Yerli oto ve ülkeye sınıf atlatan ufuk: Tekno-milliyetçilik
Follow @dusuncemektebi2
Bugüne kadar hem vatanperverlik hem de milliyetçilik çeşitli değerlere ve ideolojilere dayanarak gelişiyordu. Şimdi çok daha farklı bir milliyetçilik tarzı ortaya çıkıyor. Tekno-milliyetçiliktir bu. Bunun etrafında yeni tarih, yeni rüya ve yeni gelecekten bahsediliyor.
Ulusal aidiyet “Türkiye’nin otomobili” ifadesiyle yansıyor. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da “60 yıllık bir rüyayı gerçekleÅŸtirerek tarihi bir güne tanıklık ediyoruz” diyerek bunu pekiÅŸtiriyor. Otomobilimiz “yerli ve milli”. Teknoloji etrafında bir vatanperverlik oluÅŸuyor. Sosyologlar, birçok milliyetçilik biçiminden bahseder. Etnik milliyetçilik, sivil milliyetçilik, maritime/deniz milliyetçiliÄŸi, banal milliyetçilik… Ama bizim Türkiye’de ÅŸu an yaÅŸadığımız bir tekno-milliyetçilik. Yani bir teknoloji üretimi etrafında, yeniden milli kimliÄŸin güçlenmesi ve vatanperverliÄŸin derinleÅŸmesi ortaya çıkıyor. Aslında Fransızlar Renault, Almanlar Volkswagen (halk vagonu/halk arabası), Ä°ngilizler Land Rover, Japonlar Toyota, Ä°talyanlar Fiat gibi otomobil markalarıyla özdeÅŸleÅŸiyorlar. Araba markaları ve toplumlar arasındaki bu özdeÅŸim, tekno-milliyetçiliÄŸin varlığına iÅŸaret ediyor.
Türkiye’de toplum epeydir iç çekiÅŸmeler, büyük terör dalgaları, FETÖ darbe giriÅŸimi gibi ciddi sorunlarla boÄŸuÅŸuyor. Halk küresel müdahalelere maruz kaldığına inanıyor. Ä°çsel sarsıntılar, kutuplaÅŸmalar ve derin ihtilaflardan geçiyor. Adeta kolektif bilincin parçalanan partiÄŸini yaşıyoruz. Ortak bir toplumsal tahayyül etrafında halkalanmak zorlaşıyor. Hiçbir ÅŸeyde geniÅŸ bir uzlaÅŸmaya varamıyoruz. Din, tarih, ahlak, adalet konularında derin bir ÅŸüphe içerisindeyiz. Toplum olarak septik bir ruha savrulduk. Ama Türkiye Otomobil GiriÅŸim Grubu’nun geliÅŸtirdiÄŸi milli ve yerli araba projesiyle beraber toplumda yeni bir heyecan doÄŸuyor. Birbirine karşı ciddi mesafeler içinde olan partiler, kesimler ve aktörler bu tema etrafında yakınlaÅŸtılar. Gelecek Parti Genel BaÅŸkanı Ahmet DavutoÄŸlu tebriklerini belirtiyor. CHP’li Ä°BB Ä°mamoÄŸlu, bu teÅŸebbüsü kutladı. Sosyal medya muharebelerinde çarpışıp duran post-modern kabileler, “biraz duralım galiba iyi ÅŸeyler oluyor” diyerek baltalarını bırakıyor. Milli aidiyet, bir teknoloji etrafında tekrar canlanıyor. Ortaklık bilincinin milli temelleri otomobil üretimi üzerinden yeniden yükseliyor.
Milli araba etrafında çeÅŸitli çevreler ve meslek grupları daha ÅŸimdiden seferber olmaya baÅŸladı. Ekonominin milli bilinç etrafındaki hareketliliÄŸidir bu. Nitekim bir grup taksici esnafı, 30 bin araba sipariÅŸini verdi. Ä°stanbul Taksiciler Esnaf Odası (Ä°TEO) BaÅŸkanı, “Sektör olarak çok heyecanlıyız. Uzun zamandır beklediÄŸimiz bir projeydi. Nasıl ki yerli ve milli bir yazılım bilinci ile bugüne kadar hareket ettiysek, aynı bilinci deÄŸerli yolcularımızı taşıdığımız araçlarımız için de taşıyoruz. Ülkemiz adına bir dönüm noktası oluÅŸturacak yerli otomobile bu anlamda destek olacağımızı ÅŸimdiden açıklamak istiyoruz. Yerli otomobil görmemize gerek yok, 17 bin araca ÅŸimdiden talibiz” diyor. BaÅŸka bir dernek 5 bin almaya talip olduklarını söylüyor. Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odası da otomobil çıktığında ilk tercihlerinin olacağını söylüyor. Ayrıca özel ÅŸirketler, sivil toplum kuruluÅŸları, kamu kurumları, spor kulüpleri ve tüketicilerin de sipariÅŸleri ile birlikte Türkiye’nin Otomobili’ne talep ÅŸimdiden 100 bini aÅŸmış bulunuyor.
Toplumda ciddi bir heyecan, pozitif bir seferberlik ve güzel umutlar doÄŸuyor. Bütün bunlar otomobil etrafında oluÅŸan milli dayanışmayı anlatıyor. Kurumlar, gruplar ve insanlar milli ve yerli teknoloji etrafında birleÅŸiyorlar. Türkiye bir makine üretmenin ötesine geçerek yeni bir tahayyülü yaşıyor. ÇoÄŸul ve atomize hikayeler içinde ortaklık bilincinden uzaklaÅŸan toplum, ÅŸimdi bir otomobil üretimi ile ortak bir hikayeye dahil oluyor. Buradan dayanışma ve birlik ÅŸuuru doÄŸuyor. KutuplaÅŸma, segmentleÅŸme ve derin farklılaÅŸma döneminden sonra milli bilinç yükseliyor.
Bugüne kadar hem vatanperverlik hem de milliyetçilik çeÅŸitli deÄŸerlere ve ideolojilere dayanarak geliÅŸiyordu. Åžimdi çok daha farklı bir milliyetçilik tarzı ortaya çıkıyor. Tekno-milliyetçiliktir bu. Bunun etrafında yeni tarih, yeni rüya ve yeni gelecekten bahsediliyor. Toplum da buna koÅŸuyor. Aslında toplum kutuplaÅŸma ve cedelleÅŸmekten yoruldu. Bunu aÅŸmak için büyük, umutlu ve ortaklaÅŸa bir gelecek tahayyülüne denk düÅŸen bir teknolojiye yönelimsellik içinde (Husserl’in kulakları çınlasın!). Burada otomobil bir meta olmanın ötesinde imgesel bir varlığa dönüyor. MilliÄŸin ve yerliliÄŸin imgesi… Otomobil vatanperverliÄŸini yaşıyoruz. Åžahsen bunun “hilal” adıyla da sembolleÅŸmesinin iyi bir tercih olacağını düÅŸünüyorum.
Müellif: Ergün Yıldırım / YeniÅŸafak
Henüz yorum yapılmamış.