Evlerimiz bizim cennete açılan ruhsatımızdır
Follow @dusuncemektebi2
Topluca sabah namazlarına kalkılan, içerisinde Kur’an okunan, Allah’ın zikredildiği, iyiliğin emredildiği, kötülüğün men edildiği, ümmetin derdiyle dertlenilen her ev bir vakıf, bir medrese, bir tekke, bir yardım teşkilatı ve bir cemaat gibidir. O evlerin hoca efendileri, müderrisleri, âlimleri babalar; hoca hanımları anneler; ilim talebeleri ise çocuklardır.
Bu evlerde istiÅŸare vardır. Aileyi ilgilendiren konularda ailenin en küçük ferdinin bile fikirleri deÄŸerlidir. Ä°taat vardır. Kadın kocasına, çocuklar anne ve babalarına, hepsi toplu halde Allah’a ve Resulüne itaat ederler.
Bu evlerin tıpkı bir medrese gibi haftalık dersleri vardır. Haftada bir gün ailece yapılan bu derslerin ana müfredatı Kur’an ve sünnettir. ÖÄŸrenilen dersler, ayetler, hadisler o hafta hayata tatbik edilir. Aile cemaatinin fertleri bu dersler konusunda birbirini denetler ve nasihat ederler.
Bu evler, bir tebliÄŸ ve davet teÅŸkilatı gibidir. Evin kapıları davet ve irÅŸat için haftada bir gün beylere, bir gün hanımlara açılır. Haftalık sohbetler yapılır, Kur’an öÄŸretilir. KomÅŸulara, akrabalara, arkadaÅŸlara, apartman ve mahalle sakinlerine sürekli iyilik emredilir, kötülükten men edilir.
Bu evler sanki bir yardım teÅŸkilatı gibidir. Ä°nfak prensibi gereÄŸi evin görünen bir köÅŸesinde küçük bir sadaka kutusu bulunur. Çocuklar harçlıklarından, anneler masraflarından, babalar kazançlarından artırdıklarını bu sadaka kutusunda biriktirir. Mahalledeki ve akrabalar arasındaki yetimler ve ihtiyaç sahipleri bu ailenin infakıyla nasiplenirler.
Bu evlerin en güzide köÅŸesi aile cemaati için gerekli kitapların bulunduÄŸu kütüphane köÅŸesidir. Bu kütüphanede evdeki herkese hitap eden bir itikat, bir ahlâk, bir tefsir, bir hadis, bir fıkıh ve bir siyer kitabı ve muhakkak evlilik ve mahremiyetleri konusunda yazılmış bir kitap bulunur. Anne ve babaların buluÄŸ çağına ermiÅŸ çocuklarına anlatmakta ve öÄŸretmekte zorlanacakları önemli ve gerekli bilgileri içeren gençler için bir ilmihal kitabı da bu kütüphanelerin olmazsa olmazıdır.
Bu evler bir cihat meydanı gibidir. Televizyonun ve internetin ahlaksızlıklarına, gıybet ve dedikoduya, ibadette gevÅŸekliÄŸe ve haramlara karşı mücadele muhteÅŸem bir cihat bilinciyle yapılır. Ümmeti ilgilendiren mitinglere, programlara, çalışmalara, konferanslara ailecek iÅŸtirak edilip, maddi ve manevi katkıda bulunulur. Bu evlerde kimse dizi müptelası deÄŸildir. BaÅŸta vakit olmak üzere hiçbir ÅŸey israf edilmez. Bu evlerde her gün hakkın geldiÄŸini batılın zail olduÄŸunu müjdeleyen gazeteler okunur. Ä°slam’a aykırı neÅŸriyat bu evlerin kapsından içeri giremez.
Bu evlerde ümmetin, Åžam’ın, BaÄŸdat’ın, Gazze’nin derdiyle dertlenilir. Gözyaşı akıtılacaksa diziler, filmler için deÄŸil ümmet için akıtılır. Sevinilecekse ümmet için sevinilir.
Bu evlerde en büyük yatırım ümmetin derdine çare olacak salih ve saliha nesiller için yapılır. En zeki çocuklar Allah yolunda adanır. Hiç olmazsa çocuklardan birisi hafız olsun, ilim adamı olsun istenir. Fatih’ler, Selahaddin’ler de bu evlerden yetiÅŸir. Evlerini bir vakıf ve bir cemaat haline getiren bu aile fertlerinin her biri muhakkak Ä°slam BirliÄŸi, Faizsiz Ä°slam Ekonomisi, Önce Ahlâk ve Maneviyat için çalışan büyük bir teÅŸkilatta da görevlidirler.
Müellif: Abdülaziz KıranÅŸal / Milli Gazete
Henüz yorum yapılmamış.