Sosyal Medya

A. Dilipak: Depreme hazırlık için ne yapıyoruz?

İstanbul depreminden söz ediyorum. Deprem kapımızda.. Zamanını bilmiyoruz ama, uzak değil.



Ben ısrarla aynı ÅŸeyi söylüyorum. Can ve mal kaybını önlemek pahalı ve zaman alıcı. Ama bilgi kaybı büyük ölçüde önlenebilir. Bu iÅŸ zaten deprem riski olmasa da yapılması gereken bir iÅŸ. Zaten geç kalınan bir konu. Allah rızası için biri bu konuya el atsın. Yazıktır, günahtır.
 
2. konu Ä°stanbul depremi yaÅŸanmadan, Kanun Kuvvetinde Kararname ile her türlü vergiden arındırılmış, Deprem/Afet paketlerini ÅŸimdiden satışa sunun. Yarın bedava dağıtacak olsanız da dağıtamayacaksınız.
 
3. konu depremde hasar görecek en azından kamu binalarının rehabilitasyonu için çok ekonomik, hızla ve kısa sürede sonuçlandırılacak çözüm teklifleri var. Geçen gün Ä°stanbul Valisinin ve Sakarya BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlarının da katılımı ile bir istiÅŸare toplantısı yapıldı. Burada gündeme gelen bir konu var. Ä°stanbul depremi için eÄŸer Sakarya ve TekirdaÄŸ’da bir bariyer oluÅŸturulup, giriÅŸ çıkışlar kontrol altına alınmazsa deprem sonrası afet yönetimi açısından büyük bir felaket yaÅŸanabilir. Hatta Ä°stanbul’un bütün komÅŸu illerini de içine alan bir master plan yapılması gerek. En önemli il de Sakarya olacaktır.
 
4. konu Ä°stanbul üzerine belli aralıklarla uydu baÄŸlantılı ve birbiri ile etkileÅŸimli GPS antenleri yerleÅŸtirilerek, depremin Ä°stanbul arzında meydana getirdiÄŸi dalgalanma, deniz seviyesinden yüksekliÄŸi ve DoÄŸu/Batı, Kuzey/Güney yöndeki hareket modellenebilir. 
 
5. olarak, depremin önceden kestirimi konusunda yeraltı gaz salınımı, yeraltındaki canlıların davranışı, yerüstündeki canlıların davranışı, yeraltı suyu ile desteklenen havuzdaki balıkların davranışı, kuÅŸların davranışları izlenebilir.
 
Bu konuda çalışan bazı amatör grublar da var. Mesela “DEKOS etkisi” diye bir etkiden söz eden  biri var. Bulutların hareketlerini, meteorolojik verilerle yorumlayarak deprem tahmininde bulunuyor. ASAM’ın desteklediÄŸi bu proje çerçevesinde bugüne kadar 100’ü aÅŸkın tahminde bulunuldu ve bu tahminlerin isabet oranı %98 ve deprem riskini 48 saat öncesinden raporlayabiliyor.
 
Bu Ä°stanbul depremi geçmiÅŸtekilerden çok farklı olacak. GeçmiÅŸtekiler hep 1000 yıllık geçmiÅŸ dönemdeki fay hatlarındaki aktiviteler üzerinden okunuyor. Burada yeni bir durum var. Manyetik kutuplarda bir kayma var. Bu 1000 yılda bir gerçekleÅŸen rutin, standart bir kayma.. Hem kutuplar arasında +- yer deÄŸiÅŸtiriyor, Kuzey Kutbu Kanada üzerinden Sibirya’ya doÄŸru kayarken, eÅŸzamanlı olarak Güney de Maldivlerden Güney Amerika’ya doÄŸru kayıyor. Bu da kutup bölgeleri üzerinden ciddi bir manyetik bası oluÅŸturuyor.
 
