Sosyal Medya

Avrasya'yla ittifakın Türkiye'ye maliyeti

Amerika’yla, İsrail’le ve Avrupa’yla ittifakın ülke ve toplum için ağır bedelleri olduğu gibi Rusya ve Çin’le ittifakın ağır bedelleri de oluyor/olacak elbette. Suriye’den sonra Libya’da da belirginleşmeye başlayan tablo Türkiye’nin nasıl zorlu tercihlerle yüz yüze olduğunu gösteriyor.



Fırat’ın doÄŸusundan Irak sınırına kadar Suriye’nin kuzeyinde planlanan ve 32 KM derinliÄŸi hedefleyen Barış Pınarı Harekâtı’nı önce Amerika ile sonra Rusya ile imzalanan mutabakata dayanarak durdurmakla Türkiye iyi mi yaptı? Ä°ki aylık zaman diliminde yaÅŸanan geliÅŸmelere bakarak PKK-PYD’nin bırakın güvenli bölge hattının güneyine çekilmesini bizzat Rusya marifetiyle Esed rejimine entegre edildiÄŸini söylemek durumundayız. Putin’in, Lavrov’un vereceÄŸi teminat ancak bu kadar ve bu ÅŸekilde iÅŸler. Sakın kimse ÅŸaşırdığını filan söylemesin!
 
Ä°dlib neden çatışmasızlık mutabakatına raÄŸmen ateÅŸ topu gibi yanıp kavruluyor? Ä°dlib’i yakıp yıkan Astana ve Soçi Zirveleri’nin asli ortağı, Esed rejimin garantörü Rusya deÄŸil mi? Evet, Rusya ve Esed rejimi Türkiye’nin 12 askeri gözlem noktası bulunan Ä°dlib’de hiçbir gerekçe dahi ileri sürmeden fırın, hastane, okul, mescid, mülteci kampı gibi sivil yerleÅŸim yerlerinde çoluk çocuk demeden önüne geleni katlediyor. Katliamları en yüksek irtifadan uçan savaÅŸ uçaklarından attığı füzelerle gerçekleÅŸtiriyor olması Rusya ve Esed’in barbarlıkta sınır tanımama inadından baÅŸka bir anlama gelmiyor. Fakat bu kör, amaçsız ve askeri stratejiden bağımsız bir barbarlık deÄŸil elbette. Libya’yla DoÄŸu Akdeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölge üzerine zapt edilen muhtıranın bu barbarlığı hızlandıran, daha bir korkunçlaÅŸtıran faktörlerden biri olduÄŸunu vurgulamamız gerekiyor.
 
Rusya’yla AnlaÅŸmanın Riskleri
 
Türkiye’nin Rusya’yla güle oynaya yakınlaÅŸtığını, Rusya’ya güven ve hayranlık duyduÄŸunu söyleyecek aklı başında bir adam bulmak mümkün deÄŸildir sanırız. Hepimiz biliyoruz ki; Rusya tercihi ancak Amerika ve Avrupa’nın, Türkiye’ye yönelik ahlaki ve hukuki temeli olmayan kimi açık kimi örtülü çirkin yaptırımları, tuzakları ve baskıları neticesinde gündeme geldi. Sürecin özeti ÅŸöyle: Amerika ve Avrupa itti ve fırsattan istifade Rusya da çekti. Åžimdi ÅŸu soruyu sormamız icap ediyor: Rusya’yla yakınlaÅŸmak Türkiye’yi Amerika ve Avrupa’ya karşı kuvvetlendirdi ve güvence altına aldı mı? Rusya’yla iliÅŸkilerde Türkiye denge kurucu bir aktör olarak ne oranda belirleyici olabiliyor? Daha önemlisi Türkiye açısından Rusya anlaÅŸmalarına sadık, güvenilir ve istikrar vadeden bir devlet midir? 
 
Rusya’yla yapılan anlaÅŸmaların Türkiye’yi Amerika ve Rusya’ya karşı ne oranda güçlü kıldığını en iyi zaman gösterecek. Lakin ilk etapta Amerika ve Avrupa’yla yaÅŸanan gerilimlerin Rusya tarafından sadece fırsat olarak görüldüÄŸü de Türkiye’nin zaaflı alanlarının Rusya tarafından iyice deÅŸilip kanatıldığı da ortada. Suriye sorununu Amerika’nın ileri karakolu ve bölgesel garnizonu ÅŸeklinde inÅŸa ettiÄŸi PKK-PYD’ye indirgemekle Türkiye arkasını Rusya ve Ä°ran’a yaslayan Esed rejimi konseptinden ayrıştırmış oldu. “Suriye’nin toprak bütünlüÄŸü” mottosu Türkiye açısından hem çeldirici hem de çözümsüzlüÄŸü kronikleÅŸtirici bir iÅŸlev gördü.
 
