Özel / Analiz Haber
Abdurrahman Dilipak: İran-Abd ve düşürülen yolcu uçağı denklemi
Follow @dusuncemektebi2
Yine Ortadou ve bölgemizde şeytan bölgemizde fazla mesai yapıyor. Şeytanın yol arkadaşı birileri de boş durmayacak, fitne ateşine odun taşımaya devam edecekler.
Ä°ran’dan kalkan Ukrayna uçağı düÅŸtü mü, düÅŸürüldü mü?
DüÅŸürüldü ise kim düÅŸürdü?. 180 can kaybı var. DüÅŸen uçak Boeing! Havayolu da Ukrayna olunca ve Ä°ran’da tam da ABD ile restleÅŸmelerin yaÅŸandığı bir zamanda olunca, insanların aklına 40 türlü ihtimal geliyor.
Ä°ran daha ilk günden uçağın kara kutusunu ABD’ye, uçağın üretici firmasına gönderilmeyeceÄŸini açıkladı. Güvenmiyor. Niye güvensin ki! O noktada haklı. Ama peki kendisi bu iÅŸi nasıl çözecek. Ukrayna ya da ABD, ya da uçakta hayatını kaybeden ülke yöneticileri niye Ä°ran’a güvensin.
Burada bir diÄŸer kafa karıştıran nokta da, Ä°ran Sivil Havacılık Dairesinin açıklaması. Bu açıklamaya göre, Ä°ran’da düÅŸen uçağın düÅŸüÅŸ sebebinin anlaşılması 2 yıl gibi bir zaman alabilir.
Trump dalgasını geçiyor: Ä°ran hava savunma sistemi yanlışlıkla Ukrayna uçağını vurmuÅŸ olabilir. Ä°ddia; karadan fırlatılan iki füze ile uçak düÅŸürülmüÅŸ olabilirmiÅŸ.
Yeni bir iddia daha gündeme geldi. Ukrayna uçağını vuran füze Rus yapımı, hava savunma sistemlerinden biri olan Tor füzeleri.
Batılılar, uçağın Ä°ran füzesi ile vurulduÄŸunu ileri sürüyorlar ve uydu görüntüleri yayınlıyorlar.
Bu konu bana bizim Rus uçağını düÅŸürmemizi hatırlatıyor. Vurulan savaÅŸ uçağı idi. Burada sivil bir hedef vuruldu.
Peki, Ä°ran füzesi ile vuruldu ise, hava savunma sistemine batılı hackerler sızarak bu füzeleri fırlatmış olamaz mı? Bu da mümkün. Ya da Türkiye’deki kripto FETÖ’cüler için Ä°ran’da hava savunma sisteminde görevli kripto bir Halkın Mücahidi elemanı fiilen böyle bir saldırıda yer almış olamaz mı?
Bizim Isparta’da düÅŸen yolcu uçağı ile ilgili iddiaları hatırlayın, ya da Muhsin YazıcıoÄŸlu’nun helikopterinin başına gelenleri hatırlayın. YazıcıoÄŸlu suikastı davasındaki son yargılamada gündeme gelen ihbar mektubunu hatırlayın.
Yani, demem o ki, bu konuda her ÅŸey mümkün. Bu konuda ÅŸimdi, Ä°ran’dan çok yüksek bir tazminat talebi gündeme gelebilir. Uçak üreticisi firma, kara kutunun gönderilmemesini de iddialarını destekleyici, suç belgelerini karartmaya yönelik bir örtülü ikrar olduÄŸunu öne sürebilir. Bu ülkeler, yolcuları için tazminat davası açabilir ve havayolu ÅŸirketi ve Ukrayna hükümeti yüksek oranda tazminat talep edebilir.
Ukrayna adı son günlerde çok fazla gündemde. Malezya Havayolları’na ait bir yolcu uçağının 2014 yılında Ukrayna’nın doÄŸusunda seyrederken füzeyle düÅŸürülmesi hâlâ sıcaklığını koruyan bir tartışma. Bu uçak düÅŸmesi de uzun zaman tartışılmaya devam edecek. Batılı ülkeler Ä°ran’ın bu iddiaları kabul etmesini beklemeden yaptırım uygulayacak ve muhtemelen Ä°ran’ın mal varlıklarının dondurulması ve bankalardaki paralarının bloke edilmesi için bir süreç baÅŸlatabilecekleri gibi, bazı Ä°ranlı yetkililerin yurtdışı seyahatlerine sınırlandırmalar getirebilirler.
