Sosyal Medya

Gerçeğin Sorumlulukları ve Hamasete Sürüklenmek

Bugün, emperyalistler, İslam ülkeleri/halkları/toplumları üzerinde, kendi kişisel mülkleri gibi tasarrufta bulunabiliyor. Ayrımcı bir modernleşme, ayrımcı bir evrensellik ideolojisi, halkla ilişkiler endüstrisi aracılığıyla bütün halkların algılarını etkileyebiliyor, çarpıtabiliyor, biçimlendirebiliyor.



Ä°slam dünyası toplumları, daha çok içe doÄŸru bir çöküÅŸ yaşıyor. Bilincin çöküÅŸü ile baÅŸlayan bu çöküÅŸ, varoluÅŸsal açmazlara neden olduÄŸu için, bu açmazlarla hesaplaÅŸmak-yüzleÅŸmek yerine, toplumlarımız, duygusal popülizmlerle, faydacı popülizmlerle günü kurtarmaya çalışıyor. Duygusal ve faydacı popülizmlerin hakim olduÄŸu toplumlarda, ahlaki ve entelektüel deÄŸerlerin krizi farkedilmiyor, ya da bir sorun olarak görülmüyor. Hıristiyan Siyonizmi ile, Yahudi Siyonizminin ideolojik egemenliÄŸi, küresel ölçekte küstah meydan okumalar gerçekleÅŸtirirken, Filistin ve Kudüs’ü sömürgeleÅŸtirirken, Ä°slam toplumları hamaset gibi, milliyetçilik, mezhepçilik gibi, partizanlık gibi dar görüÅŸlü-ufuksuz-bencil baÄŸlılıkları tahkim etmek suretiyle, ortak Ä°slami dili/bilinci, ortak Ä°slami iradeyi imkansız kılan ÅŸizofrenik tercihlere “meÅŸruiyet” kazandırmaya çalışıyor.
 
Ä°slam toplumları, karşı karşıya bulundukları, çok ağır, çok derin sorunlar karşısında kuÅŸatıcı bir “biz” bilinci-dayanışması gerçekleÅŸtirmeleri gerekirken, kendi bünyesi içerisinde, kimi politik masallar icat etmek suretiyle, “ötekiler” oluÅŸturmaya çalışıyor. Paramparça edilmiÅŸ bir bünye üzerinde, güçlüler/emperyalistler/sömürgeciler istedikleri gibi çalışabiliyor, nasıl istiyorlarsa, bu parçaları o yönde yönlendirebiliyorlar. Bugün, emperyalistler, Ä°slam ülkeleri/halkları/toplumları üzerinde, kendi kiÅŸisel mülkleri gibi tasarrufta bulunabiliyor. Ayrımcı bir modernleÅŸme, ayrımcı bir evrensellik ideolojisi, halkla iliÅŸkiler endüstrisi aracılığıyla bütün halkların algılarını etkileyebiliyor, çarpıtabiliyor, biçimlendirebiliyor. Çarpıtılarak biçimlendirilen algılar yoluyla, halkların kanaatleri ve tercihleri kontrol ediliyor.
 
Ä°slam dünyası toplumlarında kitleler dar görüÅŸlü-bencil-baÄŸnaz baÄŸlılıklarla malul bulundukları için, bu toplumlarda düÅŸünce-kültür-ilahiyat hayatı, aydınlar-alimler-düÅŸünürler, politik etki uyandırmayan, etkisiz, muÄŸlak, tuhaf, belirsiz, politik duruÅŸ, tarz, tavır sergiliyor. Soyut eleÅŸtirilerle politik bir özne gerçekleÅŸtirilemiyor.
 
Tamamlanmamış bağımsızlıkların kronik hale geldiÄŸi toplumlarda, her bağımlılık özsaygımızı yitirmemize neden oluyor. Bu tür toplumlarda, gelenek yeniden inÅŸaya izin vermiyor. Duygusal ve faydacı popülizmler yoluyla, toplumlarımızda bilinç ve anlam alanları hızla boÅŸaltılıyor. Bilinç ve anlamlardan boÅŸaltılan alanlar, propaganda ve çıkar alanlarına dönüÅŸtürülüyor.
 
Duygusal ve faydacı popülizmler, bilinçsiz bir kamuoyu oluÅŸturdukları için, medya alanı bütünüyle kolonileÅŸtirelebiliyor, geleneksel ana akım eleÅŸtirel medyanın tayin edici etkisi aşınıyor. Profosyonel gazetecilik statükonun emrine-hizmetine girerken, amatör gazetecilik, yurttaÅŸ gazeteciliÄŸi aktivist-eleÅŸtirel-radikal iÅŸlevler üstlenebiliyor. Çevrimiçi alternatif medya, yurttaÅŸ gazetecilik, profesyonel gazetecilik pratiÄŸini dönüÅŸtürüyor. Toplumlarımızda medya alanı bütünüyle kolonileÅŸtirildiÄŸi için, devletin-iktidarın istediÄŸi ÅŸeyleri, onların istediÄŸi kadar görebiliyoruz. Medya alanının kolonileÅŸtirilmesi sebebiyle, her tür içerik, ekonomik/politik/ideolojik doÄŸrultuda yönlendirilebildiÄŸi gibi, bilgi de ideolojik tahakküm aracı olarak istismar ediliyor.
 
