Sosyal Medya

Irak'ta perde ardında ne oluyor ve sızdırılan İran istihbarat belgeleri ne anlama geliyor?

The New York Times, Tahran yönetiminin istihbarat faaliyetleriyle Irak'taki nüfuzunu artırma çabalarına ilişkin 700 sayfalık istihbarat belgeleri yayımladı.



Ä°ran ve Irak’ın kitlesel protestolarla sarsıldığı bir süreçte, 18 Kasım’da, ABD merkezli New York Times gazetesi ve The Intercept adlı internet sitesi, Tahran yönetiminin istihbarat faaliyetleriyle BaÄŸdat yönetimi üzerindeki nüfuzunu artırma çabalarına iliÅŸkin 700 sayfalık istihbarat belgeleri yayımladı. GerçekliÄŸi doÄŸrulandığı iddia edilen sızdırılmış belgelerin, Ä°ran Ä°stihbarat ve Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin ağırlıklı olarak 2014 ve 2015 yıllarında Irak’ta yürüttüÄŸü faaliyetleri içeren çok sayıda telgraf ve rapora dayandırıldığı öne sürülüyor. Peki, sızdırılan Ä°ran istihbarat belgeleri, ABD’nin 2003’teki iÅŸgali sonrası istikrara kavuÅŸamayan Irak için ne ifade ediyor? Söz konusu belgelerin zamanlaması ayrı bir anlam taşıyor mu?
 
Ä°ran Irak’ta iktidarı belirliyor
 
Irak iÅŸgali sonrası ülkedeki kontrolünü artıran Ä°ran; Saddam döneminde Ä°ran’a sığınan ve iÅŸgal sonrası Irak’ta önemli görevler alan Iraklı Åžiilerin ve ülkedeki nüfusun çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturan Åžii kitlenin de etkisiyle hem hükümette hem de devlet kadroları ve ordu içerisinde etkinlik kurmayı baÅŸardı.
 
Devrim ihracı yoluyla Irak’ı ikinci bir Ä°ran yapma amacında olduÄŸu deÄŸerlendirilen Ä°ran’ın ülkedeki etkisi, nüfuzu altındaki ya da etki alanına alabileceÄŸi yöneticilerin baÅŸa gelmesi ve özellikle DEAÅž’la mücadele kapsamında kurulan Åžii milis örgütü HaÅŸdi Åžabi’nin güvenlik bürokrasisinde etkinlik kurması ile tavan yaptı. DEAÅž ile mücadeleyi Irak’taki nüfuzunu korumak ve artırmak için kullanan Ä°ran, 2014-2015 tarihli sızdırılmış belgelerde de örtüÅŸtüÄŸü üzere, DEAÅž’ın büyük bir tehdit oluÅŸturduÄŸu 2014 yılından itibaren BaÄŸdat yönetiminin askeri ve bürokratik zayıflığından yararlanarak, HaÅŸdi Åžabi ve Devrim Muhafızları üzerinden Irak’ı arka bahçesi haline getirdi.
 
Belgelerde öne sürülen Ä°ran etkisi altındaki Iraklı yöneticiler hakkında iddia edilen ifadeler dikkate alındığında, Irak’taki nüfuzunu ilk etapta baÅŸbakan ve bakanlar üzerinden kurgulamaya çalışan Ä°ran’ın, etnik ve mezhebi kadrolar üzerinden teÅŸkil edilen Irak bürokrasisindeki Åžii isimler aracılığıyla da kadrolaÅŸtığı öne çıkıyor.
 
