Bir Nurettin Topçu fotobiyografisi
Follow @dusuncemektebi2
İsmail Kara’nın ‘İsyan Ahlâkı Peşinde-Nurettin Topçu Albümü’nü okurken, seyrederken bir düşünce adamının hayatının dışında, onun yaşadığı günleri, kişileri de okumuş oldum.
Nurettin Topçu gibi insanların serüvenleri, hayat hikâyeleri, Türkiye’nin tarihiyle örtüÅŸür. Åžu tanıtıcı cümleleri okuyun: “Bir ilim adamını, bir yazarı, bir sanatçıyı görsel malzeme üzerinden, ondan geride kalan fotoÄŸraf, kartpostal, çizim, not, mektup, kartvizit, müsvedde, imzalı kitap, resmi ve hususi evrak, kapak eskizi gibi malzemeyi merkeze alarak anlatmak ne kadar doÄŸru, yerinde ve yeterli bir hareket olur? Bu kitapta muallim, fikir adamı ve ahlâk filozofu Nurettin Topçu için böyle bir deneme yapılmaktadır.” Ben bu denemenin çok baÅŸarılı olduÄŸunu belirtirim. Bu tür kitaplarda önce kronolojinin okunmasını salık veririm.
Ä°lkeli hayatlar örnek alınmalıdır; küçük, gündelik çıkarların esintisi ile deÄŸil, ikbal vaatlerinin fırtınasıyla bile eÄŸilmeyen insanlar, yarının kuÅŸaklarına ilham kaynağı olmalıdırlar.
Nurettin Topçu, bugün de okunan biridir. Ama hatırlatmaya ihtiyaç duyulması da olaÄŸan karşılanmalıdır. Nasıl okuduÄŸunu, ailesine nasıl yardımcı olduÄŸunu, dünya görüÅŸüne, donanımına aykırı gelen önerileri nasıl kale almadığını görünce, özellikle bir genç olarak kendinize çekidüzen vereceksiniz. Kitaptaki önemli bölümlerden alıntılar yapacağım:
Topçu, Sorbonne’a giderek ‘Conformisme et Revolte’ baÅŸlığıyla basılan ve bir ahlak problemi olarak itaat/baÄŸlanma/uysallık-isyan, sosyalizm bireycilik-anarÅŸizm-ferdiyetçilik meselelerini tartışan doktora tezini savunur ve üstün baÅŸarıyla verir. Tez savunmasını izleyenler arasında Adnan ve Halide Edip Adıvar da bulunmuÅŸtur (Halide Hanım’ın savunma sonunda aÄŸladığı rivayeti de vardır). Sadece fotoÄŸraflara eÅŸlik eden notlardan, açıklamalardan oluÅŸmuyor çalışma, kitaplarından seçmelerle de albüm bütünleÅŸiyor. ‘Ä°syan Ahlâkı’ yazısını okuyun.
Ömrünün sonuna kadar sürecek muallimlik günleri böylece baÅŸlamış olur. Ciddiyetle, zevkle ve heyecanlı.
Galatasaray Lisesi’nde müdürün bazı öÄŸrenciler için istediÄŸi iltiması reddeder, Ä°zmir’e tayini çıkar.
Felsefeci Hüseyin Batuhan, hocası Nurettin Topçu’nun etkisiyle, felsefe öÄŸrenimini seçer.
Gene edebiyatçı/felsefeci AfÅŸar Timuçin’i de felsefe okumaya yönlendiren Nurettin Topçu’dur: “Ben felsefeye ön hazırlığımı, Ä°stanbul Erkek Lisesi’ndeki öÄŸrencilik yıllarımda yaptım diyebilirim. Son sınıfta Nurettin Topçu’yla karşılaÅŸtık. Onun felsefe dersleri tam bir felsefe ÅŸöleniydi.”
‘Üniversite ile Kan UyuÅŸmazlığı’ baÅŸlıklı bölüm de okunmaya deÄŸer.
Kitabından alınan ‘Kıymetli Gençler’, sanırım, okuyan gençleri kendi kiÅŸilikleri, tercihleri üzerine yeniden düÅŸündürecektir.
‘Hareket Dergisi’ni ve savunduklarını bilmeden Nurettin Topçu’yu deÄŸerlendirmek eksik kalır.
* ‘Sohbet Halkaları Yahut Yarınki Türkiye’nin Ä°nÅŸası’ bölümü de onun yaptıkları konusunda ipuçları vermekte; toplantı, anma günlerinin tertip edilmesindeki rolünü de bilmek gerekir.
Ä°smail Kara’nın kitabı, önemli bir düÅŸünce insanının yaÅŸamımızdaki yerini, Türkiye’de büyük deÄŸer taşıyan, birçok kuÅŸağı yönlendiren fikirlerini, yönlendirici tespitlerini görsel malzeme çaÄŸrışımlarıyla bize iletiyor.
Türk düÅŸüncesini, bu dünyadaki aÅŸamaları öÄŸrenmek için bu kitabı kütüphanenizde bulundurmalısınız.
Müellif: DoÄŸan Hızlan / Kaynak: Hürriyet (6 Ekim 2018)
Henüz yorum yapılmamış.