GerçeÄŸin sorumluluklarını üstlenmek ve bu konuda tarihsel sorumluluklar almak durumunda olan, siyasal/kültürel/entelektüel kadrolar, bu sorumlulukları gereÄŸi gibi yerine getirme otoritesine/iktidarına sahip olmadıkları için, ya hamasete baÅŸvuruyor, ya sistematik bir körlüÄŸü seçiyor, ya da geleneksel baskı yapılarının söylemlerini harekete geçiriyor. Ä°slam, biz Müslümanlara, etnonasyonel sınırları nasıl aÅŸmamız gerektiÄŸini öÄŸretirken, Ä°slami temellere, hassasiyetlere, baÄŸlılıklara yabancılaÅŸtığımız için, yapay tarihsel-duygusal milliyetçilikleri içselleÅŸtirebiliyoruz.
 
Sorumlu olduÄŸumuz ÅŸeylerle, yaptığımız ÅŸeyler arasındaki uçurumlar derinleÅŸiyor.
 
Günümüzde, tarihsel bir hafıza kaybı yaÅŸadığımız için, tarihsel çapta ahlaki bir öfkeyi, ahlaki bir infiali toplumsallaÅŸtıramıyor, somutlaÅŸtıramıyor, yeryüzünün ve tarihin bütün dehÅŸetini yaÅŸayan Filistinlilerin, Afganistanlıların, Iraklıların, Suriyelilerin, Yemenlerin vb.nın vicdanı olamıyor; uygarlaÅŸtırma misyonu adına Cezayir’de Müslüman halkın yok edilmesini, Ä°talyan faÅŸist yönetiminin Libya’da yine aynı misyon adına gerçekleÅŸtirdiÄŸi soykırıma raÄŸmen “uygarlaÅŸtırma misyonu” dili/söylemi/siyaseti ile ilgili, Anglosakson ırkının saflığı mitolojisi ile ilgili geniÅŸ kapsamlı entelektüel bir hesaplaÅŸma gerçekleÅŸtiremiyoruz.
 
Toplumlarımızda isimler hep deÄŸiÅŸiyor, rejimler yapısal anlamda hiç deÄŸiÅŸmiyor. Rejimler yapısal anlamda deÄŸiÅŸtirilebilseydi, sorgulanmayan, sorgulanamayan kültürel tiranlıklar sorgulanabilir hale gelecekti. Kitle mitolojileri yoluyla edilgenleÅŸtirilen Ä°slam toplumlarında, maruz bırakıldığımız her tür neoliberal/seküler/kapitalist dayatma ve dönüÅŸüme sadece kimi”muhafazakar-romantik” kliÅŸelerle cevap vermeye çalışıyoruz, bu dayatma ve dönüÅŸümlerin nedenleri-etkileri-tahribatı-sonuçları-mahiyeti ve niteliÄŸi üzerinde zorunlu olan çalışmalar yapmıyoruz. Toplumlarımızda politikanın kamusal bir sorumluluk ve etkinlik olmaktan çıkarılarak, partizanlık temelinde karşıtlıklara dönüÅŸmesi, toplumsal/siyasal bünye içerisinde bulunan farklı unsurların çıkarlarını/beklentilerini uzlaÅŸtırmaya çalışmaması, toplumlarımızın siyasal yetersizlik, siyasal kadroların yetersizliÄŸi ile malul bulunduÄŸunu adalet duygusunun aşınmasıyla doÄŸrudan ilgili olduÄŸunu bilmek gerekir. Günümüzde politik kadroların herhangi bir meta gibi pazarlanabilir olduklarını görmek, bu konuda çarpıcı bir örnek olarak kaydedilmelidir.
 
Günümüzde, toplumlarımızda ortak Ä°slami bilinci ÅŸekillendiren deÄŸerler etkisini kaybediyor. Bu konuda çok ciddi gerilemeler yaÅŸanıyor. Pek çok alanda nitelikli bir mücadele ikliminin/ortamının oluÅŸturulması gerekirken, her alanın, hangi politik eÄŸilim doÄŸrultusunda olursa olsun, partizan troller tarafından iÅŸgal/istila edilmesi bir baÅŸka yetersizliÄŸe iÅŸaret eder.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.