Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya'yı anarken...
Follow @dusuncemektebi2
Değerlerimiz adına kalemini hizmetkâr eden Mevlana, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya ve Çağın Soylusu Mehmet Akif İnan’ı ve dahi bu vatan için mücadele etmiş ve bu dünyadan göç etmiş tüm gönül insanlarını rahmetle anıyorum.
Bazı zaman dilimleri deÄŸerlendirebilene farklı fırsatlar sunar. Aralık ayı içerisinde Türk- Ä°slam tasavvuf ÅŸairi, mutasavvıf, gönül insanı Mevlana Celaleddin-i Rumi düÄŸüne gider gibi Mevla’sına iltica etti. Zordur ölümü kabullenmek, birçoÄŸumuz ölümden mümkün olduÄŸu kadar uzak durmaya çalışırız. Ölüm korkusu Cahit Sıtkı’ya Otuz BeÅŸ YaÅŸ ÅŸiirini yazdırmamış mıdır? Yine ağızların tadını bozan ölümü çokça hatırlayın ilahi tavsiyesi efendiler efendisinden ümmetine tavsiye edilmiÅŸtir.
Merhum Mehmet Akif Ersoy yine 27 Aralık’ta hakka yürüdü sevenlerinin omzunda. Milli Åžairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ölüm hikâyesi de farklı bir hüzün barındırır. Fakat bu yazımızda zamanın hatırlatıcı özelliÄŸi üzerinde olumlu bakış açısıyla paylaşımlarda bulunmak istiyorum. 5 Ocak Bayrak ÅŸairimizin ölüm tarihi. Arif Nihat Asya’nın namı diÄŸer Bayrak ÅŸairimizin baÅŸka hiçbir ÅŸiir yazmamış olsa bile “Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü” dizeleri ile baÅŸlayan ÅŸiiri rahmetle yad edilmesi için yeterlidir.
Gecenin ilk saatlerinde baÅŸlayan ve sabah ezanıyla vücut bulan “Bayrak” ÅŸiiri bir samimiyetin ve inancın ÅŸiiridir. Arif öÄŸretmen, öÄŸrencilerinin bayrak konulu ÅŸiir bulamaması üzerine yıllardır gönlünde demlenen ve doÄŸumu bekleyen duyguları harf oldu, kelime oldu ve bir ÅŸaheser olarak hayat buldu.
Merhum Arif Nihat Asya, Milli duyguların yanında Türk edebiyatının en içli, en duygusal ve en etkili naatını yazmıştır. “Naat” ismiyle yayınladığı “Seccadem kumlardı.” dizeleri onlarca ÅŸairin nefesinde ateÅŸ oldu, sel oldu, figan oldu ve itiraz oldu. Ebu cehillerin kıtalar dolaÅŸtığını haykırdı yıllar önce. Ne kadar da isabetli noktalara deÄŸinmiÅŸ merhum Arif Hoca. Orta DoÄŸunun kan gölüne döndüÄŸü günleri yaÅŸayan bizler için çok ama çok öncelerden ikazlar yapılmış meÄŸer.
Arif Nihat Asya, Adana’da edebiyat öÄŸretmenidir ve çocukluÄŸu yetim öksüz bir vaziyette geçmiÅŸtir. Akrabalarının yanında büyüyen Arif Hoca’yı Bayrak Åžairi yapan belki de yaÅŸanmışlıklarıdır. Åžehitler tepesine meçhul asker anıtı dikilince ayaÄŸa kalkan ve “Kim demiÅŸ meçhul asker diye, yattığı toprak belli, tuttuÄŸu bayrak belli” dizeriyle itirazını dile getirmiÅŸtir. Arif Nihat Asya’yı sosyal medya paylaşımlarında yâd edenlere teÅŸekkür etmekle birlikte aynı paylaşımın sahiplerini her yıl Arif Nihat Asya’nın bir kitabını okumaya davet ediyorum.
6 Ocak baÅŸka bir gönül insanının ölüm günü. Kendisi Kudüs Åžairi olarak bilinir. Yedi Güzel Adamdan biri, yazar, mütefekkir, mücadele insanı. Efendim Mehmet Akif Ä°nan’dan bahsediyoruz. Åžanlıurfa Lisesinden sürgün edildiÄŸi MaraÅŸ Lisesi aslında kendisi için kaderin bir cilvesi olmuÅŸtur ve edebiyat iklimine sürüklenmiÅŸtir. Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Cahit ZarifoÄŸlu ve diÄŸerleri. Daha lisede öÄŸrenci iken coÅŸan gönül ırmağı ileride nehirler çaÄŸlatacak bir coÅŸkunluÄŸa kavuÅŸacaktır.
“Kim demiÅŸ her ÅŸeyin bitiÅŸi ölüm, Destanlar yayılır mezarımızdan” dizeleri esasında Merhum Mehmet Akif Ä°nan’ın mücadele anlayışı ortaya koymaktadır. Özellikle Merhum Ä°nan’ın “Mescidi Aksa’yı gördüm düÅŸümde” dizeleri ile baÅŸlayan ÅŸiiri mazlumların çektiÄŸi zulümler karşısında duyarsız kalmadığı gerçeÄŸini ortaya çıkarmıştır. Belki de bu duyguları kendisini en karanlık zamanlarda bir mücadele örgütü kurmaya yöneltmiÅŸ, 1992 yılında EÄŸitim Bir Sen’i kurmuÅŸtur.
DeÄŸerlerimiz adına kalemini hizmetkâr eden Mevlana, Milli Åžairimiz Mehmet Akif Ersoy, Bayrak Åžairimiz Arif Nihat Asya ve Çağın Soylusu Mehmet Akif Ä°nan’ı ve dahi bu vatan için mücadele etmiÅŸ ve bu dünyadan göç etmiÅŸ tüm gönül insanlarını rahmetle anıyorum.
Müellif: Hacı Sarı / Kaynak: DiriliÅŸ Postoaso
Henüz yorum yapılmamış.