Bunun anlamı ÅŸu, Erzincan’dan üzerinden Ä°stanbul’a uzayan Kuzey Anadolu fay hattı yanında buna karşı yeni bir bası sözkonusu. Bu da batıdan doÄŸuya doÄŸru aksi yönde bir bası oluÅŸturuyor. Bu da uyuyan fay hatlarını aktif hale getirebilir ve bu çakışma yeni fay hatlarının oluÅŸmasına sebeb olabilir.
 
Yani Ä°stanbul depremi ezber bozan bir deprem olabileceÄŸi gibi, ÅŸiddetli artçı/paradoksal depremlerin oluÅŸmasına sebeb olabilir. Bu da felaketin boyutlarını daha da yükseltmektedir.
 
“DEKOS etkisi”ne gelince onu da size kısaca ÅŸöyle özetleyebilirim. Bulut, aslında buhar kümelerinden oluÅŸuyor. Isınan su yukarı doÄŸru çıkıyor. SoÄŸuk bir hava ile karşılaÅŸtığında da duruma göre yaÄŸmur, dolu, kar yağışı gerçekleÅŸiyor. Bulut sonuçta, içinde bazı gaz ve partikülerleri taşısa da esas itibarı ile 2H1O’dur! Bulut kümeleri birbirinden kopuk olduÄŸunda ve bunlar arasında + -  kutuplar arasında ÅŸimÅŸek ÅŸeklinde arklar yaÅŸanabiliyor ve bu arklar bazen hidrojenin patlaması ile alev toplarına dönüÅŸebiliyor ve ÅŸiddetli gök gürültülerine sebeb olabiliyor. Bu elektriksel hareketlilik aynı zamanda ozonun açığa çıkmasına da sebeb olabiliyor. Isı, ozon salınımı, hidrojenin yanması aynı zamanda atmosterde deÄŸiÅŸik hareketliliklere sebeb olabiliyor.
 
Sonuçta, zaten Dünyamız da bir itme/çekme gücüne sahiptir. Ay da, GüneÅŸ de! Büyüklük ve uzaklığa göre diÄŸer gezegenlerin de aynı ÅŸekilde itme ve çekme güçleri var ve bu yıldızlar bu ÅŸekilde havada duruyorlar.
 
Dünyamız aynı zamanda hem kendi etrafında, hem GüneÅŸ’in etrafında dönüyor, Ay da bizim etrafımızda dönüyor. Yani hem ciddi bir kozmik enerji salınımı var ve hem de ciddi bir manyetik fırtına var Dünyamızda ve uzay boÅŸluÄŸunda.
 
Ä°ÅŸte iÅŸin asıl “bam noktası” da burası. Bulut havada asılı duran bir kütle. Rüzgardan, atmosfer basıncından yerden ve gökten gelen itme ve çekmelere karşı son derece duyarlı bir kütleden söz ediyoruz. Bu anlamda depremi tetikleyen yer küre, atmosfer ve gökyüzündeki her türlü etkiden kolayca etkilenen bir yapıya sahip. Bulutların kümelenmesi, yayılması, hareketleri bu etkileniyor. Bu anlamda iyi bir gözlemci, bu oluÅŸumları doÄŸru okursa depremi önceden öngörülebilir. Bu sürpriz deÄŸil. DEKOS sistemi de böyle bir ÅŸey.
 
Aslında tek deprem topraktaki deprem deÄŸil, beynimizde, yüreÄŸimizde, piyasada, siyasette, ailede hayatın daha birçok alanında depremler yaşıyoruz.
 
SavaÅŸ, terör, darbeler, ekonomik ve politik krizlerle hayat giderek zorlaşıyor. Bu sadece bizim ya da daha geniÅŸ anlamda Ä°slam ülkeleri için deÄŸil insanlık için zor bir dönemdeyiz. Dilerim gelecek günler geçen günleri aratmaz. Ama öte yandan bu felaketler, akılsızca iÅŸler yapanlar, tedbir almayanlar için daha can yakıcı olacak. Biz kendi hakkımızdaki hükmü deÄŸiÅŸtirmeden Allah bizim hakkımızdaki hükmünü deÄŸiÅŸtirmeyecek. Selâm ve dua ile.
 
 
 
Kaynak: Yeni Akit
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.