Libya’ya daha doÄŸrusu DoÄŸu Akdeniz’e iliÅŸkin yapılan açılımları felç etmeye matuf teÅŸebbüsler Batı’dan önce Rusya’dan geliyor. Rusya hem Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’yla yaÅŸadığı çeliÅŸkiden yararlanıyor hem de Suriye’den milyonluk göç dalgasını tetiklemek üzere Ä°dlib’e vahÅŸice saldırıyor. Türkiye’ye yönelik emperyalist kuÅŸatma Amerika’dan Avrupa’dan önce Rusya’dan geliyor. 
 
İttifak ve İhtilaf Sınırları
 
Suriye ve Libya sahillerinden sıcak denizlere inen “Rus Ayısı” Türkiye’nin sahillerine de dadanıp musallat oluyor. Amerika’nın profesyonel cinayet ÅŸebekesi Blackwater’ın kanlı ve kirli serüvenlerini takip edenler malum sebeplerle Rusya’nın benzer iÅŸlerini görmek üzere kurup geniÅŸ bir sahada etkin kıldığı Wagner’in kanlı ve kirli serüvenlerini takip edemiyor. 
 
Rusya ve Çin’le yapılan bir dizi anlaÅŸma sadece siyaseti deÄŸil medya, akademi hatta sivil toplumu dahi angaje etmiÅŸ anlaşılan. Bireysel ve kör ÅŸiddetin maÄŸduru kadınlara ve hayvanlara yönelen kör ÅŸiddet hakkında yüksek duyarlılıklar sergileyen siyaset, medya, akademi ve sivil toplum Rusya ve Çin tarafından sergilenen sistematik iÅŸkence ve katliamları sanki görmüyor, iÅŸitmiyor gibi bir havaya bürünmüÅŸ durumda. En yüksek perdeden emperyalizm karşıtlığı bahsi açılıyor ancak aynı Kemalist-sol çevreler gibi basit ve tutarsız bir Amerikan karşıtlığından öteye geçilemiyor. 
 
Hükümet, Rusya’nın Suriye ve Libya’daki kanlı ve kirli operasyonlarına tepki gösteremeyince ona baÄŸlı olarak medya ve sivil toplum da eller cepte ıslık çalıp geziniyor. Çin’in DoÄŸu Türkistan’da Nazi rejimi benzeri toplama kamplarında milyonlarca insanı ne türden barbarca muamelelere tabi tuttuÄŸu ortadayken Çin’in Türkiye’deki temsilcileri baÅŸköÅŸelerde misafir ediliyor. Kızılderililere yönelik soykırımı veya Afrikalı insanlara yönelik köleleÅŸtirme faaliyetlerini lanetlemek önemli tabii ki. Ancak Suriye ve Libya’da Rusya’nın iÅŸlediÄŸi sistematik cinayetlere ne zamana kadar sessiz kalınabilir. Avrupa’nın mültecilere karşı ırkçı-ayrımcı politikalarını lanetlemek insanlığımızın gereÄŸi elbette. Lakin DoÄŸu Türkistan’da milyonlarca insanı en rezil iÅŸkencelere maruz bırakan Çin’e yan bakmayı, kem söz söylemeyi “CIA tuzağı” olarak görecek kadar da paranoyak olmamak lazım.
 
Rusya ve Çin’in Türkiye’deki uzantıları altın çağını yaşıyorlar. Amerika ve Avrupa’ya gösterilen haklı tepkileri Rusya ve Çin hesabına çalışanlar baÅŸka mecralara tebdil ediyorlar. Komplo teorileri, vesvese, doÄŸu despotizmine hayranlık, devlet kutsayışları vs. yükseliÅŸ trendinde. Ahlaken ve hukuken meÅŸruiyeti olmayan sicili son derece kabarık nüfuz casusları, toplumsal karşılıkları 50 yıldır sıfıra yakın seyreden “beÅŸinci kol” türü örgütlenmeleri saçma sapan gerekçelerle kamuoyuna “deniz feneri” gibi takdim edildikçe Türkiye deÄŸil uluslararası dengeleri iç iÅŸleyiÅŸini bile tanzim edecek mecali kendinde bulamaz. Bu yol ve yol arkadaÅŸları sadece başımıza gelecek felaketleri büyütürler. Amerika’ya, Avrupa’ya, NATO’ya karşı öfkemiz haklı ancak aşırı tepkilere yönelerek kendimizi Rusya ve Çin ittifakıyla aldatmayalım.
 
 
Müellif: Kenan Alpay / Yeni Akit
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.