Sosyal Medya

Güncel

Avusturya’da başörtüsü yasağı Anayasa Mahkemesine taşındı

Avusturya İslam Cemaati, aşırı sağcı hükümet tarafından geçen yıl yürürlüğe konulan ve başörtüsünü ilkokullarda yasaklayan yasanın iptali için, Anayasa Mahkemesine başvurdu.



Avusturya Ä°slam Cemaati (Ä°GGÖ) BaÅŸkanı Ümit Vural, merkez saÄŸ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisi (FPÖ) koalisyon hükümeti döneminde meclisten geçirilen ve 2019’un eylül ayından itibaren okullarda uygulanan baÅŸörtüsü yasağına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu. Vural, "Bugün ilkokullardaki baÅŸörtüsü yasağı hakkında Anayasa Mahkemesine ÅŸikayet dilekçesi verildi." ifadesini kullandı.
 
BaÅŸörtüsünün Müslüman kadınlara ait dini bir pratik olduÄŸunun dünya genelinde herkes tarafından bilindiÄŸine dikkati çeken Vural, Ä°slam Cemaati olarak kadınların baskıyla örtünmelerine de kesin bir ÅŸekilde karşı olduklarını vurguladı.
 
BaÅŸörtüsü dışında yasaklanan baÅŸka dini sembol yok
 
Vural, dönemin iktidarı ve eÄŸitim bakanının uyum, eÄŸitim kurumlarının sekülerliÄŸi ve cinsiyet eÅŸitliÄŸi gibi gerekçelerle yasağı yürürlüÄŸe soktuÄŸunu, ancak aynı gerekçeler doÄŸrultusunda ilkokullarda herhangi bir dine ait sembol ya da kılık kıyafetin yasaklanmadığını, yalnız baÅŸörtüsünün hedef alınarak, eÅŸitlik ilkesine aykırı bir tutum sergilendiÄŸinin altını çizdi.
 
Ä°ktidarın Müslümanları doÄŸrudan ilgilendiren baÅŸörtüsü gibi bir konuda kendileriyle diyalog kurma ihtiyacı duymadan karar aldığını hatırlatan Vural, yasağın yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten beri Avusturya genelinde yalnız 8 vakanın meydana geldiÄŸini, herhangi bir cezai iÅŸlem yapılmadan konunun diyalogla çözüme kavuÅŸturulduÄŸu bilgisini de paylaÅŸtı.
 
Vural, ilkokullarda baÅŸörtüsünün yasaklanmasının toplumda bir karşılığının olmadığını, konunun farklı gösterilerek popülist bir seçim vaadini gerçekleÅŸtirmek için kötüye kullanıldığını kaydetti.
 
BaÅŸörtüsü yasağının temel hak ve özgürlüklere, din ve vicdan özgürlüÄŸüne, yasalar önünde eÅŸitlik ilkesine aykırı olduÄŸunu dile getiren Vural, insan haklarını ihlal eden bu yasağın, Avusturya toplumunu güçlendirmeyeceÄŸini ifade etti.
 
Avusturya’da Mayıs 2019’da meclisten geçen ilkokul öÄŸrencilerine yönelik baÅŸörtüsü yasağı eylül ayından itibaren okullarda uygulanırken, yasaya uymayan çocukların aileleri 440 avro para cezasına çarptırılabiliyor.
 
 
Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.