriÄŸi taşıyacaktır.
Putin’in; Kazakistan örneÄŸinde, Nazarbayev’in görünürde devlet baÅŸkanlığından çekilip, ama devletin yönetimini halen elinde tutması modelini desteklemesi, bizzat bugün Rusya’da yapılmak istenilen niyet için de, test niteliÄŸinde idi! Putin, hem de Rusya merkezli yeni siyasi literatür ve yöntem üretme çabasıyla, bunun eski Sovyet hinterlandında karşılık bulması peÅŸinde. Sonuç alıp alamayacağını, zamanla göreceÄŸiz tabii ki! Lakin niyetin bu istikamette olması bile, önümüzdeki sürecin çetin olacağı sinyalini vermekte...
Müellif: Sevil Nuriyeva Ä°smayılov / Star
Henüz yorum yapılmamış.