Sosyal Medya

Güncel

Ruhani'den düşürülen uçak için özür telefonu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağını yanlışlıkla düşürdükleri için özür diledi.



Ukrayna Devlet BaÅŸkanlığı Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Zelenskiy'nin Ruhani ile telefon görüÅŸmesi gerçekleÅŸtirdiÄŸi bildirildi.
 
GörüÅŸmede Ä°ran’ın Ukrayna Havayollarına ait Boeing 737 tipi yolcu uçağını yanlışlıkla düÅŸürmesi konusunun ele alındığı kaydedilen açıklamada, "Ruhani, Ukrayna halkına ve hayatını kaybedenlerin ailelerine baÅŸsaÄŸlığı diledi. Ruhani, 176 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi trajediyle ilgili Ä°ran adına özür diledi. Ruhani, trajedinin, ülkesinin hatalı eylemleri yüzünden meydana geldiÄŸini tamamen kabul ediyor." ifadelerine yer verildi.
 
Ä°ran yetkililerinin, uçağın düÅŸürülmesinde suçlu olan kiÅŸileri sorumlu tutacağı belirtilen açıklamada, "Zelenskiy, olayda hayatını kaybeden Ukrayna vatandaÅŸlarına ait cesetlerin en kısa sürede ülkesine gönderilmesi gerektiÄŸini vurguladı." deÄŸerlendirmesinde bulunuldu. 
 
Açıklamada, Ukrayna DışiÅŸleri Bakanlığının Ä°ran'a olayla ilgili tazminat ÅŸartlarını içeren nota vereceÄŸi kaydedildi. 
 
Ruhani ile Trudeau telefon görüÅŸmesi yaptı
 
Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani ile Kanada BaÅŸbakanı Justin Trudeau yaptıkları telefon görüÅŸmesinde düÅŸürülen Ukrayna uçağını ele aldı. 
 
Ä°ran CumhurbaÅŸkanlığından yapılan açıklamaya göre Ruhani, olaydan duyduÄŸu üzüntüyü dile getirerek kazanın düÅŸüÅŸ nedenine ulaÅŸmak için faydalı araÅŸtırmalar yapıldığını ve nihai neticeye ulaÅŸmak için de incelemelerin dikkat ve süratle devam ettiÄŸini söyledi. Kazanının sebebini öÄŸrenmek için ilk andan itibaren ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Ruhani, ulaÅŸtıkları sonuçları dünya kamuoyunun bilgisine sunacaklarını aktardı. 
 
Teknik ve hukuki araÅŸtırmaların devam etmesi için gerekli talimatları verdiÄŸini hatırlatan Ruhani, Ä°ran'ın uluslararası yasalar çerçevesinde bu olayın aydınlığa çıkması için her türlü iÅŸ birliÄŸini memnuniyetle karşıladığını dile getirdi. 
 
Ä°ran'ın konsolosluk iÅŸlerini kolaylaÅŸtırdığını ve iki ülke dışiÅŸleri bakanlarının müzakereleri devam ettirmesine hazır olduklarını kaydeden Ruhani, iki ülke iliÅŸkilerinin Kanada'daki Ä°ranlıların refahına yardımcı olmak için devam etmesini istediklerini vurguladı. 
 
Orta DoÄŸu'daki güvenliÄŸin ABD'nin adımları ve müdahaleleri nedeniyle tehlikeli bir aÅŸamaya geldiÄŸini savunan Ruhani, "Ä°ran gerginliÄŸin düÅŸmesi için Hürmüz Barış Planı'nı sundu. Hepimiz bölgeye güvenlik ve istikrarın geri gelmesi için çaba göstermeliyiz." görüÅŸlerini paylaÅŸtı.
 
Trudeau da hayatını kaybedenler nedeniyle üzüntülerini ifade ederek kazanın nedenlerinin açığa kavuÅŸması için iÅŸ birliÄŸi yapılması ve çaba gösterilmesi gerektiÄŸini söyledi. Gerekli tahkikatların yapılması için Ä°ran ile her türlü iÅŸ birliÄŸine hazır olduklarını bildiren Trudeau, "Gelecekte, bölgenin güvenliÄŸi için faydalı olacak konularda daha fazla müzakere edebilmeyi diliyorum." dedi. 
 
Trudeau, dışiÅŸleri bakanlarının iÅŸ birliÄŸinden ve Kanada vatandaÅŸları için konsolosluk hizmetlerinin kolaylaÅŸtırılmasından duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.