Osmanlı belgeleri ışığında Kudüs'e mimari bir bakış sergisi
Follow @dusuncemektebi2
Dünyanın en eski kentlerinden Kudüs'ün mimari dönüşümü, Osmanlı belgeleriyle gün yüzüne çıkarıldı.
Kudüs'ün 1839 ile 1917 yılları arasındaki modernleÅŸme süreci, "Atufetlü Efendim Hazretleri: Osmanlı Belgeleri Işığında Kudüs'e Mimari Bir Bakış" adlı sergide ele alındı.
Rezan Has Müzesi ev sahipliÄŸinde ziyarete açılan sergi, CumhurbaÅŸkanlığı Devlet ArÅŸivleri BaÅŸkanlığında bulunan mimari projeler, çizimler, fotoÄŸraflar gibi görsel ve resmi belgeleri bir araya getiriyor.
Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Bölümü ÖÄŸretim Üyesi ve UNESCO Kürsüsü BaÅŸkanı Prof. Dr. Yonca Kösebay Erkan'ın küratörlüÄŸünü üstlendiÄŸi sergi, Kadir Has Üniversitesi ve Kudüs'teki Bezalel Sanat ve Tasarım Akademisinin UNESCO Kürsüsü iÅŸ birliÄŸi ile "Bir Kudüs Veritabanı: Modern Dönemlerde Mimari ve Tasarım" baÅŸlıklı uluslararası projenin çıktılarından yola çıkarak hazırlandı.
'Zaman ötesi yolculuk'
Açıklamada görüÅŸlerine yer verilen Erkan, 1839'da Tanzimat Fermanıyla birlikte askeri, idari, hukuki, eÄŸitim ve sosyal hayatın düzenlenmesine yönelik deÄŸiÅŸimlerin doÄŸurduÄŸu yeni iÅŸlevli yapılar, Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere bazı Osmanlı kentleri gibi Kudüs'ün de çehresini deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ifade etti.
Erkan, 19. yüzyılın sonlarında Batılı mimari tarz ve formların egemen olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:
"Kudüs bir açık hava mimarlık müzesi niteliÄŸindedir. Bu sergi de 'Osmanlı Ä°mgesi', 'Kudüs'te Mimari, ModernleÅŸmenin Alamet-i Farikası', 'Yeni Ä°ÅŸlevli Yapılar', 'Kudüs'ün Ä°badethaneleri', 'Alman Ä°mparatoru 2. Wilhem'in Ziyareti' baÅŸlıkları altında katılımcıları, Osmanlı belgeleri ışığında Kudüs'ün modernleÅŸme sürecine zaman ötesi bir yolculuÄŸa çıkaracak."
Serginin araÅŸtırma ekibinde ise Prof. Dr. Yonca Erkan'ın yanı sıra Prof. Dr. Füsun AlioÄŸlu, Doç. Dr. Salih Bıçakçı ve Azize Gelir Çelebi yer alıyor.
Sergi, 29 Åžubat'a kadar görülebilecek.
Henüz yorum yapılmamış.