Rasim Özdenören: Fare stratejisi
Follow @dusuncemektebi2
Deliklerinden çıkmaya cesaret edemezler... Etrafı koklayıp kolaçan ederler. Ancak ortalığı emin gördükleri takdirde yuvalarından başlarını uzatırlar... Risk üstlenmediklerinden ve inisiyatif kullanmadıklarından bulundukları her makama tepeden inme gelirler. Ama o makamlara ve mevkilere kendi yetenekleriyle ve becerileriyle geldiklerini düşünürler.
Fare ürkek bir hayvan...
Karanlıkta yaÅŸamayı sevdiÄŸinden deliÄŸinden kolay kolay dışarıya çıkmaz.
EÄŸer gündüz aydınlığında dışarıya çıkıyorsa bu onun aç kaldığına delalet eder. Kemirgen olduÄŸu için darda kaldığında taÅŸ parçası dâhil kemirmediÄŸi hiçbir nesne yoktur. Lağımda da yaÅŸayabilir tarlada da...
Ürkek olduÄŸu için kulakları insanın iÅŸitmeyeceÄŸi frekansları bile iÅŸitebilecek özelliktedir. Koku alma duyusu da keskindir. Kilometrelerce uzaktaki mamasının kokusu alır ve ona yönelebilir. Tırnakları uzun ve sivri olduÄŸundan olaÄŸanüstü bir tırmanma yeteneÄŸi vardır. Düz duvara bile tırmanabildiÄŸi söylenir.
Aydınlıkta deliÄŸinden dışarıya çıkmadığını söylemiÅŸtim.
Ancak mecbur kalırsa aydınlıkta da deliÄŸinden dışarıya çıkabilir.
Ancak onun dışarıya çıkması gene de uzun incelemelerden sonradır.
Keskin gözleriyle ve olaÄŸanüstü duyarlı koklama yetisi ile deliÄŸinden çıkmadan önce koklayarak ve gözleyerek etrafı kolaçan eder.
En ufak bir tıkırtıda aniden ortadan kaybolur. Dahası çoÄŸu zaman insan kulağının iÅŸitmediÄŸi sesleri iÅŸittiÄŸinden niçin ürktüÄŸü anlaşılmadan deliÄŸine kaçıp kaybolur.
Kedi için nefis bir avdır. Ancak onun deliÄŸine geri dönme baÅŸarısına kedi bile mani olamaz. Ki kedinin ne denli çevik ve hızlı bir hayvan olduÄŸu malumdur... Kedi, deliÄŸine kaçan fareyi uzun süre sabırla bekler. Her ikisi de birbirinin kokusunu iyi bildiÄŸinden kedi beklemekten usanmaz, fare de kedi ortalıktan çekilmeden deliÄŸinden çıkmaz.
Fare, deliÄŸinden çıkmaya karar vermeden önce defalarca kısa mesafelerde çıkıp çıkıp deliÄŸine geri döner.
Deliğinden birdenbire fazla uzaklaşmaz... Adım adım, etap etap...
Ä°nsanın sezemeyeceÄŸi tehlikelere karşı inanılmaz bir duyarlık gösterdiÄŸi için deliÄŸinden çıkıp daha uzun mesafelere teenni ile yol alır.
DeliÄŸine dönmesi gerektiÄŸinde, ne kadar uzakta olursa olsun yuvasına birkaç sıçrayışta ulaşır. Kedinin onu yakalaması ÅŸansına baÄŸlı...
Kedi fareye ulaÅŸtığında da kımıldamadan bekler. Ölü taklidi yapar... Kedi patileriyle dokundukça kaçmayı denemez. Bilakis, kedinin ufak pati vuruÅŸlarına göre cansızmış gibi, boÅŸ torba gibi saÄŸa sola devrilir. Ama kolay kolay kaçmaya teÅŸebbüs etmez. Çünkü bu pozisyonda inisiyatif kedinin eline geçmiÅŸtir. Kaçıp kurtulması çok zordur. Ama gene de fırsatını hissettiÄŸi anda can havliyle kaçıp kurtulmayı denemekten kaçınmaz.
Bazı insanlar da fare stratejisi uygular...
Deliklerinden çıkmaya cesaret edemezler... Etrafı koklayıp kolaçan ederler. Ancak ortalığı emin gördükleri takdirde yuvalarından baÅŸlarını uzatırlar...
Risk almayı sevmezler... Bilakis riskli ortamlardan kaçarlar. Her ne zaman en ufak bir risk sezinleseler yuvalarına kaçmakta beis görmezler...
Risk üstlenmediklerinden ve inisiyatif kullanmadıklarından bulundukları her makama tepeden inme gelirler.
Ama o makamlara ve mevkilere kendi yetenekleriyle ve becerileriyle geldiklerini düÅŸünürler.
Öyle düÅŸündükleri için de nankördürler...
Nankör oldukları için de dostlarına sırt çevirmekte beis görmezler...
Fare stratejisi böyledir. Dobra karakterin tenezzül etmeye yanaÅŸmayacağı bu tavır onun doÄŸal halidir...
Rasim Özdenören / YeniÅŸafak
Henüz yorum yapılmamış.