Ä°ÅŸgal sonrası iki dönem baÅŸbakanlık yapan ve Mayıs 2018 seçimlerinde lideri olduÄŸu Kanun Devleti Koalisyonuyla parlamentoya giren Nuri el-Maliki için belgelerde “Tahran için en sevilen adam” ifadesi yer aldı. Saddam Hüseyin’e muhalif olan birçok Åžii siyasetçi gibi Maliki de 1980’lerde Ä°ran’da yaÅŸadı ve 1980-1988 yılları arasında gerçekleÅŸen Ä°ran-Irak Savaşı’nda Tahran safında savaÅŸtı. Maliki, Ä°ran’a kaçan muhalifler gibi Saddam’ın 2003 yılında devrilmesinden sonra ülkesine geri döndü ancak Ä°ran'ın, Iraklı yeni kuÅŸak politikacılar üzerindeki etkisinden kurtulamadı. Nitekim Maliki’nin baÅŸbakanlığı döneminde takip ettiÄŸi aşırı mezhepçi ve Sünnilere yönelik baskıcı politikalar nedeniyle DEAÅž’ın ülkedeki yükseliÅŸinden en fazla faydalanan Ä°ran, Åžii milis grubu HaÅŸdi Åžabi üzerinden ülkede güvenlik ve siyaset alanında gücünü pekiÅŸtirdi. Belgelerde de belirtildiÄŸi üzere, Suriye iç savaşının ÅŸiddetlendiÄŸi, DEAÅž’ın Irak’ın neredeyse üçte birini ele geçirdiÄŸi ve ABD’nin ülkede derinleÅŸen krizle yüzleÅŸmeye baÅŸladığı 2014 sonbaharından itibaren Ä°ran'ın Irak siyaseti üzerindeki egemenliÄŸi yükseliÅŸe geçti. Maliki’nin mezhepsel fay hatlarını ciddi ölçüde hareketlendiren tutumunun, Ä°ran’ın ülkede sahaya nüfuz etmesini kolaylaÅŸtırdığı düÅŸünülebilir. Maliki’nin bugün Ä°ran-Irak Savaşı sürecinde Ä°ran tarafından kurulan Irak Ä°slam Devrimi Yüksek Konseyinin (SCIRI) askeri kanadı Bedir Tugaylarının lideri ve ÅŸu anda hükümet ortağı olan Hadi el-Amiri ile aynı koalisyonda yer alması, sızdırılan belgelerin gerçekliÄŸini bir ölçüde doÄŸrular nitelikte.
 
Sızdırılan belgelere göre, Ä°ran’ın, Maliki’den sonra Haydar el-Ä°badi’nin Irak’ta baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturmasından ilk baÅŸlarda pek memnun kalmadığı anlaşılıyor. Belgelerde, Ä°badi’nin Batı'ya yakın ve mezhepçilik gütmeyen biri olarak deÄŸerlendirilmesinin, Tahran’ın baÅŸlangıçta Ä°badi'ye tereddütle yaklaÅŸmasına neden olduÄŸu öne çıkıyor. 2014 seçimlerinde Irak’ta hükümeti kurma görevinin seçimleri kazanan Maliki’ye deÄŸil de Ä°badi’ye verilmesinin arkasında ABD’nin olduÄŸu ve Irak’taki en büyük Åžii merci Ayetullah Sistani’nin Maliki’nin yeniden baÅŸbakan olmasına rıza göstermediÄŸi yorumları hatırlandığında, Ä°ran’ın bu konuya göz yumduÄŸu anlaşılıyor. Buna raÄŸmen, Ä°badi’nin baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturduktan kısa bir süre sonra yazılan bir raporda, Ä°ran istihbaratıyla temas kurmaya hazır olduÄŸu belgelerde yer alıyor. Özellikle de belgelerde ifade edildiÄŸi üzere, 2014'ün sonlarına doÄŸru Irak Savunma Bakanlığı’nın askeri istihbarat komutanlarından TuÄŸgeneral Hatem El-Maksusi’nin Ä°ranlı bir yetkiliye ilettiÄŸi, “Irak ordusunun tüm istihbaratı sizin istihbaratınız sayılır. Neye ihtiyacınız olduÄŸunu söyleyin, gerekeni saÄŸlayayım” gibi mesajlarla Irak’ta savunma ve istihbaratın Ä°ran’a teslim edildiÄŸi iddiası dikkate alındığında, Ä°badi istemese dahi Irak sahasında oldukça güçlü olan Ä°ran ile yakın iliÅŸkilerin kaçınılmaz olduÄŸu deÄŸerlendirmesi yapılabilir.
 
Zira Ä°badi, bu olaydan bir yıl sonra Åžii milis gücü HaÅŸdi Åžabi üzerindeki Ä°ran etkisini kırmak için örgütü kendisine baÄŸlı resmî bir güç haline getirdi. Hatta Ä°badi’nin, 2018 Eylül’ünde, görevden ayrılmadan önce, HaÅŸdi Åžabi’nin resmî lideri ve Ä°ran’a yakınlığıyla bilinen Ulusal Güvenlik Danışmanı Falih Feyyad’ı görevden alarak HaÅŸdi Åžabi'nin başına geçtiÄŸini bildirmesi, Ä°ran’ın endiÅŸelerinin haksız olmadığını gösteriyor. Nitekim Ä°badi, hükümetin diÄŸer ortağı ve Ä°ran karşıtlığıyla bilinen -her ne kadar ÅŸu aralar belirsizlik olsa da- Mukteda es-Sadr’ın bloÄŸunda yer alıyor.
 