Ukrayna deyip geçmeyin. Ukrayna hem AB ve hem de ABD’nin yakın takibinde bir ülke. Bu ülke Rusya’ya karşı, ABD bir sıçrama tahtası olabilir. Domuzlar Körfezi çıkarmasında Rusya’nın Küba’daki nükleer baÅŸlıklı füzeleri ile Sinop’taki ABD füzeleri takas edilmiÅŸti. ABD’nin bugün Sinop’a ihtiyacı yok. Bugün ABD’nin Ukrayna ile kurduÄŸu sıcak iliÅŸki, dün Rusya’nın Küba ile kurduÄŸu sıcak iliÅŸkiye benzetilebilir.
Domuzlar Körfezi Çıkarması, 1961 yılında (17 Nisan 1961 - 19 Nisan 1961) ABD´nin desteÄŸini arkasına alan ABD’nin, Ä°ran’a karşı örgütlediÄŸi “Halkın Mücahidleri” benzeri, Fidel Castro rejimini yıkmak için örgütlediÄŸi sürgündeki Kübalılar eli ile gerçekleÅŸtirmeye çalıştıkları baÅŸarısız bir iÅŸgal giriÅŸimi idi ve iki ülke savaşın eÅŸiÄŸine gelmiÅŸti.
Ä°ran’ın iÅŸi zor. ABD’nin de. Ä°ran doÄŸrudan ABD’ye saldırmıyor ve ÅŸu ana kadar ses getiren bir saldırı yapmadı. ABD’nin Irak’taki askeri üs ve elçilik binasına saldırıyorlar. Nedense Patriot’lar çalışmıyor ama, üslerde ciddi bir zarar olmadığı gibi, nasıl oluyorsa diplomatik merkeze fırlattıkları füzeler isabet etmiyor. ABD’den gelen tepkiler de sınırlı. Ä°srail de öyle. Hizbullah kamplarına geçmiÅŸte olduÄŸu gibi sınırlı bir saldırı gerçekleÅŸti.
Neden ABD denizden Ä°ran’ı vurmuyor ya da Ä°ran denizdeki açık Amerikan hedeflerine saldırmıyor? Bu sorunun cevabı da yok. Sürekli birbirlerini tehdit ediyorlar ama bir sonuç yok. Her iki taraf da bunu iç politikalarında malzeme olarak kullanıyorlar. Bu arada olan Süleymani’ye oldu. Ä°ran’da radikal bir isim artık masada yok. Bunun Devrim Muhafızları ile CumhurbaÅŸkanlığı iliÅŸkilerini nasıl etkileyeceÄŸini zaman gösterecek.
Dışarıdan bakınca, Süleymani’nin vurulmasının ardından yükselen öfke ve gösteriler aniden bitirildi. Sadece Süleymaniye yönelik saldırıyı protestolar deÄŸil, daha önce rejime dönük sokak gösterileri de bıçak gibi kesildi.
Bir yandan ABD’de konu seçim malzemesi yapılırken, Ä°ran’da da bu konu bir iç siyasi hesaplaÅŸma yanında Irak’ta “Arap Åžiası” tarafından oluÅŸturulmaya çalışılan Åžii yönetimi ile ilgili olarak Ä°ran üzerinde farklı bir baskı oluÅŸturuyor.
Öyle anlaşılıyor ki, bu konu bugünden yarına bitmeyecek ve zaman zaman ÅŸiddetlenerek ve geniÅŸleyerek devam edecek. Ä°srail de yavaÅŸ yavaÅŸ sürece bir tarafından katılma çabasında. Suudi Arabistan da bir ÅŸekilde sürece katılabilir. Herkesin bölgede birtakım emrivakiler için böyle bir kontrollü krize ihtiyacı var.
Ama unutmamak gerekir ki, adı geçen ülkelerin hemen hepsinde çok farklı, kontrol dışı derin yapılar var ve bunlar sürece müdahale ederek iÅŸleri daha da içinden çıkılmaz hale getirebilirler. Ä°srailli ve Amerikalı Evengelik Siyonistler “Tanrıyı kıyamete zorlamak” adına, yangına körükle gidercesine tehlikeli çıkışlar yapabilirler. Ä°ster misiniz bir de Mehdi ve Mesih tartışması yaÅŸansın.
Yani, demem o ki, Åžeytan bölgemizde fazla mesai yapıyor. Åžeytanın yol arkadaşı birileri de boÅŸ durmayacak, fitne ateÅŸine odun taşımaya devam edecekler.
Selâm ve dua ile.
Yeni Akit
Henüz yorum yapılmamış.