İbrahim Tenekeci'nin arşivinden: Hepimiz, bir kişi eksik yaşıyoruz
Follow @dusuncemektebi2
Nurettin Topçu, ''merhametin olmadığı yerde insan da yoktur'' diyor. Var mıyız? O halde, şunu söyleyebiliriz: Biz aslında insanı kaybediyoruz. İnsanoğlu, durmadan hata veriyor.
Ä°slam tarihinin en kanlı ve karanlık devirlerinden birine, belki de birincisine ÅŸahitlik etmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kalbin kapısı kapanmış gibi.
Nurettin Topçu, ''merhametin olmadığı yerde insan da yoktur'' diyor. Var mıyız? O halde, ÅŸunu söyleyebiliriz: Biz aslında insanı kaybediyoruz. Ä°nsanoÄŸlu, durmadan hata veriyor.
Acımızın ve çaresizliÄŸimizin yüzölçümü her geçen gün büyüyor, büyüyor, büyüyor. DoÄŸu Türkistan ile Orta Afrika Cumhuriyeti''nin arası, sekiz bin kilometreymiÅŸ. Ä°ÅŸte bu kadar büyük bir coÄŸrafyada, Mehmed Akif''in dizesi tekrar ve tekrar söyleniyor, yaÅŸanıyor: Kimi hindu, kimi yamyam kimi bilmem ne bela.
Bir fotoÄŸraf: Yer, Orta Afrika Cumhuriyeti. Hıristiyan çeteler, yakaladıkları bir Müslüman''ı otomobil lastikleriyle beraber ateÅŸe veriyorlar. Hemen oradaki Fransız askerleri de ''manzara''yı seyrediyor. Böyle bir ÅŸey olabilir mi? Oluyor.
Bir de haber: Yer, Arakan. Budist çeteler, Müslümanların yaÅŸadığı bir köye saldırıyor. Åžehit sayısı kırktan fazla. (Arakanlı yaÅŸlı bir mültecinin, Ahmet DavutoÄŸlu''na sarılıp aÄŸlamasını hatırlayın.)
Söz biteli çok oldu. Eylem de yok. Bir kadın, öldürülen kocası için ağıt yakmış. Katile ÅŸöyle sesleniyor: ''Kolların dibinden düÅŸe.'' (Eflâtun Cem Güney, Halk Türküleri, Yeditepe Yayınları, 1956, sayfa 41) Bütün bu zalimliklere, haksızlıklara karşı ne yapabiliyoruz? Ancak bunu.
YaÅŸananları gördükçe, hesap gününe olan inancım artıyor, artıyor, artıyor. Tek tesellimiz budur. Allah, derdimizden büyüktür. Çok ÅŸükür.
***
Suriye''deki iÅŸkence görüntülerine her geçen dakika yenileri ekleniyor. Bunlar, dini, dili, rengi ve suçu ne olursa olsun, insanın insana yapamayacağı ÅŸeyler. SavaÅŸ olur, insanlar ölür. Fakat bu baÅŸka. Ä°nsafınız yoksa, yaptıklarınızın izahı da olamaz. Åžunu da söylememiz ÅŸart: Bir çocuÄŸu katletmenin kimseye yararı yoktur, buna karşılık, herkese zararı vardır.
Bu iÅŸkenceler, sadece son ayları deÄŸil, o topraklarda yaÅŸanan onlarca yılı da özetler mahiyette. Kötü niyet, karanlık rejim.
Mısır''daki geliÅŸmelere de bu gözle bakabiliriz, bakmalıyız. Canlı yayınlar eÅŸliÄŸinde bu kadar zulüm yapılıyorsa, hak ihlali oluyorsa, ötesini varın siz hesap edin. Üstelik yıllardır.
Böylece, Mehmed Akif''in dizesinde geçen ''kimi bilmem ne bela'' ifadesi de, günümüzdeki karşılığını bulmuÅŸ oluyor.
Buraya ayrı bir parantez açalım: Suriye ve Mısır üzerinden, diktatörlüÄŸün nasıl bir ÅŸey olduÄŸunu gördük, görüyoruz. Dirayet ise baÅŸkadır. Milletimiz, dirayetli yöneticileri pek seyrek gördüÄŸü için, bazen, bu ikisini birbirine karıştıranlar çıkabiliyor.
***
Berat Demirci, ''tarafımız, vatanımızdır'' demiÅŸti. Vatanımız ise bütün mazlumların yaÅŸadığı yerlerdir. Buralara, çoÄŸu zaman ve ancak, yardım kuruluÅŸlarının eliyle dokunabiliyoruz. Ä°ÅŸte bundan dolayı, Ä°nsani Yardım Vakfı''na yapılmak istenen operasyonunun ne anlama geldiÄŸini bir daha düÅŸünmemiz gerekiyor. Elimizi, elimizden almaya çalışıyorlar.
Yalnız taÅŸ, duvar olmaz. Haksızlıklara etkili bir ÅŸekilde itiraz edebilmemiz, birlik ve beraberliÄŸimizin derecesine baÄŸlıdır. Böyle bir mecburiyetimiz, mesuliyetimiz var. Yoksa, sitemden ileriye gidemeyiz.
Diyalogu, önce kendi aramızda baÅŸlatmalıyız. Ayrıca, o kelime bile kültürümüze ait deÄŸil. Yunanca. Biz, ''kaynaÅŸmak'' diyelim.
Tarihimizde örnekleri çoktur. Güçlü Türkiye, güçsüzlerin de sesi-soluÄŸu olmuÅŸtur, yine olacaktır.
Evet, özümüzü bulma, aslımıza dönme gayretlerini destekliyoruz. Ä°nanıyorum ki, ülkemizi içerden oyalama çabaları da bir sonuç vermeyecektir. Bilerek veya bilmeyerek bu ''çaba''nın parçası olanlara, iki kitap önerimiz var: ZaÄŸra Müftüsünün Hatıraları, Hüseyin Râci Efendi ve Başımıza Gelenler, Mehmed Arif Bey. Bu iki kitabı mutlaka bulalım, okuyalım, nerelerden ve ne zorluklarla döndüÄŸümüzü görelim.
Henüz yorum yapılmamış.