 
Sızdırılan belgelerde, son dönemlerde protestolardan dolayı koltuÄŸu sallanan BaÅŸbakan Adil Abdülmehdi için 2014'te petrol bakanı olduÄŸu sıralarda “Ä°ran Devrim Muhafızları ile özel iliÅŸkisi” vardı ifadesi kullanılıyor. Saddam döneminde de her muhalif Åžii politikacı gibi Ä°ran ile iliÅŸkileri olduÄŸu bilinen Abdülmehdi’nin Tahran ile iliÅŸkilerinin niteliÄŸine iliÅŸkin net ifadeler kullanmak zor görünüyor. Ancak, özellikle 2018 seçimlerinde ortaya çıkan çok parçalı siyasi düzlemde, Ä°ran'ın desteÄŸi olmadan Iraklı hiçbir siyasetçinin baÅŸbakan olamayacağını belirtmek gerekir. Özellikle de protestolar devam ederken, hükümetin en güçlü ortakları Ä°ran'a yakınlığıyla bilinen Fetih Koalisyonu lideri Hadi el-Amiri'nin ve Sairun lideri Mukteda es-Sadr’ın BaÅŸbakan Abdülmehdi'den güvenoyunu çekmesi ve hükümetin düÅŸürülmesi konusundaki çaÄŸrıyı desteklemesi ama sonradan Abdülmehdi’nin koltuÄŸunda kalması konusunda tutum sergilemesi, Tahran’ın ülkedeki karar verme mekanizmasındaki rolüne dair ipuçları veriyor. Ä°ran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin Ekim ayında BaÄŸdat'ta gerçekleÅŸtirdiÄŸi gizli bir toplantıyla, Abdülmehdi'nin görevden alınmasını engellediÄŸi iddiaları dikkate alınırsa, Tahran’ın siyasetçilerle çözemediÄŸi problemlerde sahaya Süleymani’yi göndermesi, Ä°ran’ın askeri gücünün de Irak siyasetindeki etkisine iÅŸaret ediyor olabilir.
 
Ä°ÅŸgal sonrası Irak’ta; baÅŸbakan, bakan, devlet ve güvenlik bürokrasisi üzerinden kurguladığı iliÅŸkilere ek olarak, kriz dönemlerinde de Ä°ran’ın OrtadoÄŸu politikalarındaki kilit isim olan Kasım Süleymani’nin Irak’ta sahaya indiÄŸi iddiaları hatırlanıyor. Belgelerde, Kudüs Gücü’nün silah ve yardım karşılığında, Irak’ta petrol, iskân ve altyapı projeleri almak adına rüÅŸvetler verdiÄŸi öne sürülüyor. Bunun yanı sıra, belgelerde, Süleymani’nin, Suriye’de Esed rejimini desteklemek için gönderilen silah yüklü uçakların Irak’ın hava sahasına eriÅŸimine iliÅŸkin dönemin UlaÅŸtırma Bakanı Bayan Cabr’ı ziyaret etmesi ve isteÄŸinin hemen kabul edilmesi detayına yer veriliyor.
 
Sızdırılan belgelerde; Ä°ran'ın istihbarat faaliyetlerinin temel hedefleri arasında, Ä°ran ve Irak’ın toprak bütünlüÄŸünü tehdit edebileceÄŸi endiÅŸesiyle bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasının ve Sünni militanların Ä°ran sınırında varlık göstermesinin engellenmesi de öne çıkıyor. Ayrıca, Irak’ın bölünmesi ve ülkedeki Åžiilerin hedef haline geleceÄŸi bir mezhep savaşının engellenmesi de bu hedefler arasında sayılıyor. Süleymani’nin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 2017’de düzenlediÄŸi bağımsızlık referandumu sonrasında, Kerkük’ün IKBY’den alınması sürecinde direniÅŸ sergilememeleri konusunda Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) içerisindeki Talabani ailesine mensup kiÅŸilerle anlaÅŸtığı iddia edilmiÅŸti. Belgelerde bir diÄŸer öne çıkan "Ä°ran'ın asıl hedefinin, diÄŸer stratejik amaçlarla beraber Irak'ın parçalanmasını ve bağımsız bir Kürdistan'ın kurulmasını önlemek” ifadeleri bu baÄŸlamda mühim bir yere oturuyor.
 
Belgelerde ayrıca, Irak’ın eski Meclis BaÅŸkanı Selim el-Cuburi'nin de Sünni olmasına raÄŸmen Ä°ran ile yakınlığı iddia ediliyor. Cuburi her ne kadar yalanlasa da belgelerde kendisinin üst düzey bir siyasi müsteÅŸarının Ä°ran istihbaratının elemanı olduÄŸu iddiasına yer verilmesi, Tahran’ın Irak’taki kadrolaÅŸmasını çok yönlü kurguladığı ÅŸeklinde bir yoruma kapı aralıyor.
 
Ayrıca, belgelerde, Ä°ran’ın, ABD’nin 2011’de Irak’tan asker çekme kararının ardından önceden CIA’ya çalışan muhbirleri kendine devÅŸirdiÄŸi iddiasına yer veriliyor. Bu iddia ise ABD’nin, Irak’ta etkisini giderek artıran Ä°ran’a ülkeyi teslim ettiÄŸi yönündeki eleÅŸtirileri akıllara getiriyor.
 
Belgeler neden şimdi sızdırıldı?
 
Ä°stihbarat belgelerinin sızdırılması, 1 Ekim’den bu yana Irak sokaklarını tutan halkın iÅŸsizlik, yolsuzluk, kamu hizmetlerinin yetersizliÄŸi ve yerine getirilmeyen vaatler nedeniyle BaÄŸdat hükümetini protesto ettiÄŸi bir döneme denk geldi. Irak’ta nüfuzunu her geçen gün artıran Tahran yönetimi, Ä°ran destekli Iraklı Åžii politikacılar ve Åžii milis grubu HaÅŸdi Åžabi’ye karşı büyük protestoların gerçekleÅŸtiÄŸi bir dönemde sızdırılan bu belgeler, gösterilerde öne çıkan Ä°ran karşıtlığı ve bunu körükleyen Iraklılık kimliÄŸinin güçlenmesine yol açabilir.
 
Öte yandan, Ä°ran’ın müdahaleci ve mezhepçi politikalarını da öne çıkartan belgelerin, ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) baÄŸlı Savunma Ä°stihbarat Ajansının (DIA) ilk kez Ä°ran'ın Askeri Gücü Raporu yayımladığı ve ABD’nin Ä°ran’a yönelik yaptırımlarının arttığı bir süreçte sızdırılması da ABD’nin Ä°ran karşıtı politikasına zemin sunuyor. Özellikle de Washington ile Tahran arasındaki gerilimin Irak sahasına ÅŸiddetli biçimde yansıdığı, ABD’nin Irak’taki Tahran destekli Åžii milis gruplarına yaptırımlarının devam ettiÄŸi ve Ä°ran’ın desteklemediÄŸi bir politikacının Irak yönetiminde etkin olamadığı bir dönemde ortaya saçılan belgeler, ABD’nin Irak’ta artan Ä°ran nüfuzunu hedef alan son dönem hamlelerine de alan açmakta.
 
Son olarak, belgeleri sızdıran kaynağın teyit edildiÄŸi ve gizli yazışmaları sızdırmasının nedeni olarak “Ä°ran'ın ülkemde neler yaptığını dünyanın bilmesini istiyorum” ifadesini kullandığı belirtildi. Belgelerde öne çıkan birçok ifadenin Ä°ran’ın Irak’ta kurduÄŸu nüfuzunu doÄŸrular nitelikte olmasına raÄŸmen, söz konusu belgelerin Iraklı bir kiÅŸi tarafından sızdırılması ile bir istihbarat operasyonu ile basına sızdırılması arasında fark var. Ä°ddia edildiÄŸi üzere, belgelerin Iraklılar tarafından sızdırılmış olması halinde, ülkede Ä°ran karşıtlığının ne derece artmış olduÄŸu ve önümüzdeki dönemde kuvvetlenen bu Iraklılık kimliÄŸinin Ä°ran’ı hedef alacak baÅŸka süreçlerle de devam edebilme ihtimali akıllara gelmektedir. Öte yandan, belgelerin istihbarat operasyonu olarak sızdırılmış olması halinde ise, Irak’ta artan Ä°ran etkisinden rahatsız olan ABD, Ä°srail ve Batılı ülkelerin, Irak’ta varlık göstermek ve Ä°ran’ın ülkedeki etkisini azaltmak adına mevcut Ä°ran karşıtlığını körükleyerek politikalarına zemin oluÅŸturmaya çalıştıkları deÄŸerlendirilebilir.
 
 
 
Müellif: Mehmet Alaca/ Bekir AydoÄŸan 
 
Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.